Obresti na slovenske obveznice znova rastejo. Foto: BoBo
Obresti na slovenske obveznice znova rastejo. Foto: BoBo

Donos do dospelosti 10-letne slovenske obveznice se je glede na podatke z elektronske borze MTS znova približal šestim odstotkom. Okoli 12. ure je bil pri 5,92 odstotka, kar je 0,09 odstotne točke nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo. Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se je sicer v zadnjih tednih gibal okoli vrednosti 5,50 točke, v zadnjih dneh pa se je zvišal in se znova približal šestim odstotkom.

Največ zanimanja je v območju evra znova požela Italija. Napovedani odstop italijanskega predsednika vlade Maria Montija in vnovična kandidatura dolgoletnega italijanskega premierja Silvia Berlusconija za vodjo prihodnje vlade vzbujata nelagodje, da bo Italija stopila z reformne poti in odpravila kakšno od do zdaj sprejetih reform.

Donos do dospelosti italijanske 10-letne obveznice je nižji kot pri slovenski, pri 4,74 odstotka oziroma 0,04 odstotka pod ponedeljkovo vrednostjo. Zahtevana donosnost na španske obveznice z rokom dospelosti čez 10 let pa je pri 5,52 odstotka in s tem prav tako 0,04 odstotka nižje kot v ponedeljek.

V Sloveniji sicer v zadnjih dneh odmevajo predvsem besede finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je v soboto za tiskovno agencijo Reuters dejal, da bo morala Slovenija, če se želi izogniti prošnji za mednarodno finančno pomoč, dovolj hitro rešiti razmere v bankah.