Cinkarna Celje vztraja, da gre pri okoljskem poročilu za poslovno skrivnost. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Cinkarna Celje vztraja, da gre pri okoljskem poročilu za poslovno skrivnost. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Cinkarna Celje
Rezultati vzorčenj so upravo družbe močno presenetili. Foto: BoBo

Zavrnitev dostopa do poročila je ministrstvo utemeljilo z dejstvom, da Cinkarna Celje za posredovanje okoljskega poročila, ki ga je zanjo izdelala poljska družba Environ, javnosti ni podala soglasja. V celjski družbi namreč vztrajajo, da gre pri okoljskem poročilu za poslovno skrivnost.

Informacijski pooblaščenec ugotavlja, da zahtevano poročilo vsebuje podatke o emisijah in obremenitvi okolja, ti podatki pa so absolutno javni, saj javnost okoljskih podatkov določa zakon o varstvu okolja. Za posredovanje poročila javnosti tako soglasje Cinkarne Celje ni potrebno.

Javnost ima pravico izvedeti, v kakšnem okolju živi in kako emisije v to okolje vplivajo na življenje, zdravje in premoženje ljudi, seznanitev z okoljskim poročilom pa je v širšem javnem interesu, je odločil informacijski pooblaščenec, ki od okoljskega ministrstva in Cinkarne Celje pričakuje, da bosta upoštevala njegovo odločitev in javnosti čim prej omogočila dostop do omenjenega okoljskega poročila.

Presenetljivi rezultati vzorčenj
Poljska družba Environ je avgusta in septembra lani na lokaciji aktualne proizvodnje, pa tudi odlagališč Cinkarne, opravila vzorčenje tal in podzemne vode na različnih globinah do pet metrov. Skupaj so izvrtali 70 vrtin in vzeli 142 vzorcev zemlje. Izvedli so 28 vzorčenj podzemne vode iz začasnih vrtin ter 14 iz stalnih. Izvajalec je za analizo predlagal 20 težkih kovin, na dodatno zahtevo Cinkarne pa je dodal še dve, in sicer titan in talij.

Rezultati vzorčenj so upravo družbe močno presenetili, saj je iz vizualnih opisov materiala v vrtinah razvidno, da je območje ob Kidričevi cesti na globinah od pol do največ 4,7 metra sestavljeno iz odpadkov preteklih dejavnosti podjetja.

Stara bremena Cinkarne Celje na lokaciji aktualne proizvodnje ob Kidričevi cesti v Celju bo saniral nemški CDM Smith, s katerim je družba podpisala pogodbo za izvajanje sanacije.