"Vmes se je pojavil strateški partner, ena izmed bank. Računamo, da bi polovico denarja, ki smo ga pripravljeni dati za kupnino, dobili na ta način. Preostalo polovico oz. nekaj manj pa bi zbrali med delavci," je povedal Bojan Bauman, član skupine pobudnikov novoustanovljene zadruge za notranji odkup Večera. Foto: BoBo

Okrožno sodišče v Mariboru je danes potrdilo vpis tako imenovane Zadruge za Večer v sodni register. Med ustanovnimi člani so Bojan Bauman, Aleš Kocjan, Aleš Dragar in Matija Stepišnik, kot predsednica zadruge pa je navedena Petrina Šebart Žižek, je razvidno s spletnih strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Naslednji korak je zbiranje zavezujočih ponudb med drugimi zaposlenimi na Večeru. Bauman pojasnjuje, da bodo imeli v sredo zbor delavcev, na katerem bodo sodelavcem predstavili najnovejše rezultate pogajanj z lastniki in bankami: "Še enkrat jih bomo vprašali, a tokrat že z zavezujočimi ponudbami, ali so pripravljeni sodelovati. Govorimo o tem, ali so pripravljeni najeti kredit."

Pol naj bi dala banka, pol zaposleni - tudi s posojili
Na prejšnjem zboru delavcev, ko so pobudniki zadruge dobili mandat za pogajanja, so dobili podporo 65 od skupno 165 delavcev. Koliko podpore imajo zdaj, Bauman ni želel vnaprej ugibati: "Situacija, v kateri smo, ni najboljša. Grozi tudi izplačilo bilančnega dobička, s čimer bi še poslabšali pogoje. Ljudje so v negotovosti za prihodnost, in v teh pogojih je zelo težko razmišljati za deset let naprej, za kolikor bi morali vzeti kredit," je dejal.

Prav tako še ni želel govoriti o vsoti, ki jo nameravajo ponuditi za odkup, saj bi rad s tem najprej seznanil kolege znotraj časopisne hiše: "Vmes se je pojavil strateški partner, ena izmed bank. Računamo, da bi polovico denarja, ki smo ga pripravljeni dati za kupnino, dobili na ta način. Preostalo polovico oz. nekaj manj pa bi zbrali med delavci," je povedal.

Sam se sicer še vedno zavzema za notranji odkup celotnega deleža, čeprav se je pojavila ponudba prodajalca, da bi odkupili le blagovno znamko. "To je neke vrste rezervna varianta, ki jo bomo tudi jutri predstavili delavcem," je dodal.

Pol milijona za dividende, le dva tisočaka za prihodnja poslovna leta
Novinarje Večera je pred dnevi močno razburila načrt Dela, da na izredni skupščini prek dividend iz Večera počrpa ves bilančni dobiček.

Delničarji Večera bodo namreč na izredni skupščini 4. novembra odločali o delitvi dobrega pol milijona evrov bilančnega dobička - kot je predlagano v sklicu skupščine, bi skoraj 507.000 evrov oziroma 1,98 evra bruto na delnico razdelili za dividende, le nekaj manj kot 2.000 evrov pa bi prenesli v prihodnja poslovna leta.

Uprava Večera temu nasprotuje, saj je podjetje lani ustvarilo 723.000 evrov izgube, pa tudi letos posluje negativno.