Vizjak meni, da pogajanja na ESS-ju napredujejo dobro. Foto: BoBo
Vizjak meni, da pogajanja na ESS-ju napredujejo dobro. Foto: BoBo

Delodajalci so na ponedeljkovih pogajanjih Vizjaku izročili popoln pregled obstoječe delovne zakonodaje, predloga reforme, ki je v DZ-ju, dopolnil, ki jih je ministrstvo predlagalo do preteklega petka, ter svojih zahtev.
Dokument med drugim vključuje zahtevo po odpravi dodatka na delovno dobo in odpravo plačanega odmora za malico. Po mnenju Vizjaka so na pogajanjih o novi delovni zakonodaji v povezavi s tem že naredili pomemben korak naprej.
O višini dodatkov in povračil stroškov, povezanih z delom, ter plačno politiko na sploh se bodo po novem dogovarjali delodajalci in delojemalci sami. Na ravni dejavnosti se bodo lahko dogovorili tudi o prekvalifikaciji dodatka na delovno dobo v dodatek na stalnost, to je dodatek na delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.

Ministru pojema elan
Vizjak sicer razume sindikate, da dodatke povezujejo z višino plače. V povezavi s plačanim odmorom za malico pa je spomnil, da je vlada predlagala umik tega instituta, a so sindikati zaradi tega zagrozili z blokado pogajanj.
Vlada je po ministrovih besedah pripravljena potrditi vsak dogovor o spremembi tega instituta, ki bi ga dosegli delodajalci in sindikati, ne želi pa zaradi te želje delodajalcev postaviti za talca celotne reforme, saj bi to pomenilo, da ne bi bilo uveljavljeno niti tisto, kar kot koristno prepoznavajo vsi socialni partnerji.
Minister ocenjuje, da je za dosego večje prožnosti in zmanjšanja segmentacije na trgu dela, bolj kot plačan odmor za malico pomembnih več drugih stvari. Glede na vladno krizo, ki je izbruhnila, pa napoveduje še pestro dogajanje. To dogajanje tudi njemu zbija elan za nadaljnje delo, je priznal.