Gospodarstvo

Poudarki

  • Na današnji prireditvi so podelili tudi diplome 38 novim mojstrom
Obrtnica leta
Naziv obrtnik leta je prvič v zgodovini prejela ženska. Foto: BoBo
Podjetnik leta
Peter Pišek je postal podjetnik leta. Foto: BoBo
Šarec
Prireditev je obiskal tudi predsednik vlade. Foto: BoBo

Dodaj v

Obrtnik leta postala vodja Gostilne Mihovec. Podjetnik leta postal avtoprevoznik Peter Pišek.

OZS podelil nagrade obrtnikom in podjetnikom
6. december 2018 ob 20:53
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO, STA

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je nocoj na Brdu pri Kranju podelila prestižna priznanja za poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. Obrtnica leta 2018 je postala Mojca Trnovec, ki vodi Gostilno Mihovec, podjetnik leta pa Peter Pišek iz družbe Pišek & HSF Logistics.

Predsednika OZS-ja Branka Meha veseli, da gre slovenskemu gospodarstvu dobro, ampak to še ne pomeni, da je uspeh slovenskih obrtnikov in podjetnikov samoumeven. "Da izstopiš iz povprečja, premaguješ ovire, se kosaš s konkurenco ter težiš k napredku in inovacijam, moraš biti odličen," je pojasnil Meh in dodal, da se vsako leto na tej prireditvi poklonijo najodličnejšim v svojih vrstah.

Malo gospodarstvo je v Sloveniji izjemnega pomena, je spomnil Meh, ki si želi, da bi veliko vrednost malega gospodarstva za našo državo spoznali vsi. Zadovoljen je, da je bil ta teden v obravnavo vložen predlog zakonske spremembe, ki uresničuje pobudo OZS-ja o državnem sekretarju za malo gospodarstvo. Ob tem se je Meh zahvalil vladi, da je prepoznala pomen tega segmenta gospodarstva.

Meh zadovoljen z obiskom vlade
Dober znak je tudi široka udeležba vlade na današnjem dogodku. "Glede na to, da ni volilni čas, to pomeni, da nam je mar, da nam ni vseeno za vas in želimo delati z roko v roki," je obrtnike in podjetnike nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je poudaril, so vse težave, ki jih OZS večkrat predstavlja, rešljive, "če bomo le znali voditi dialog in ne bomo preveč zapenjali, ampak se bomo znali usesti in pogovoriti".

Kako pomembna sta znanje in ustvarjalnost odličnih obrtnikov in podjetnikov, je poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Prireditve OZS-ja, ki se osredotoča na dvig ugleda obrtnih poklicev in podjetniške dejavnosti ter spodbuja odličnost in kakovost, pa so se udeležili še ministri za infrastrukturo Alenka Bratušek, okolje in prostor Jure Leben, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, javno upravo Rudi Medved ter Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik.

Obrtnik leta prvič postala ženska
Obrtnica leta je po izboru komisije postala Mojca Trnovec, ki vodi Gostilno Mihovec v Zgornjih Pirničah in je sploh prva ženska dobitnica tega priznanja. Kot je poudarila, je to velika spodbuda in priznanje za 160-letno delo, ki ga opravljajo z ljubeznijo. Gostilna Mihovec je edina gostilna v Sloveniji, ki je v času vegetacije samooskrbovana z vso zelenjavo in žiti. Ves čas pa se v gostilni tudi trudijo, da njihova kulinarična ponudba sledi smernicam.

Podjetnik leta je postal Peter Pišek, ki je lastnik in direktor podjetja Pišek & HSF Logistics. Uspeh podjetja, ki teži k cilju postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev, se, kot poudarja Pišek, skriva v skrbno izbranih kadrih, korektnih kupcih in dobrih dobaviteljih. Konkurenčna prednost podjetja so tudi hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter letos zgrajeni logistični center na Lopati pri Celju.

Za obrtnika leta sta bila nominirana tudi Miran in Robert Klančar (Oroklan), za podjetnike leta pa Janez Škrabec (Riko), Mitja Sojer (Sojer frizersko kozmetično podjetje) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Podeljene diplome novim mojstrom
Naziv najstarejši obrtnik leta 2018 je pripadel samostojnemu podjetniku Franciju Ažmanu, ki je pri 77 letih še vedno predan avtoprevozniški in gostinski dejavnosti, a ju počasi prepušča otrokom. Podjetje Ažman je danes uspešno logistično podjetje, družinsko tradicijo gostinstva pa ohranjajo v gostišču Tulipan v Lescah. Kot je iz svojih bogatih izkušenj povzel Ažman, so vzponi in padci, vendar je treba vztrajati.

