"Treba si je naliti čistega vina, kaj pričakujemo od vlade in politike, da bi zaživeli bolje, in kaj smo sami pripravljeni storiti v to smer," je med drugim dejal premier Borut Pahor. Foto: BoBo
44. mednarodni obrtni sejem

44. mednarodnega obrtnega sejma v Celju dejal premier Borut Pahor.

"Iz recesije smo se izvleki, iz gospodarske krize pa gremo počasneje, kot bi si kdo mislil," je dejal slavnostni govornik in opozoril, da je obstoječe stanje mogoče izboljšati le z reformami, ki pa njemu niso uspele. Prepričan je, da so spremembe neizogibne, status quo pa za takšno majhno državo, kot je Slovenija, pomeni le nazadovanje, je še prepričan premier Pahor, ki ob tem sprejema kritiko, da je bilo mogoče v času krize kakšno zadevo narediti hitreje in uspešneje.

Meni, da Slovenija v nadaljevanje ohranjanja gospodarske stabilnosti ne vstopa s slabimi izhodišči. Spomnil je, da Sloveniji leta 2009 gospodarsko ni dobro kazalo, saj smo izgubili 10 odstotkov bruto domačega proizvoda v dobrem letu dni, slovenska ekonomija pa se je hitro sesuvala. "Prav sem napovedal, da bo gospodarska kriza dolga, zato smo sprejeli ukrepe, da ne bi prišlo do večjih socialnih ran. Začeli smo ukrepe za povečanje konkurenčnosti gospodarstva sredi leta 2010, vendar smo pri tem naleteli na hud upor sindikatov in udeležencev na kapitalskem trgu," je še opozoril premier.

Pavlinjek: MOS je postal praznik obrtništva
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek pa opaža, da je MOS postal praznik obrtništva, manifestacija dosežkov v obrti in podjetništvu ter priložnost za sklepanje novih poslov. Po njegovem mnenju se stanje v slovenskem gospodarstvu ne izboljšuje, zato člani zbornice potrebujejo zbornično pomoč.

"Sicer smo letos z našimi aktivnostmi uspeli doseči, da so zakoni o zamudah pri plačilih, javnem naročanju, izvršbi in zavarovanju, finančnem poslovanju in postopkih zaradi insolventnosti ter zakon o prevozih v cestnem prometu nekoliko izboljšali stanje, a se že zapleta in v jeseni pričakujemo njihove popravke," pravi Pavlinjek in dodaja, da bodo vztrajali tudi pri načelu "vsak račun šteje" in tako poskušali omejiti sivo ekonomijo.

Na govorniški oder je ob odprtju sejma stopil tudi celjski župan Bojan Šrot in izrazil željo, da bi bil tudi letošnji sejem mesto, kjer se bodo kalile nove ideje, kjer bodo potekale konstruktivne debate, se ustvarjala nova partnerstva in sklepali dobri posli.

Še več podjetij iz Indije, Srbije, Nemčije
Letošnji MOS, ki poteka do 14. septembra, gosti skoraj 1.700 razstavljavcev iz 36 držav. Sejemsko dogajanje poteka na 65.000 kvadratnih metrov razstavnih površin oz. v 18 sejemskih dvoranah in na zunanjih razstavnih površinah. Na MOS-u je letos neposredno navzočih še več podjetij iz Indije in Srbije, predstavljajo se tudi podjetniki iz BiH-a in Hrvaške, ki je dolgoletna partnerica sejma.

Tradicionalno največ neposrednih razstavljavcev sicer prihaja iz Nemčije, Italije in Avstrije. Še celovitejšo predstavitev gospodarskih priložnosti svoje dežele pa letos pripravlja indonezijsko veleposlaništvo v Sloveniji.

44. mednarodni obrtni sejem