Stvari se premikajo ... a za kolikšno ceno? Foto:
Stvari se premikajo ... a za kolikšno ceno? Foto:

Vlada naj bi jutri ali najkasneje prihodnji teden začela ustanavljati posebno projektno podjetje, največ pozornosti pa je usmerjene v sobotni sestanek o drugem tiru, ki ga je sklical predsednik vlade Miro Cerar. Na Brdu bo premier prisluhnil ožjemu krogu tistih, ki so povezani z gradnjo drugega tira.

Med njimi pa ni civilne iniciative za drugi tir, prav tako ne župana Kopra Borisa Popoviča, kar je začudilo ministra Dejana Židana, ki je skupaj s predstavniki SD-ja obiskal občino in Luko. Cerarju bo zato predlagal, naj povabi tudi Popoviča. Minister Židan je o nesoglasjih v koaliciji glede ustanovitve projektnega podjetja povedal: "Zelo prav je, da se ne ustanovi podjetja zaradi podjetja, ampak podjetje, ki bo izvedlo neposredno investicijo."

Kako jo bo izvedlo, pa se še ne ve, saj se menda zatika pri pravnih temeljih, ki bi podjetju omogočili, da se loti dela. Zato bojazen, da bo projektno podjetje izgubilo še kakšno leto. A po Židanovem mnenju je bil napredek kljub vsemu storjen. "Pomembno je, da so odkupljena zemljišča, da bo v prihodnjih dneh izdano gradbeno dovoljenje in da gremo po korakih naprej. Zdaj je potrebno zapreti finančno konstrukcijo. Namera vlade, da vloži 200 milijonov evrov, je pomemben korak naprej, saj dolgo časa ni bilo takega stališča," je dejal.

Kako so ocenjevali?
Židan sicer verjame, da je drugi tir mogoče zgraditi, ne da bi vlagateljem v zameno za gradnjo ponujali upravljanje s pristaniškimi terminali. Vlada pričakuje tudi revizijo vrednosti drugega tira; pomenljiv je rezultat ponudb za gradnjo izvlečnega tira: medtem ko so na ministrstvu za infrastrukturo ocenili, da je naložba vredna 27 milijonov evrov, so ponudbe precej nižje, od šest do 16 milijonov evrov. Podoben padec cen bi lahko pričakovali tudi pri vrednosti drugega tira v celoti, ki po vladnih napovedih dosega dobre 1,3 milijarde evrov.