Gospodarstvo

Poudarki

  • Manj jedrskih elektrarn, več pokurjenih fosilnih goriv
Plinovod
Če zaprejo pipo na plinovodu, je del Evrope mrzel. Foto: EPA

Dodaj v

Odvisnost Evropske unije od ruskega plina se povečuje

Poskusi diverzifikacije jalovi
14. januar 2018 ob 13:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kljub prizadevanjem za zmanjšanje odvisnosti od Rusije je Evropa bolj kot kdaj prej odvisna od ruskega plina. Gazprom skozi leta le povečuje količino v EU dostavljenega energenta.

Ruski energetski velikan Gazprom je namreč lani v Evropo in Turčijo dobavil 193,9 milijarde kubičnih metrov plina, kar je osem odstotkov več od prejšnjega rekorda iz leta 2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ti podatki "kažejo na povečanje povpraševanja evropskih držav po ruskem plinu in tudi na zanesljivost dobave v zahtevanih količinah", je dejal direktor Gazproma Aleksej Miller.

Izvoz v Nemčijo in Avstrijo je dosegel rekordne vrednosti, izvoz v Francijo pa se je lani v primerjavi z letom 2016 povečal za 6,7 odstotka, kažejo podatki, ki jih je ta mesec objavil ruski energetski velikan.

Bruselj si je pred leti začel prizadevati za razpršitev virov energije, saj so krize z dobavo plina med Rusijo in Ukrajino vplivale tudi na pošiljke v Evropo. Prizadevanja za diverzifikacijo virov in povečanje neodvisnosti od Rusije so se okrepila tudi z začetkom ukrajinske krize leta 2014, ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim.

Diverzifikacijo je omogočil razvoj trga utekočinjenega zemeljskega plina, ki ga dostavljajo z ladjami namesto po plinovodih. To evropskim državam omogoča, da plin kupujejo tudi od Katarja in ZDA.

Manj jedrskih elektrarn, več kurjenja
Kljub temu se je poraba ruskega plina v zadnjih letih povečala. Po navedbah poznavalca tega področja Valerija Nesterova se v EU-ju povpraševanje po plinu povečuje zaradi gospodarskega okrevanja in tudi zato, ker so cene plina konkurenčnejše od cen premoga. Povpraševanje se povečuje tudi zaradi mrzlih zim ter zmanjšanja črpanja evropskega (predvsem nizozemskega) plina in zapiranja jedrskih elektrarn, denimo v Nemčiji, je pojasnil analitik pri ruski banki Sberbank CIB.

Nesterov pričakuje, da se gibanje dobave ruskega plina v EU ne bo spremenilo. "Gazprom bo verjetno obdržal svoj tržni delež v EU-ju," je povedal po navedbah AFP-ja.

Tudi Rusija je sicer z odprtjem terminala utekočinjenega zemeljskega plina na sibirskem polotoku Jamal pred kratkim naredila velik korak na trg tega energenta. Terminal financirata ruski proizvajalec plina Novatek in francosko naftno podjetje Total, od tam pa bodo plin po morju dostavljali v Evropo in Azijo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
pero-perica
# 14.01.2018 ob 14:05
a ni eu uvedla embargo proti rusiji
Knez_Kocelj
# 14.01.2018 ob 14:11
Poraba ruskega plina se povečuje, ker je le ta energent, ki prihaja preko sibirskih plinovodov direktno v Evropo neprimerno cenejši od Ameriškega utekočinjenega plina (LNG), ki ga pridobivajo z dragim postopkom fraktuiranja, ga utekočinijo pod izjemno nizkimi temperaturami in pripeljejo preko Atlantika v Evropo v ladijskih tankerjih). V kolikor želi neka država ostati konkurenčna na globalnem trgu mora imeti dostop do poceni energentov.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 14:14
klasična evropska dvoličnost.

nam predpovedo južni tok, oni imajo severnega.
uvedejo sankcije rusiji, a kupujejo več nafte od rusov
in to ravno Nemčija in Francija.
Knez_Kocelj
# 14.01.2018 ob 14:34
@pero-perica

Normalni ljudje zavedajo, da so bile sankcije vsiljene Evropi z strani ZDA in njihovih služabnikov na starem kontinetu. O tem so pred časom govorili: zunanji minister Francije, Avstrije, Madžarske in najverjetneje novi/stari predsednik vlade Italije - Silvio Berlusconi.

