Frankfurtski delniški indeks DAX30 je bil v četrtek dopoldne pretežno v pozitivnem območju, ob 15. uri pa je bila njegova vrednost skoraj odstotek pod izhodiščem in pod 6.650 točkami. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je bil v četrtek dopoldne pretežno v pozitivnem območju, ob 15. uri pa je bila njegova vrednost skoraj odstotek pod izhodiščem in pod 6.650 točkami. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent se počasi spet približuje meji 120 dolarjev. Ob 15. uri je bila cena 159-litrskega soda 119,70 dolarja. Foto: EPA

Cena Telekoma je zdrsnila na 70 evrov, vseeno pa je to dva odstotka več kot prejšnji petek. "Likvidnost je bila danes zelo nizka. Ni bilo pravega povpraševanja, nekateri posredniki so očitno že na dopustu. Manjše stranke unovčujejo dobičke pri papirjih, ki so letos precej zrasli, na primer pri Triglavu. Na prodajni strani še naprej opažamo prisilne prodaje za poravnavo zapadlih kreditov iz naslova odprodaj zastavljenih vrednostnih papirjev," je negativno četrtkovo trgovanje na Ljubljanski borzi opisal Tomislav Apollonio iz Abanke. Le s Krkinimi delnicami je bil promet (700 tisoč evrov) spodoben. Tečaj se je znižal za več kot odstotek, posli pa so se sklepali med 47,70 in 48,03 evra. Indeks SBI TOP (597 točk) je izgubil 12,89 točke (oz. 2,11 odstotka), kar je največ letos.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+0,00 %

10,30 EUR

GORENJE

-0,18 %

5,61

KRKA

-1,24 %

47,90

PETROL

-1,51 %

192,00

NOVA KBM

-1,52 %

3,25

ZAV. TRIGLAV

-1,96 %

14,00

TELEKOM

-3,45 %

70,00

MERCATOR

-3,61 %

132,05


Nizko podjetniško zaupanje v Evropi
Največje evropske borze so po pozitivni sredi spet zdrsnile proti trimesečnemu dnu, kjer so bile v ponedeljek, medtem ko se evro drži nad mejo 1,32 dolarja. Podjetniško zaupanje je po zadnjih podatkih v evrskem območju zdrsnilo najnižje v zadnjih 14 mesecih. "Zelo sem zadržan do evropskih delnic. Trgi bodo še nekaj časa na preizkušnji, predvsem pa bi se izogibal delnicam majhnih in srednjevelikih podjetij, ki so izpostavljena dogajanju v evropskem gospodarstvu. Pri podjetjih z veliko tržno kapitalizacijo bi dal prednost tistim, ki veliko prodajo na trgih v razvoju in v ZDA." je komentiral eden izmed strategov pri banki Saxo Bank. Skrbijo predvsem neprepričljivi rezultati finančnih podjetij. Španska banka Santander je imela v prvem četrtletju za 24 odstotkov nižji dobiček.

Finančne krivulje na Valu 202:

Banke čaka težko leto, nekatere slovenske družbe pa si že lahko obetajo višje dobičke. Tudi Gorenje je nakazalo, da je poslovanje nad ravnijo z lanskega leta.

AstraZeneca razočarala z rezultati
Dejstvo je, da evropska podjetja objavljajo slabše poslovne rezultate prvega četrtletja kot ameriška. Le polovica evropskih podjetij je do zdaj dosegla ali presegla pričakovanja analitikov, medtem ko je na drugi strani Atlantika takšnih podjetij več kot 80 odstotkov. Danes so se delnice farmacevtskega podjetja AstraZeneca pocenile za šest odstotkov, saj se je prodaja v prvem četrtletju znižala za 11 odstotkov. Prvi mož podjetja David Brennan bo 1. junija odstopil. Tudi Deutsche Bank je z le 1,4 milijarde evrov dobička razočarala. Delnice so se pocenile za skoraj štiri odstotke in poskrbele, da je frankfurtski delniški indeks DAX30 zdrsnil pod 6.700 točk. Večji zdrs je preprečil sedemodstotni skok delnic Volkswagna. Četrtletni dobiček je poskočil za deset odstotkov, na 3,2 milijarde evrov, prihodki pa za četrtino, na 47,3 milijarde.

Cena brenta nad 119 dolarji
Cena nafte vrste brent se je povzpela nad 119 dolarjev, kar je povezano z optimističnimi ocenami ameriške centralne banke oziroma z njeno napovedjo, da pušča odprta vrata za morebiten tretji krog kvantitativnega sproščanja (QE 3). Ben Bernanke meni, da je trenutna monetarna politika ravno pravšnja. Brent je sicer včeraj za hip zanihal precej pod 118 dolarjev, potem ko so bili objavljeni podatki o visokih zalogah nafte v ZDA. V Reutersovi anketi so analitiki napovedali, da bo povprečna cena nafte vrste brent v letošnjem letu 117,30 (marčevska napoved: 114,70), povprečna cena lahke nafte pa 105,60 dolarja (prej 104,60 dolarja). Dodajmo, da je imelo največje ameriško naftno podjetje Exxon Mobil v prvem četrtletju namesto lanskih 10,65 "le" 9,5 milijarde dolarjev dobička, kar je povzročilo petodstotni padec delnic.

Skoraj desetodstotni skok Applovih delnic
V New Yorku so borzni posredniki v sredo pozdravili navdušujočo rast Applovega četrtletnega dobička, saj je proizvajalec iPhonov skoraj podvojil dobiček. Delnice so poskočile za devet odstotkov, na 610 dolarjev. Indeks Nasdaq (3.029 točk) pa za 2,30 odstotka, kar je rekordna letošnja rast. Na 0,69-odstotno zvišanje elitnega indeksa Dow Jones (13.090 točk) je vplivala 5,3-odstotna rast Boeingovih delnic. Proizvajalec letal je posloval bolje od pričakovanj. Da vlagatelji od največjih ameriških korporacij zahtevajo le najboljše, dokazuje Caterpillar. Wall Streetu ni bilo dovolj, da je dobiček povišal za 29 odstotkov. Ker je bilo podjetje precej skeptično glede kitajske in brazilske rasti, so delnice padle za skoraj pet odstotkov.