Med remontom, za katerega so predvidevali, da bo trajal 40 dni, so v NEK-u opravili vsa načrtovana dela. Foto: BoBo
Med remontom, za katerega so predvidevali, da bo trajal 40 dni, so v NEK-u opravili vsa načrtovana dela. Foto: BoBo


NEK so po remontu, ki se je začel 14. aprila, ob 9.35 vključili v elektroenergetsko omrežje, s čimer se je začel njegov nov, 26. gorivni cikel. Zaradi nepredvidenega obsega del pri zamenjavi glave reaktorske posode je remont jedrske elektrarne trajal nekaj dni več, kot so sprva predvidevali, so pojasnili v krški elektrarni.

Nuklearko so tehnološko nadgradili
Med remontom, za katerega so predvidevali, da bo trajal 40 dni, so v NEK-u opravili vsa načrtovana dela. Preverili so stanje primarne opreme, opravili preventivno vzdrževanje opreme, skladno s programom, zamenjali jedrsko gorivo in elektrarno tehnološko nadgradili, so zapisali v NEK-u.

Med najbolj zahtevnimi remontnimi deli sta bili zamenjava rotorja glavnega električnega generatorja in zamenjava glave reaktorske posode, vključno z izboljšavami, povezanimi s hlajenjem reaktorske glave in zaščito pred nevtronskim ter gama sevanjem.

Sodelovalo približno 1.500 zunanjih sodelavcev
Med drugimi posodobitvami so v Neku s priključitvijo novega dizelskega generatorja v sistem varnostnih zbiralk izboljšali varnostno napajanje, rekonstruirali 400-kilovoltno stikališče z zamenjavo 400-kilovoltnih zbiralk in ozemljil, obnovili 400-kilovoltno polje Maribor ter zgradili novo daljnovodno polje Maribor.

Pri zahtevnem remontu po 25. gorivnem ciklu je poleg zaposlenih v NEK-u sodelovalo približno 1.500 zunanjih sodelavcev, po opravljenih remontnih delih pa so v nuklearki začeli postopke ponovnega zagona elektrarne.

Hkrati s postopki zagona so tekla končna testiranja opreme in sistemov glede na zahteve obratovalnih dokumentov. Posebno pozornost pa so namenili testiranju novih tehnoloških rešitev, so še sporočili iz NEK-a.