https://sputniknews.com/world/201801091060609567-france-sanctions-russia/

https://www.rt.com/news/413431-austria-fpo-russia-sanctions/

http://tass.com/world/97
9130


Ob uvedbe sankcij zoper Rusijo je Evropa izgubila zajetno število delovnih mest in zajeten izvoz svojih proizvodov. Njihovo mesto pa so na ruskem tržišču nadomestili delavci na Kitajskem in države izvoznice, ki niso članice Evropske Unije (Švica, Turčija, Srbija, Egipt, Iran, Indija, Brazilija, Indonezija...)
severnik
# 14.01.2018 ob 15:09
klasična evropska dvoličnost.

nam predpovedo južni tok, oni imajo severnega.
uvedejo sankcije rusiji, a kupujejo več nafte od rusov
in to ravno Nemčija in Francija.


Za bruhat!!!!! Nimamo pa jajc lajat na glas.
Mimobeznik
# 14.01.2018 ob 14:06
pero-perica

Je, samo ne za nafto in plin, tako kot Rusija ni uvedla protisankcij pri izvozu teh energentov.
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:45
Nemčija je južni tok skenslala iz čisto preprostega razloga, da balkanu prepreči neodvisnost od nemškega gospodarstva in balkanske države drži krotke in servilne.
Balkan ne sme nikoli gospodarsko tako ojačati, da se znebi diktata nemčije in ostalih zahodnih držav. Kontrola nad energenti in surovinami pa je seveda odločilnega pomena.
Če ne boš priden in upogljiv, ti zaprem plinsko in naftno pipico.
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 15:07
"Odvisnost Evropske unije od ruskega plina se povečuje".... Logično.... O tem, da je USrael iz Rusije uvozil tanker LNGja, za svoj zmrznjeni Boston ( navkljub sankcijam-hehe ), pa kdaj drugič...
muki-1
# 14.01.2018 ob 14:59
Kako se ne bo povečevala, če pa je ruski plin najugodnejši. Pozna kdo cenejšo varianto?
Miki Mause
# 14.01.2018 ob 14:03
Bejž no?
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:58
Ta EU enega majčkenega medržavnega spora okrog nekega zalivčka ne more, ne zna ali noče rešiti.
Za drugorazredne države ji pač dol visi.
vrtojb5
# 14.01.2018 ob 15:41
Sej je prav tako, edini problem je, ker vse pride cez nemcijo, zato so tudi skenslal juzni tok. Plin od amerov? Ne hvala.
mataj-finance
# 14.01.2018 ob 14:02
Xe Xe!
severnik
# 14.01.2018 ob 15:07
Aja, tukaj pa ni embarga :))))

Itak da, ker bi bil to politicen samomor...
Mare_4
# 14.01.2018 ob 20:25
Odvisnost Evropske unije od ruskega plina se povečuje

Tole strašenje o odvisnosti od ruskega plina ne pije vode. Utekočinjenega plina je na svetu dovolj za zadostitev vseh potreb.
Namreč tisti hip, ko bi zaprli pipice iz Rusije, bi stekel LNG ladijski promet iz Irana, Katarja in ZDA. Seveda po višji ceni, zaradi dražjega transporta, država, ki bi zapirala pipice, pa bi izgubila zaupnje in mnogi bodoči posli bi propadli. Torej učinki bi bili zelo začasni.

