Rast bo letos višja, kot je OECD sprva napovedal. Foto: EPA
Rast bo letos višja, kot je OECD sprva napovedal. Foto: EPA

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v junijski napovedi ocenila, da se bo gospodarska rast v Sloveniji letos nadaljevala zaradi močnega izvoza in javnih naložb v infrastrukturo. Za leto 2016 je ohranila napoved gospodarske rasti pri 1,9 odstotka.

Stopnja brezposelnosti naj bi prihodnje leto upadla na 9,1 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa z 2,9 na 2,5 odstotka BDP-ja. Letos bomo še imeli v povprečju 0,4-odstotno deflacijo, prihodnje leto pa naj bi se cene zvišale za 0,7 odstotka.

Fiskalna konsolidacija, še vedno visoka stopnja brezposelnosti in razdolževanje podjetij bodo vplivali na domačo porabo, je napovedal OECD. V letu 2016 bo gospodarsko rast zaviralo zmanjšanje javnih naložb, čeprav bodo nekaj zagona dobile zasebne naložbe in zasebna poraba.

Več odprtosti, reforme in aktivna politika zaposlovanja
Kot ključno nalogo Slovenije v organizaciji vidijo gladko in hitro prestrukturiranje podjetij ter zmanjšanje obsega slabih posojil v bankah. Ponovno so pozvali k stalnim strukturnim reformam, še posebej z znižanjem birokratskih omejitev in izboljšanjem delovanja javne uprave.

Rast bi lahko, tako meni OECD, okrepili tudi z močnejšo aktivno politiko na trgu dela, privatizacijo in večjo odprtostjo do neposrednih tujih naložb. OECD je izboljšal tudi napoved gospodarske rasti za evrsko območje, vendar poslabšal za celoten svet. Svetovna gospodarska rast bi se lahko letos gibala le še okoli 3,1 odstotka, kar je pol odstotne točke manj od napovedi v novembru lani.