V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili prizadevanja za gradnjo tovarne na Madžarskem. Foto: Reuters
V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili prizadevanja za gradnjo tovarne na Madžarskem. Foto: Reuters

Gospodarski minister je pojasnil, da bo vlada ta teden z družbo Magna Steyr, ki v Hočah v prvi fazi načrtuje gradnjo lakirnice za okoli 400 zaposlenih, podpisala pogodbo, v skladu s katero ji bo dodelila 18,61 milijona evrov finančne spodbude. Ob tem pa bo podpisala tudi pogodbo, s katero se bo Magna zavezala k izpolnitvi vseh zavez, je še dejal Počivalšek na 50. mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti.

"Vesel sem, da so včeraj odpadle vse ovire za veliko investicijo Magne, ki bo odprla številna nova delovna mesta," pa je dejal premier Miro Cerar. Po njegovem bo prinesla dobre poslovne modele in razvoj območju, ki je bilo v zadnjih letih v težkih razmerah.

Počivalšek je povzel tri pomembne točke pri utiranju poti projektu: sprejetje prostorskega načrta občine Hoče, sporazumna rešitev za nadomestna zemljišča za kmete ter posledično neuporaba določb iz zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica. "Smo na dobri poti, da bomo to naredili tudi za drugo in tretjo fazo investicije," je ocenil.

Ker na okoljevarstveno soglasje agencije za okolje ni bilo podanih pritožb, je to postalo pravnomočno, kar je bil pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. To bo po ministrovih pričakovanjih izdano do začetka oktobra, ko bo investitor tudi začel dela, povezana s projektom. V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij, najtrši oreh za vlagatelja pa so bile Umanotera, Slovenski E-Forum in Alpe Adria Green. Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupen jezik, pa sta se slednji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.