Na vodilnih evropskih borzah so se delniški indeksi zadnji teden oddaljili od najvišjih vrednosti po lanskem poletju. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je izgubil 2,5 odstotka, kar je največja letošnja izguba na tedenski ravni. Foto: Reuters
Na vodilnih evropskih borzah so se delniški indeksi zadnji teden oddaljili od najvišjih vrednosti po lanskem poletju. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je izgubil 2,5 odstotka, kar je največja letošnja izguba na tedenski ravni. Foto: Reuters
Applove delnice so se letos podražile že za skoraj 50 odstotkov. Foto: EPA
Z evro je bilo treba v petek plačati skoraj 1,33 dolarja. Foto: Reuters

Do konca tega meseca ni pričakovati večjega popravka navzdol, saj bodo želeli večji skladi ob koncu četrtletja polepšati svoje bilance, poleg tega pa naj bi tudi številni mali vlagatelji, ki do zdaj niso verjeli v okrevanje delniških trgov, počasi spremenili mnenje in denar preselili v delniške naložbe. Zlasti to velja za tiste, ki so denar raje zaupali obvezniškim trgom, kjer pa so bile v zadnjem obdobju kar precejšnje izgube.

Donos 10-letne obveznice 2,23-odstoten
Prejšnji teden so obvezniški trgi resda okrevali, tako da se je donos ameriške obveznice, ki je marca v kratkem porasel za skoraj 40 bazičnih točk. spet znižal na 2,23 odstotka. Po napovedih strokovnjakov bo njihov donos ob koncu letošnjega leta nad 2,50 odstotka. Vse to je posledica pričakovanj o nadaljnjem okrevanju ameriškega gospodarstva, ki bo s seboj prineslo tudi višjo inflacijo. Mimogrede, v četrtek bo v ZDA objavljen končen podatek o gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju. Bila naj bi triodstotna.

Dow Jones

13.080 točk
Nasdaq3.067
DAX30 (Frankfurt)

6.995

FTSEurofirst 3001.079
Nikkei (Tokio)10.011
10-letne am. obvezn.donos: 2,23 %
EUR/USD1,3268
USD/JPY82,32
EUR/CHF1,2046
Nafta brent125,13 USD
Zlato1.661 USD
Euribor, 6-mesečni1,112 %

Drugo zaporedno četrtletje visoke rasti
Delniški indeks S & P 500 je v prvem letošnjem četrtletju porasel že za 11,1 odstotka, takšna pa je bila njegova rast tudi v zadnjem lanskem četrtletju. Dveh tako donosnih trimesečnih obdobij ni bilo od tretjega četrtletja 2009. Med posameznimi sektorji izstopata finančni in tehnološki z okrog 20-odstotnim letošnjim pribitkom. Ugodne razmere bo izkoristil tudi Facebook, ki naj bi z javno prodajo delnic zbral pet milijard dolarjev kapitala, maja pa bo sledil prihod na borzo. Podjetje mora s tem razgrniti svoje bilance. Leta 2011 naj bi imel Facebook za 3,8 milijarde dolarjev prihodkov.

iRacionalna vrednost Applovih delnic?
Ko se bo začelo trgovanje z delnicami Faceebooka, bo vsaj za nekaj časa Apple v ozadju. Zaradi izjemne rasti (samo letos so se podražile za skoraj 50 odstotkov) so namreč Applove delnice že dlje časa predmet razprav, članek na to temo pa je objavil tudi ugledni The Economist. Odločitev vodstva, da bo začelo izplačevati dividende, bo še povečala nabor kupcev, saj si bodo Applove delnice zaželeli skladi, ki vlagajo le v podjetja ki izplačujejo dividende. Nekateri napovedujejo, da utegne tržna kapitalizacija podjetja, ki je že zdaj pri 565 milijardah dolarjev največja na Wall Streetu, doseči celo tisoč milijard.

Brent za hip presegel 127 dolarjev
Nafta je bila kar nekaj dni pod pritiskom, potem ko so s Kitajske prihajale neprepričljive gospodarske novice, toda v petek je črno zlato močno poskočilo. Nafta vrste brent je za hip presegla 127 dolarjev, dan pa končala tik nad 125 dolarji. Vzrok za nenadno rast je ocena, da naj bi iranska proizvodnja nafte ta mesec padla kar za 300 tisoč sodov dnevno oziroma za 14 odstotkov, pozitivno pa je vplival tudi padec dolarja. Za evro je bilo treba namreč v petek plačati tudi 1,3293 dolarja, kar je največ v zadnjih treh tednih.

LJSE: Najboljši teden letos
Na Ljubljanski borzi je bila rast indeksa SBI TOP v zadnjem tednu (kljub padcu v četrtek in petek) največja letos, saj je indeks elitnih šestih delnic slovenskih podjetij porasel za 2,75 odstotka, pri čemer je tečaj Gorenjevih delnic poskočil za 14 odstotkov. Morda se slovenskemu kapitalskemu trgu, ki po 80-odstotnem padcu kar ne more okrevati, le pišejo lepši časi. Država pripravlja ukrepe za oživitev kapitalskega trga, med katerimi je tudi predlog, da se prevzemni prag s 25 zviša na 30 odstotkov.

Krkina dividenda naj bi znašala 1,50 evra bruto
Promet v Ljubljani ostaja zelo nizek, še vedno pa ga je daleč največ z delnicami Krke, ki so se na tedenski ravni pocenile za 0,63 odstotka, na 50,70 evra. Nadzorni svet in uprava Krke sta v sredo oblikovala predlog uporabe bilančnega dobička, ki je lani znašal 172,7 milijona evrov. Od tega naj bi se za izplačilo dividend delničarjem namenilo 50 milijonov evrov oziroma 1,50 evra bruto na delnico. Mercatorjeve delnice so pridobile 4,21 odstotka in teden končale pri 125,05 evra. Ta konec meseca bo skupščina največjega slovenskega trgovca, na dnevnem redu pa bo tudi glasovanje o 4,5 evra dividende.