Gospodarstvo
(4)
Agrokor
Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Fabris Peruško pravi, da mora Agrokor obstati in se razvijati. Foto: Reuters

Dodaj v

Izredni pooblaščenec za Agrokor: Temeljni cilj dogovor o poravnavi

Peruško nasledil Ramljaka
6. marec 2018 ob 20:42
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Fabris Peruško je poudaril, da je dogovor o poravnavi temeljni cilj izredne uprave družbe, doseči pa ga je treba do 10. julija.

Peruško, ki je vodenje izredne uprave prevzel prejšnji teden, potem ko je zaradi navzkrižja interesov nepreklicno odstopil njegov predhodnik Ante Ramljak, pričakuje, da bodo do 10. aprila, ko bo poteklo leto dni od prihoda izredne uprave v koncern, z začasnim svetom upnikov dosegli soglasje o poravnavi, da bi lahko potem sklenili tudi končno pogodbo.

Člani izredne uprave in začasnega sveta upnikov naj bi imeli v naslednjem mesecu dni vrsto srečanj, na katerih bodo obravnavali vsa odprta vprašanja, ki obstajajo med različnimi skupinami upnikov. Srečanja bodo zaprta za javnost.

Peruško: Interes upnikov je, da Agrokor obstane
Kot je zagotovil, je edini interes večine upnikov, da Agrokor obstane ter se uspešno razvija in posluje, saj je to edini način, da bodo upniki dobili povrnjen svoj denar. Kot dodatno "motivacijo" za upnike je omenil, da bodo imeli neposredno škodo, če poravnave ne bo.

Peruško je tudi napovedal, da bodo v naslednjem mesecu ali dveh vstopili v nov finančni aranžma, a o podrobnostih ni želel govoriti. Njegov predhodnik Ramljak je zatrdil, da je bilo lansko t. i. roll up posojilo tudi zadnje, ki ga bo vzela izredna uprava koncerna.

Potrdil je tudi, da je prišlo do bistvenih premikov v pogovorih z največjo upnico, rusko Sberbanko. Tudi v tem primeru kmalu pričakuje dogovor.

Peruško je potrdil, da njegova namestnica Irena Weber skrbi za operativno poslovanje koncerna. Irena Weber je ob tem poudarila, da Agrokor posluje dobro in v okviru načrtov, vključno s načrtovanimi profitnimi maržami. Napovedala, da bodo do konca marca dobaviteljem nakazali približno 490 milijonov evrov.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 06.03.2018 ob 21:23
Tuhtajo koga in za koliko bodo osiromašili s pomočjo sodišča
galoper
# 07.03.2018 ob 09:43
Mercator sam je zabredel v težave s prezadolževanjem. Objavite podatke koliko dolgov so mu banke odpisale, koliko kakšnim posojilodajalcem za nakupe delnic, z imeni in zneski, morda se bo pokazal vir nastanka bančnih lukenj, in še kakšen drugi povzročitelj, recimo AA.
Iniciator prezadolževanja brez izgledov za vračilo dolgov mora biti javno objavljen, da se vidi kdo dela za Slovenijo in kdo za interese elite.
amigo
# 07.03.2018 ob 09:00
V prave roke smo dali Merkator, vsaka čast.
mb128
# 06.03.2018 ob 21:09
Jep temeljni cilj je... No ja čigav cilj pa je ta temeljni cilj dejansko?! Hja ta cilj je predvsem ali celo izključno cilj države! V nasprotnem primeru pa? Ja nič v tem primeru pa se vsaj špekulira, da bodo pleča morali nastaviti davkoplačevalci!
Kakorkoli že Agrokor štorija bo še kako zanimiva in polna zapletov! Dejstvo je da se vsaj Knighead in Sberbank ne bosta pustla odpraviti kar tako ker v končni fazi nista Rdeči križ kraševa Marica, ki je obenem nekakšna šefica vseh večjih dobaviteljev pa naj bi zadnjič predlog poravnave, ki je bil Ramljakovo delo raztrgala pred Ramljakovim nosom!
Kazalo