Pred embargom je imela ZDA znatne viške pri proizvodnji nafte in plina, odkar so uvedli fraking postopek. Računali so, da bodo v navezi z SA, OPECOM ter politiko izjemno nizkih cen Rusijo spravili na kolena. Toda zgodilo se je ravno obratno.
Cena nafte in plina pridobljena s frakingom je namreč znatno višja. Pri nafti se fraking splača, če so cene za sod nekako višje od 65 ali celo 80$ (odvisno kako kvalitetno je nahajališče).
Zato je v ZDA v zadnjih letih mnogo firm, ki uporabljajo fraking, zaradi nerentabilnosti zapreti. Tako sedaj beremo o LNG tankerjih, ki iz Rusije plovejo v ZDA, VB in še kam...
DeepBlue
# 14.01.2018 ob 20:18
Rusija si ni priključila polotoka Krima. Tamkajšnji prebivalci so se odločili na referendumu, da naj polotok Krim postane del Ruske federacije.
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:48
V EU ni nobene medsebojne ljubezni in enakopravnosti. Vse je en sam neusmiljen boj za višjo piramidno stopnico med nadrejenimi in podrejenimi državami in gospodarstvi.
generacija56
# 14.01.2018 ob 15:35
Jaz sem tudi odvisen od tega informacijskega medija.
Ne želim ga, a ima monopol preko politikov.
Pod prisilo mi jemlje denar.
Tako je z energentom.
Ne moreš brez njega, torej se sprijazniš...
Kruto, a realno....
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:28
severnik
klasična evropska dvoličnost.
nam predpovedo južni tok, oni imajo severnega.
uvedejo sankcije rusiji, a kupujejo več nafte od rusov
in to ravno Nemčija in Francija.


Nemčija bo na osnovi prepovedi, ki veljajo seveda samo za države evropskega drugega reda, od Rusov kupovala energente in surovine, ter jih kot posrednik prodajal nam hlapcem. Na ta način bo plin za nas veliko dražji, kot če bi ga kupovali sami, direktno od Rusov, Nemčija nas s tem lažje drži za vrat in pri tem služi dobičke. Na škodi bodo seveda hlapci.
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:13
Odvisnost Evropske unije od ruskega plina se povečuje

To nekateri tukaj trdimo že mesece in mesece.
Nič novega, še manj pa presenetljivega.
Evropa bo počasi odvisna še od mnogih drugih ruskih surovin.
jaka racman
# 14.01.2018 ob 18:34
ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim.

Ko laž postane prvnomočna in čista Resnica
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:24

SUGS
No, ohladite glave.
Ta plin Rusija Evropi ne šenka. In če bi izvajala kakršnekoli 'protiukrepe', zakolje sama sebe.


Rusija je proti ZDA in EU sankcijam izvršila mnoge protiukrpe in se ni niti malo opraskala.
Kar se tiče plina, upam, da ga Rusija mastno zaračuna.
Prav imaš, nič ni zastonj. Na tem dejstvu sloni tudi zahodna ekonomija. V ZDA tudi vode ne dobiš zastonj.
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 17:52
"Uboga Rusija, saj kaj drugega pa nimajo za izvoz. Ogromna država, na potrošniški ravni pa nula."............... Jp... Težko bi bilo napisat večjo bedarijo, kot je tole....
moj komentar
# 14.01.2018 ob 17:39

nikhrast
Uboga Rusija, saj kaj drugega pa nimajo za izvoz. Ogromna država, na potrošniški ravni pa nula.


Rusija je največja izvoznica žitaric.
Rus kot potrošnik kupuje prav to, kar kupuješ tudi ti. Nič mu ne manjka.
DeepBlue
# 14.01.2018 ob 20:30
@ nikhrast

Zbudi se. Že pred leti so vodilni v AMG-ju povedali, da imajo samo v Moskvi toliko naročil, da jih ne morejo pokriti tudi, če bi tja prodali vso svojo proizvodnjo. Tako, da kupujejo Rusi, kupujejo.
Kekec99
# 14.01.2018 ob 17:04
Ruski plin se uporablja tudi v ZDA, dobavljajo ga evropske firme z plinom iz evropskih skladišč vendar je to še vedno ruski plin.
moj komentar
# 14.01.2018 ob 15:20
Follow Me
Dejmo se odpovedat ruskemu plinu in naj murica prevaža njihov plin čez lužo!!


Murica ga še za svoje potrebe nima zadosti, potem naj bi ga pa izvažala.
Kdor je podlegel takšni propagandi je resnično otročje naiven.
Knez_Kocelj
# 14.01.2018 ob 14:41
Slovenija bi se v odnosih z Rusijo lahko marsikaj naučila od naših bratov na Balkanu - Srbov.

