Eni, v tretjinski lasti italijanske države, je najpomembnejše tuje energetsko podjetje v Afriki. Foto: Reuters
Eni, v tretjinski lasti italijanske države, je najpomembnejše tuje energetsko podjetje v Afriki. Foto: Reuters
false
Velik del dejavnosti Enija je v Libiji, ki je razdejana zaradi vojne med milicami, potem ko je bil s pomočjo Zahoda leta 2011 odstranjen in ubit polkovnik Moamer Gadafi. Foto: Reuters

Plin naj bi bil na globini 1.450 metrov, bilo pa naj bi ga za okoli 850 milijard kubičnih metrov. Predsednik uprave Claudio Descalzi je odkritje označil za zgodovinsko. Polje Zohr bi lahko zadovoljevalo potrebe Egipta po zemeljskem plinu več desetletij, so po poročanju BBC-ja sporočili iz Enija. Reuters medtem poroča, da je odkritje pomembno za Egipt, kjer so zaradi pomanjkanja nafte in plina pogosti električni mrki.

Zadnje odkritje sledi drugim pomembnim odkritjem v Sredozemskem morju v zadnjih letih, kar naj bi imelo pomemben vpliv na gospodarstvo v regiji, Evropi pa bi lahko ponudilo nove možnosti dobave plina, zaradi česar bi se zmanjšala njena odvisnost od uvoza ruskega plina, še poroča Reuters.

Prihodnje vrtanje bi lahko privedlo do novih odkritij, sporočajo iz Enija, katerega 30-odstotni lastnik je italijanska država. Gre sicer za največjega tujega proizvajalca nafte in plina v Afriki, pomemben del njegovih dejavnosti pa je v Libiji, razdejani zaradi vojne po posredovanju Zahoda in strmoglavljenju njenega dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011.

Eni lahko vrta na širokem območju
Istega leta je Eni odkril ogromne zaloge ob obali Mozambika, kjer naj bi bilo po ocenah okoli 2.400 milijard kubičnih metrov plina. V Egiptu je Eni navzoč več kot 60 let. Junija sta Eni in egiptovska vlada podpisala sporazum, vreden dve milijardi dolarjev, ki korporaciji omogoča iskanje zalog na Sinajskem polotoku, v Sueškem zalivu, Sredozemskem morju in v delti Nila.

Egipt je nekoč plin izvažal v Izrael in druge države, v zadnjih letih pa je postal neto uvoznik energentov. Pod predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, ki se je na oblast povzpel pred dvema letoma z vojaškim udarom, je egiptovsko državno podjetje EGAS omejevalo dobavo plina za velik del domače industrije, kar je včasih privedlo do omejitve v črpanju in oviralo gospodarsko okrevanje, poroča Reuters.