Kar se tiče zaposlenih, so v najemni pogodbi zapisali, da mora najemnik zaposliti najmanj 70 delavcev, pretežno nekdanjih zaposlenih v podjetju TVM. Foto: MMC RTV SLO
Kar se tiče zaposlenih, so v najemni pogodbi zapisali, da mora najemnik zaposliti najmanj 70 delavcev, pretežno nekdanjih zaposlenih v podjetju TVM. Foto: MMC RTV SLO

To je v Sloveniji že registriralo podjetje DuraBus, je povedala stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas. Najemna pogodba z nizozemsko družbo, za katero stoji kitajski kapital, je bila sklenjena avgusta, zanjo pa je stečajna upraviteljica že prejela pravnomočno pozitivno mnenje mariborskega sodišča, ki vodi stečajni postopek. Primopredaja bi tako lahko bila opravljena sredi ali konec septembra, pravi stečajna upraviteljica Tovarne vozil Maribor (TVM).

Najemnik mora zaposliti najmanj 70 delavcev
"Zdaj potekajo operativne aktivnosti. Pripravljamo sezname zalog, DuraBus je namreč tudi odkupil zaloge in bo tako dokončal deset že naročenih avtobusov za arabske partnerje. S tem se je zvišala tudi stečajna masa in bo več denarja ostalo za upnike," je dejala Markovič Časova in dodala, da investitor ob tem trenutno čaka še ne soglasja ministrstva za gospodarstvo v zvezi s prevzemom projekta hibridnega avtobusa, ki poteka prek Tehnološke agencije (TIA).

Kar se tiče zaposlenih, so po njenih besedah v najemni pogodbi zapisali, da mora najemnik zaposliti najmanj 70 delavcev, pretežno nekdanjih zaposlenih v podjetju TVM.

"Ocenjujem namreč, da je bilo v TVM-ju veliko specifičnega znanja, za katera ne bi bilo dobro, če bi izzvenelo. Dobro je, da se to znanje razvija naprej ter da se dosedanja proizvodnja nadaljuje," pravi Markovič Časova in dodaja, da najemnik po njenih informacijah že opravlja razgovore z nekaterimi nekdanjimi zaposlenimi, predvsem s področja tehničnih kadrov.

Sicer pa je najemnik v naslednji fazi zainteresiran za dolgoročno sodelovanje, kar pomeni, da ga zanima tudi odkup prostorov, ko bodo stečajni postopki tako daleč. V vsakem primeru ima na podlagi stečajne zakonodaje in najemne pogodbe predkupno pravico.

V sindikatu SKEI zadovoljni
Kot pravi stečajna upraviteljica, bo že v prvi fazi vložil kar nekaj denarja, okoli tri milijone evrov, zato verjame, da je dolgoročno zainteresiran za proizvodnjo na tej lokaciji. V primeru poznejšega odkupa namerava zaposliti še večje število delavcev.

V sindikatu SKEI so prav tako že izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da bo proizvodnja v nekoč cvetočem podjetju, ki je bil del skupine Viator & Vektor, znova zaživela.

Kot je povedal sekretar podravskega območnega sindikata Martin Dular, se na njih konkretno bodoči vlagatelji v zvezi z delovno silo sicer niso obrnili, vse skupaj spremljajo le prek informacij v javnosti in od stečajne upraviteljice.