http://www.rtvslo.si/svet/vucic-ze-drugic-letos-pri-putinu-prvic-kot-premier-zdaj-kot-predsednik-srbije/440952
kosič
# 14.01.2018 ob 15:31
"Odvisnost Evropske unije od ruskega plina se povečuje
Ali bi se ta "odvisnost" morala zmanjšati mogoče s povečanim uvozom iz ZDA,pa če tudi po mnogo večji ceni?
Bedast naslov!
Highland
# 14.01.2018 ob 14:14
Zahvala gre Berlusconiju in kolegu Schroederju.. Seveda nista ostala praznih rok zaradi tega, denar ne smrdi..
drg
# 14.01.2018 ob 14:10
Haha .. a bojo nove sankcije? :)
Mare_4
# 14.01.2018 ob 21:47
gkrosl: No, mislim da voda tudi v Sloveniji ni zastonj, a ne?

moj komentar: A jo v gostinskih lokalih plačaš? Plačuješ seveda domačo vodarino, kot povsod po svetu.


Pa še dodatno je pri nas voda iz pipe pitna in običajno zelo kvalitetna za razliko od mnogih zahodnih držav ali številnih mest ali milijonskih metropol, kjer je voda iz pipe primerna samo za pranje ali tuširanje. Pa še tu opažajo porast kožnih alergij.
Tako da morajo za pitje uporabljati vodo v plastenkah.
Ta pavšalno stane 1$/L, pri nas te pa sveža, hladna voda iz pipe stane 0,0001€. :-)

Na YT najdeš prispevke, kjer multinacionalke na strateških področjih pokupijo večino izvirov kvalitetne, pitne vode, ki jo stekleničijo in prodajo folku po 1000-kratni ceni, v gospodinjstva in druga vodna omrežja pa točijo malodane brozgo.

In to je izgleda gkroslu neizmerno všeč...
Knez_Kocelj
# 14.01.2018 ob 17:33
@Mimobeznik

"Eni pač ne razumejo ponudbe in povpraševanja, dokler bo Rusija prodajala najcenejši plin, ga bodo kupovale tudi ZDA in UK, ampak za kak Sputnik in Logično je to prej predmet propagande."

BRU HA HA HA... še pred časom ste nam grozili, da bomo mednarodno popolnoma izolirani in v letu dni bankrotirali, ker boste vi pošiljali z ladjami plin v Evropo :-)))
moj komentar
# 14.01.2018 ob 16:22
Mimobeznik
Eni pač ne razumejo ponudbe in povpraševanja, dokler bo Rusija prodajala najcenejši plin, ga bodo kupovale tudi ZDA in UK, ampak za kak Sputnik in Logično je to prej predmet propagande.


Ruski plin bo za EU vedno ugodnejši v primerjavi z ostalimi ponudniki. Nihče ga ne more ponuditi ceneje.
Kar se tiče Sputnika in Logično, so to kar prebiraš danes na MMC, objavili že par mesecev prej.
Niso ti to neki prozahodni fejk mediji, ki novico cenzurirajo in prikrivajo pol leta.
Zato pa imate sprane možgane in naivno rusofobno razmišljanje, skregano z razumom in realnostjo.
Jaz teh težav k sreči nimam.
KLIPAN
# 14.01.2018 ob 15:52
Pa kako, če pa nam ameroljubci že deset let govorijo da je Rusija pred bankrotom?:))
izo
# 15.01.2018 ob 23:50
kaj nam bo poceni in eko zemeljski plin, če lahko vozimo tankerje v jadran press. ker smo "eko".
davp
# 15.01.2018 ob 16:33
Moj predlog za naslov članka: hvala Bogu za velike zaloge plina v Rusiji
Bivši uporabnik
# 15.01.2018 ob 15:52
https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/4635
Živela sta njega dni brata Podesta, John je vodil kampanjo HC, Tony lobistično podjetje v Bruslju. In je John v svoj portfelj dodal 75.000 delnic ruske firme za črpanje nafte in stolček v upravi: http://www.g-a-i.org/wp-content/uploads/2016/08/Report-Skolkvovo-08012016.pdf
https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/4635. Ruska nafta je mimogrede znatno kakovostnejša od ameriške umazane nafte, pridobljene s frackingom. HC je fracking ne samo podpirala, ampak je vanj silila države zaveznice: https://theintercept.com/2016/05/23/hill
ary-clinton-fracking/.

