Občina je že pred letom in pol izrazila interes za vstop v lastništvo Mlinotesta. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Občina je že pred letom in pol izrazila interes za vstop v lastništvo Mlinotesta. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Občina Ajdovščina in družba Mlino sta od družbe Vipa Nepremičnine skupaj odkupili skoraj 30-odstotni delež Mlinotesta. Občina Ajdovščina je postala lastnica dobrih 6 odstotkov delnic, družba Mlino, ki so jo ustanovili zaposleni v ajdovskem živilskopredelovalnem podjetju, pa je pridobila dobrih 23 odstotkov delnic.

Občina je že pred letom in pol izrazila interes za vstop v lastništvo Mlinotesta, ko je v proračunu rezervirala slab milijon evrov, ob tem pa pozvala tudi zaposlene v podjetju, naj se vključijo v odkup. 49 zaposlenih je s tem namenom ustanovilo podjetje Mlino.

Decembra lani so občinski svetniki ponovno podprli namero občine, da vstopi v konzorcij z družbo Mlino za nakup deleža. Ohranitev delovnih mest, sedeža in dejavnosti družbe v Ajdovščini so razglasili za občinski interes in v proračunu rezervirali 930.000 evrov. Skoraj toliko pa je znašala tudi kupnina za šestodstotni delež.

Na občini so sporočili, da bo lahko vodstvo Mlinotesta ob stabilni lastniški strukturi lažje načrtovalo in izvajalo svojo dejavnost, predvsem pa si želijo, da bi podjetje dolgoročno razvilo svoje potenciale in prineslo trajna delovna mesta v Vipavski dolini. Tudi direktor družbe Mlino, Franko Perič, je prepričan, da bodo tako pripomogli k dolgoročni ohranitvi Mlinotesta kot ene zadnjih družb v živilskopredelovalni panogi v slovenskem lastništvu. Dodal je še, da tovrstno organiziranje zaposlenih sledi mnogim uspešnim zgodbam v tujini, in da jih nekaj lahko srečamo tudi v Sloveniji in Evropi.
Predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj pa je dejal: "Vsaka uprava si želi stabilno lastništvo, brez dvoma, in upam, da bo ta kombinacija podjetju zagotovila dolgoročno stabilno lastništvo. Glede na dogajanje v slovenskem prostoru, ki se je začelo lani na trgovskem področju - velika kapitalska sprememba - in letošnje spremembe v živilski industriji, je to dejanje pravzaprav dodatna spodbuda za prihodnost podjetja."

Kaj pričakuje od novih lastnikov? "Predvsem, da je to lastništvo dolgoročno, kar pomeni, da ima uprava mandat, da intenzivno dela na enem samem delu, in to je poslovanje podjetja, ter v perspektivi močno izboljša svoj položaj na trgu. Seveda pa gre, kot se strinja občina Ajdovščina, tudi za zaposlene, število zaposlenih, in rast podjetja to zagotavlja."