Na današnji prireditvi so podelili tudi diplome 38 novim mojstrom. Minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo je poudaril, da so mojstri tisti, ki nadaljujejo žlahtno nit, ki se prenaša od vajenca prek pomočnika do mojstra. Mojstri imajo posebno odgovornost, med drugim tudi odgovornost za odličnost, rast podjetja in družbene posledice, je poudaril Pikalo.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Slovan65
# 07.12.2018 ob 13:24
V zadnjih 15 letih se je skoraj pri vsakem dobitniku nagrade "podjetnik leta" in "gospodarstvenik leta", pozneje izkazalo, da gre za majhnega kriminalca s prsti globoko v marmeladi.
kralj matjaž
# 07.12.2018 ob 09:03
Kuhat pa šofer.

Popolni opis razvoja zadnjih 10 let.
Mirlo
# 07.12.2018 ob 07:46
Končno podjetja z visoko dodano vrednostjo!
miško5lin
# 06.12.2018 ob 21:47
firtoh

# 06.12.2018 ob 21:06
Po prejetju nagrade sledi obisk inšpektorjev.
----------------------------------------------------------------
Meni se je isto zgodilo, ker je bilo moje podjetje nekoč nominirano za Gazelo.
Pa so me lovili na pravopisne napake in ostale traparije, rajši ne naštevam, ker mi postane slabo.

Samo plačal sem ko budala.

Še danes mi je žal, da sem se v mladosti odločil za delo v realnem sektorju in ne javnem.
firtoh
# 06.12.2018 ob 21:06
Po prejetju nagrade sledi obisk inšpektorjev.
Toni88
# 07.12.2018 ob 09:34
Pišek, skriva v skrbno IZBRANI politični mafijski stranki SLS.
runcajz
# 07.12.2018 ob 18:07
"Da izstopiš iz povprečja, premaguješ ovire, se kosaš s konkurenco ter težiš k napredku in inovacijam, moraš biti odličen," je pojasnil Meh in dodal, da se vsako leto na tej prireditvi poklonijo najodličnejšim v svojih vrstah."

Kaj to pomeni, gospod Meh, da ostali obrtniki in delodajalci, ki tako jamrajo na vsakem koraku le niso tako odlični, da bi se kosali s konkurenco, kot naj bi to delal nagrajenca ? Pa inovativni tudi niso preveč, kaj ne ? Pa ja ne mislite resno, da bo državni sekretar za malo gospodarstvo prinesel vašo večjo konkurenčnost, pa znižane davke, pa inovativnost, pa odličnost, pa še kaj iz vašega neskončnega seznama želja ?
Morda pa boste tako dobili novo tarčo za kritiziranje države in javne uprave zaradi novih birokratov po vašem okusu !?

Škoda le, da sta si samo dva zaslužila vašo ( OZS) nagrado !
Pa veliko nove dodane vrednosti v izdelkih vsem vašim članom OZS želim v novem letu 2019 !
I)N seveda tudi mnogo, mnogo manj jamranja! Jamranje utruja!
m72
# 07.12.2018 ob 00:01
"Obrtnik leta postala vodja Gostilne Mihovec. Podjetnik leta postal avtoprevoznik Peter Pišek."

Kot je že rekel rajnki domišljavec, častihlepni podtaknjenec, da imamo "energetsko potratno, okolju neprijazno industrijo, s premalo dodane vrednosti" in da bomo v bodoče "Evropi prodajali znanje in storitve". To je torej to. S tem, da smo že prodali skoraj vse, kar je bilo vrednega.
Bivši uporabnik
# 07.12.2018 ob 09:08
Bom prišel na obisk k Mihovcu , da vidim to inovativnost. Oh ,kje so časi dobrih gostiln , mislim da so že minili.......
veza
# 07.12.2018 ob 05:32
Vse manj je dobrih gostiln, ta Mežkova puhlica ne drži več, spet se obuja ime gostilna in vse več jih je dobrih, pravih, naših, to mi delaj!
mmeeddoo
# 08.12.2018 ob 10:55
Pišek!?
... a to je tisti, ki na veliko razlaga kako že 10 let ni zaposlil nobenega Slovenca (razen seveda familije v vodstvu), ker so lenobe in so za 400 eur raje na sociali, kot da bi delali pri njemu?
Sicer pozabi omeniti, da imajo ti šoferji prijavljene familije v Sloveniji, za katere dobijo slovensko socialo (ki gre iz naše malhe, namesto za bolnice, šole, ...) ... ker tudi oni ne bi preživeli s 400 eur. Sicer pa je spanje v tovornjaku zastonj ... zaenkrat.

Pa, a ni en Pišek dal pobudo, da ker mu ti tuji vozniki bežijo iz podjetja ob prvi priliki, ko je mogoče; da se zakonsko določi njihova minimalna delovna doba pri njemu za 5 let!? In zraven izjavljal, da to ni suženjstvo!?

Izbira tega podjetja je pokazala slovenske prioritete volkov. Seveda pa brez neumnih ovac ne bi šlo.
Kazalo