Predlog za nacionalko:
Zaposlite nekoga, ki bo bral WikiLeaks in iz dejstev štrikal zanimive real life zgodbe.
Tam je vse, česar v slovenskih medijih ne bo nikoli.
Bivši uporabnik
# 15.01.2018 ob 15:26
... Kaj tako brihtnega si lahko izmislijo samo neizvoljeni bruseljski birokrati, ki živijo v svojem balončku. ...

... in prejemajo dodatke k plačam od ameriških lobističnih podjetij:
http://uk.businessinsider.com/tony-podesta-russian-backed-lobbying-ukraine-manafort-mueller-russia-2017-10
MZ
# 15.01.2018 ob 09:11
Sankcije so namenjene samo za drugorazredne države, tisti najbolj glasni, z Nemčijo in ZDA na čelu, seveda veselo trgujejo z Rusijo. Enako je bilo tudi v primeru Irana, pa še kdaj.

Skupna politika za male države pač pomeni prekletstvo in coklo v razvoju.
HOR
# 14.01.2018 ob 20:36
"...Povpraševanje se povečuje tudi zaradi mrzlih zim ter zmanjšanja črpanja evropskega (predvsem nizozemskega) plina in zapiranja jedrskih elektrarn, denimo v Nemčiji, je pojasnil analitik pri ruski banki Sberbank CIB...."

Nemčija se je z zapiranjem nuklerk zaradi jedrskega "urangst"-a sama obsodila na odvisnost od ruskega plina in domačega lignita in tako tudi dokaj izničila prihranke CO2 v ostali EU...

Posledično ne bo izpolnila lastnih zavez zmanjševanja CO2 emisij do leta 2020 ( kar pomeni, da Sloveniji tudi svojih zavez manjšanja CO2 emisij ni potrebno izvajati na silo z glavo skozi ekološki zid in v svojo škodo...)
HOR
# 14.01.2018 ob 21:28
"...Odvisnost Evropske unije od ruskega plina se povečuje..."

Čas, da začne Slovenija izkoriščati svoj plin...!?
LINK
https://siol.net/posel-danes/novice/slovenija-ima-nafto-in-plin-a-ju-noce-crpati-33957
HOR
# 14.01.2018 ob 20:48
@nikhrast
# 14.01.2018 ob 16:02
"...Uboga Rusija, saj kaj drugega pa nimajo za izvoz..."


Ruska prodaja ruskih vesoljskih raketnih motorjev za lansiranje ameriških vojaških satelitov pa je menda notranja trgovina...(itd...)
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.reuters.com/article/us-usa-space-russia/u-s-needs-up-to-18-more-russian-rocket-engines-pentagon-idUSKCN0X600H
Hopi
# 14.01.2018 ob 19:35
Pa še nekaj tistih člankov veselja z Ukrajino, ko je le ta z
veseljem kradla ruski plin:

a) 1. januar 2006

The NY Times: 2, januar 2006
guglaj:
Russia Cuts Off Gas to Ukraine in Cost Dispute
prevajanje:
Rusija ukinila plin v Ukrajini med stroškovnim sporom

b) 1. januar 2009

MMC: 1. januar 2009
guglaj:
Rusija zaprla plinsko pipico Ukrajini

c) 16. junij. 2014

DELO: 16. junij. 2014
guglaj:
Ukrajina že brez ruskega plina

Tedaj sta že veselo vrtela lažnivi jeziček Juščenko in plinska
princesa Timošenkova.
moj komentar
# 14.01.2018 ob 16:48
Mimobeznik
V mednarodni trgovini ni prostora za fobije, kot se tudi ne ozira na razne propagandne zgodbice. To je namenjeno bedakom, da zraven ploskajo ob svoji zaslepljenosti.


Zato ne bodi slep in zapusti skupino bedakov.
To je samo lep nasvet za v bodoče.
hrunok
# 14.01.2018 ob 15:37
Kje je problem?
Follow Me
# 14.01.2018 ob 15:18
Dejmo se odpovedat ruskemu plinu in naj murica prevaža njihov plin čez lužo!!
Murko
# 16.01.2018 ob 15:08
Dejstvo je, da Evropa brez ruskega plina ne more.
Homer.
# 16.01.2018 ob 14:12
Najbolj se bom smejal, ko se bodo EU politiki klečeplazili v Moskvi za malo bolj odprte pipe na plinovodih.
Kazalo