Zaradi vpliva Teša 6 na poslovanje Teša in njenega lastnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je odbor za infrastrukturo vladi priporočil, da pridobi informacije o načrtovanem poslovnem izidu skupine HSE in Teša za naslednjih pet let. Foto: BoBo
Zaradi vpliva Teša 6 na poslovanje Teša in njenega lastnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je odbor za infrastrukturo vladi priporočil, da pridobi informacije o načrtovanem poslovnem izidu skupine HSE in Teša za naslednjih pet let. Foto: BoBo
Projekt Teš 6 je ocenjen na 1,428 milijarde evrov. Foto: BoBo

Odbor je namreč razpravljal o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Zaradi vpliva Teša 6 na poslovanje Teša in njenega lastnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je vladi priporočil, da pridobi informacije o načrtovanem poslovnem izidu skupine HSE in Teša za naslednjih pet let ter načrtovanih ukrepih za obvladovanje tveganj in poslovanje Teša in HSE-ja.

Odbor je imel na dnevnem redu sicer priporočila poslanske skupine SDS-a o Tešu 6, ki jih je zavrnil. Poslanec SDS-a Danijel Krivec je spomnil na zaveze, ki jih je dal Teš v zameno za državno poroštvo za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke (EIB), pa tudi na sklepe vlade Alenke Bratušek o tej naložbi, ki niso bili realizirani.

Krivec je dejal, da še vedno ni šestega noveliranega investicijskega programa, predstavitve vpliva spremenjenih razmer na likvidnost, poslovanje in poslovne rezultate družbe Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Teša, ni pa niti ocene tveganj za unovčitev poroštva.

Minister Gašperšič: Vlada se zaveda težav
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je dejal, da se vlada zaveda težav zaradi Teša 6, zato je že sprejela določene ukrepe. Spomnil je na ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila predloge zakonskih podlag, s katerimi bi omogočili revizije naložbe oziroma vseh podobnih večjih investicij. Delovna skupina mora predloge sicer pripraviti do sredine decembra.

Bistveno je, da se preprečijo vsakršne nadaljnje nepravilnosti pri dokončanju projekta, treba je tudi odkriti in sankcionirati vsake pretekle nepravilnosti, je dejal Gašperšič.

Minister je še dejal, da je pomembno, da se zmanjšajo tveganja za unovčitev poroštva. Slovenski državni holding (SDH) mora tako zagotoviti, da bodo HSE, Teš in Premogovnik Velenje delovali tako, da bo to tveganje za morebitno unovčenje poroštva čim manjše, je še dejal minister.

Generalni direktor družbe HSE Blaž Košorok je dejal, da HSE že prevzema dolgove, ki jih ima Teš do dobaviteljev. Do zdaj je plačal okoli 150 milijonov evrov.

Težavna prihodnja leta
Prihodnja leta bodo zelo težavna za celotno skupino HSE, ne le za Teš in Premogovnik Velenje, predvsem zaradi nizkih cen električne energije in višje cene premoga, je dejal Košorok.

"Izguba bo, in to precejšnja. Izvesti bo treba resno kadrovsko in poslovno prestrukturiranje," je dejal in spomnil, da so se že lotili finančnega poslovnega prestrukturiranja. Premogovnik Velenje in Teš potrebujeta stroškovno racionalizacijo in poslovno prestrukturiranje, pri obeh družbah je nujno potrebno dezinvestiranje poslovno nepotrebnega premoženja.

Cena premoga "največja laž"
Cena premoga je namreč ključna predpostavka v celotni finančni konstrukciji Teša 6, postavljena je pri 2,25 evra za gigadžul, kar je bila po Košorokovih besedah največja laž, zavajanje.

Predsednik uprave Premogovnika Velenje Ludvik Golob pa je dejal, da bo Premogovnik Velenje, ki ima od nadzornikov potrjen načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, v prihodnjih letih, predvsem po letu 2016, samozadosten ob sprejemljivi ceni premoga, če bo sprejel vse ukrepe in jih tudi izvedel. Tudi Golob je dejal, da je cena 2,25 evra za gigadžul trenutno res nedosegljiva.

Tako kot Golob tudi Košorok meni, da je premoga dovolj. Ob tem je poudaril, da velja okoljevarstveno dovoljenje izključno za velenjski lignit. "Ostajamo pri domačem energentu, vsi uvoženi premogi dosegajo višje cene kot domači lignit," je dodal.

Direktor Teša Marjan Eberlinc pa je poslancem in poslankam pojasnil, da se šesti novelirani investicijski program pripravlja, odprto je le poglavje, vezano na energent in njegovo ceno.

Po njegovih pojasnilih Teš že letos pričakuje slab poslovni izid, že v prvih devetih mesecih je namreč elektrarna poslovala z izgubo, predvsem na račun manjše proizvodnje elektrike, ki je bila za 14 odstotkov manjša od načrtov, in cene premoga.

"Tudi v prihodnje poslovanje ne bo v nekih normalnih okvirih, zato bomo že zdaj resno pristopili k izvajanju vseh ukrepov racionalizacije in optimizacije," je še poudaril Eberlinc in dodal, da je načrt prestrukturiranja v sklepni fazi.

"Sanacija, prestrukturiranje, reorganizacija"
Da so najprej potrebni sanacija, prestrukturiranje in reorganizacija, je poudaril tudi predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc. "Ključni cilj in dolžnost SDH-ja je, da kot upravljavec poskrbi za to, da skupina HSE dolgoročno preživi in da ne oslabimo celotnega elektroenergetskega sistema v Sloveniji," je dejal.

Ob "velikem angažmaju vseh deležnikov se pripravljajo realni načrti in sprejemajo že zdaj neatraktivni ukrepi za stabilizacijo finančnega poslovanja celotne skupine in posledično za preprečitev državnega poroštva", je pojasnil. Pirca sicer veseli, da gredo zadeve v skupini zdaj v pravo smer in da bodo podatki usklajeni znotraj celotne skupine HSE.

Člani in članice odbora za infrastrukturo so sicer v razpravi pohvalili delo kriminalistov in izrazili podporo ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo pregledala politično odgovornost pri projektu. Ta je zdaj ocenjen na 1,428 milijarde evrov.