Z obratovanjem šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je postalo jasno, da Teš potrebuje manj delavcev kot do zdaj. Foto: BoBo
Z obratovanjem šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je postalo jasno, da Teš potrebuje manj delavcev kot do zdaj. Foto: BoBo

Da bo po izgradnji šestega bloka obratoval samo ta, eden izmed drugih dveh pa bo v hladni rezervi za primer okvare ali povečanih potreb po energiji, je bilo v načrtu ves čas. A kljub očitnemu dejstvu, da nove tehnologije običajno zahtevajo manj delavcev in ne več, so zagovorniki projekta vseskozi trdili, da se bodo delovna mesta ne le ohranila, temveč se bo njihovo število celo povečalo.

Kot pravi predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje politično odgovornost v primeru Teša 6 Matjaž Hanžek, je iz projektne dokumentacije vseskozi razvidno, da bo dovolj le dvesto delavcev, medtem ko je v Tešu trenutno zaposlenih 377. Tudi zdajšnji direktor Arman Koritnik priznava, da bi bilo delavcev, tudi če bi obratoval nadomestni blok 5, verjetno še zmeraj preveč.

Koritnikovi predhodniki Rotnik, Dermol in Tot na vprašanje v zvezi z delavci pred komisijo še niso odgovarjali, saj so se s spretnim raztegovanjem predstavitve lastnega mnenja najprej izognili zaslišanju, ko pa so bili vabljeni ponovno, so se opravičili. Zadnjima tako desetega maja grozi prisilna privedba.