Nadzorniki NEK-a so že potrdili gospodarski načrt prihodnjega leta in dolgoročni naložbeni načrt do leta 2023. Foto: BoBo
Nadzorniki NEK-a so že potrdili gospodarski načrt prihodnjega leta in dolgoročni naložbeni načrt do leta 2023. Foto: BoBo
Nek bo presegla proizvodne načrte

Predsednik uprave krške nuklearke Stane Rožman je povedal, da je NEK letos do danes družbenikoma dobavil nekaj manj kot 4,9 milijarde kilovatnih ur električne energije, s čimer so dobavne načrte presegli za dobrih 50 milijonov kilovatnih ur. Presežek je Rožman pripisal učinkovitosti in stabilnosti obratovanja, skrbnemu obratovalnemu nadzoru, dobremu sodelovanju z organi upravljanja, zavzetosti zaposlenih v NEK-u, ugodnim hidrološkim razmeram in s tem povezanemu dobremu termodinamičnemu izkoristku elektrarne.

Sicer bodo letos dosegli zastavljene cilje in izpolnili poslanstvo na vseh temeljnih področjih, nadzorniki NEK-a pa so že potrdili gospodarski načrt prihodnjega leta in dolgoročni naložbeni načrt do leta 2023. Ta prihodnjemu letu namenja približno 50 milijonov evrov vlaganj. Glavnino teh bo predstavljalo končanje oz. dokončna izvedba programa nadgradnje varnosti NEK-a in menjava nekatere dotrajane opreme na sekundarni strani, kot je menjava visokotlačne turbine, s čimer bodo zagotovili visoko stabilnost obratovanja in njegovo predvidljivost. Omenjeno vsoto bodo zagotovili iz sredstev amortizacije, delno pa ima NEK tudi možnost bančnega zadolževanja, je še dejal Rožman.

Izvedba druge faze varnostne nadgradnje
Po besedah tehničnega direktorja NEK-a Maria Gluhaka je letos intenzivno potekala druga faza programa nadgradnje varnosti NEK-a, njen večji remont pa so izvedli aprila. Za najkompleksnejši projekt je označil projekt utrjene varnostne zgradbe z osmimi modifikacijami, ki so v končni fazi omogočile delovanje pomožne komandne sobe v obsegu, ki po potrebi omogoča nadzor varne zaustavitve elektrarne zunaj glavne komandne sobe.

Del te faze je bila tudi nadgradnja operativnega podpornega centra. Njegovo gradnjo bodo končali predvidoma do konca leta. Začeli so tudi tretjo fazo varnostne nadgradnje, in sicer z vgradnjo sistemov, ki bodo zagotovili alternativni dolgoročni odvod toplote iz reaktorske sredice. Končanje tega projekta predvidevajo leta 2021.

V uporabi zgradba za ravnanje z radioaktivnim tovorom
V NEK-u so tudi spomladi začeli uporabljati zgradbo za ravnanje z opremo in s pošiljkami radioaktivnih tovorov. S to so vzpostavili "visoke standarde in izboljšali delovne pogoje pri ravnanju z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki". Sicer pa iz začasnega skladišča NEK-a za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke vanjo premeščajo tehnološko opremo za obdelavo radioaktivnih odpadkov, kot sta visokotlačna stiskalnica in merilna oprema. V omenjenem začasnem odlagališču bodo s tem sprostili del prostora in tako lažje premostili obdobje do izgradnje končnega odlagališča.

Sproščeni prostor bodo do predvidoma leta 2022 uporabljali za skladiščenje novo nastalih paketov nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. Objekt omogoča visoke delovne standarde pri ravnanju z odpadki, testiranjih in vzdrževanju, je še presodil Gluhak.

Član uprave NEK-a Hrvoje Perharić pa je ob tem poudaril varnostne vidike in doseganje tovrstnih visokih standardov v NEK-u. Med drugim je opozoril, da je bila v oktobrski številki strokovne revije Nuclear Engineering International objavljena primerjava, v kateri so po letnem kazalcu zmogljivosti primerjali 341 elektrarn. NEK se je tam uvrstil na "visoko" 23. mesto. Visoka uvrstitev pa je posledica strokovnega dela, dobrega vzdrževanja sistemov in opreme ter premišljenih naložb, je še poudaril Perharić.

Nek bo presegla proizvodne načrte