OECD-jeva napoved za Slovenijo se je v šestih mesecih poslabšala. Foto: MMC RTV SLO
OECD-jeva napoved za Slovenijo se je v šestih mesecih poslabšala. Foto: MMC RTV SLO

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) kot razlog za poslabšanje napovedi izpostavlja varčevalne ukrepe ter proces razdolževanja bank in podjetij. Majska napoved OCED-a je bila manj negativna, saj je Sloveniji napovedala, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za dva odstotka, leta 2013 pa za 0,4 odstotka.
Organizacija zdaj ugotavlja, da se je upadanje gospodarske aktivnosti podaljšalo. Padec domačega povpraševanja je sicer ublažil slovenski izvoz, a je država zategnila pas, posojila zasebnemu sektorju so se še zmanjšala.
V najnovejšem poročilu OECD ugotavlja, da se bo brezposelnost v Sloveniji verjetno ustalila do konca leta 2013, letos naj bi znašala 8,5 odstotka, prihodnje leto naj bi se zvišala na 9,7 odstotka, leta 2014 pa na 9,8 odstotka. Cene življenjskih potrebščin naj bi se letos zvišale za 2,8 odstotka, prihodnje leto za 2,3 odstotka, leto pozneje pa za 1,8 odstotka.
Zadolženost države bo čedalje večja
Vlada si je po navedbah OECD-ja zadala velikopotezen načrt ureditve javnih financ, za doseganje dolgoročne javnofinančne stabilnosti pa bo morala uresničiti zastavljeno pokojninsko reformo.
Hkrati bo morala na pregleden in trajnosten način poskrbeti za slabe terjatve bank, da bo s tem zagotovila stabilnost finančnega sistema in oživila posojilno dejavnost. Poročilo navaja oceno, da bo javnofinančni primanjkljaj Slovenije letos znašal 4,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto 3,6 odstotka BDP-ja, leta 2014 pa tri odstotke BDP-ja.
Javni dolg naj bi po kriterijih letos dosegel 53,9 odstotka BDP-ja, prihodnje leto naj bi se zvišal že na 58,5 odstotka BDP-ja, leta 2014 pa bi presegel 60 odstotkov in naj bi znašal 61 odstotkov BDP-ja.
OECD pri tem opozarja, da bi preprečitev sanacije bank lahko spodkopala zaupanje vlagateljev na finančnih trgih v Slovenijo. Po drugi strani pa bi hitra izpeljava strukturnih reform in rešitev težav bančnega sektorja lahko hitro izboljšali napovedi za gospodarsko aktivnost v državi, menijo v OECD-ju.