Gospodarstvo
Storjen je bil pomemben korak naprej, je dejal minister Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
VIDEO
Opozicija želi zaslišati...

Dodaj v

Opozicija želi pojasnila nekdanjega ministra Koprivnikarja glede podelitve testnih frekvenc 5G

BTC, kjer je zdaj zaposlen Koprivnikar, ni edini dobil testne frekvence za 5G
2. oktober 2018 ob 17:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar bo svojo vpletenost v podelitve testnih frekvenc za mobilno telefonijo 5G BTC-ju, kjer je zdaj zaposlen, najverjetneje pojasnjeval v državnem zboru.

NSi je po poročanju Radia Slovenija na to temo želel sklicati izredno sejo komisije za nadzor javnih financ, vendar jih je predsednik komisije Anže Logar (SDS) prehitel in sejo že sklical.

Boris Koprivnikar je po informacijah Radia Slovenija na službeni poti v Združenih državah Amerike. V svoj zagovor na družbenem omrežju je zapisal, da je testne, torej brezplačne, frekvence dobilo več podjetij na osnovi javnega poziva in v sladu z zakonom.

Kot je še zapisal Koprivnikar, ima podlago za dodelitev frekvence Akos kot neodvisna agencija, ki je sledila priporočilom Evropske komisije. V SDS-u in Novi Sloveniji pričakujejo, da bo Koprivnikar svoje odločitve, ki jih je kot minister sprejel tik pred volitvami, prišel pojasnit tudi na komisijo za nadzor javnih financ.

Poslanci SMC-ja so se za zdaj distancirali od ravnanj nekdanjega ministra, češ da je to zadeva stranke. V SMC-ju sicer pričakujejo, da bo Koprivnikar svoja ravnanja pojasnil na način, da ne bo nobenega dvoma o njegovih odločitvah.

BTC ni edini dobil testne frekvence
Akos je na svoji spletni strani pojasnil, da so ob sodelovanju ministrstva za javno upravo konec leta 2016 in znova v letu 2017 dali več pobud za prijavo projektov za prva testiranja ter prihodnjo rabo tehnologije 5G.

"Skladno z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) lahko agencija za potrebe meritev, atestiranje in drugih preizkusov radijske opreme izda Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc (ODRF) za omejeno območje pokrivanja in največ za 90 dni. V primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru Evropskih razvojnih projektov lahko agencija izda ODRF za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let," so zapisali in dodali, da se je BTC odzval na pobudo in po pridobitvi EU-projektov zaprosil za testiranje v frekvenčnih pasovih 700 MHz in 3400–3800 MHz, kar mu je Akos odobril.

Poleg BTC-ja so radijske frekvence za 5G-testiranje v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute. BTC je testne frekvence dobil za projekt "uporabe HPC (visoko zmogljiva računalniška infrastruktura) za samovozeča vozila".

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 18:03
Povsod sama legla komunističnega banditizma. Če še komu ni jasno, zakaj lustracija komunistov v Sloveniji nikoli ni bila zaželena.
Toming
# 02.10.2018 ob 18:05
Kako gre že tista, da vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje.

Etika in morala press
krtmenedva
# 02.10.2018 ob 18:15
Opa, ste se končno zbudili? Ne predstavljam si naslovov, če bi se šlo za nekoga iz desne...
Opozicija želi pojasnila..... sedaj zaposlen v BTC,,, Resno!? Opozicija? Človek bi moral biti v priporu!!! Bolj očitnega primera korupcije ne bo nikoli več - in opozicija ali pozicija gor ali dol!!!
brehme
# 02.10.2018 ob 18:24
Najbolj očitna korupcija v tem letu! Mermal, levi tajkun, kateri je celo hvaljen po medijih, obvladuje marsikaj.
krtmenedva
# 02.10.2018 ob 18:20
Še malo pravega novinarskega poročanja, za tiste, ki zagovarjajo tole nesnago:

Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo, je po včerajšnjem razkritju afere, povezane s pomembnimi državnimi frekvencami 5G, denarjem in lobiranjem za zasebno ljubljansko družbo BTC, kjer je po novem zaposlen (vir), živ dokaz, da se pri nas v Sloveniji splača biti minister, čeprav "le" za okoli 3 tisoč evrov neto mesečne plače. V zloglasnem krogu slovenske tranzicije, imenovanem 3K (kriminal, korupcija, klientelizem), je namreč mogoče nekaznovano zaslužiti celo več deset milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.
Če bi se takšna) afera zgodila v Nemčiji, Avstriji ali Združenih državah Amerike, bi Koprivnikarja (ne nazadnje: Boris Koprivnikar ni bil čisto navaden minister, bil je tudi podpredsednik Cerarjeve vlade, član najožjega vodstva SMC, vladni pogajalec z javnim sektorjem in nekaj časa celo eden glavnih komunikatorjev vlade Mira Cerarja; po drugi strani je Slovenija med njegovim ministrskim mandatom na področju e-uprave po javno objavljenih mednarodnih lestvicah zdrsnila krepko navzdol ...) včeraj že aretirali, vrstile bi se hišne preiskave pri njem doma, na ministrstvu za javno upravo, na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ter na sedežu podjetja BTC, avtor teh vrstic pa bi bil kandidat za najbolj prestižno mednarodno novinarsko nagrado - Pulitzerja.
Vir:Požarreport
patriot44x2
# 02.10.2018 ob 17:53
Ne pred državnim zborom. Kje so organi pregona. Bolj očitno že ne more biti + tega je Jelinčič že lani opozarjal kako so to prodali pod ceno pa noben nič ker levičarji lahko samo da je naš pa pika.
DiscoViking
# 02.10.2018 ob 17:51
Najbolj etična stranka na planetu!
krtmenedva
# 02.10.2018 ob 19:10
Kako smo bili oškodovani? Preberite.... gre se za javni (beri: naš) denar, ki ga ministrstvo nakazuje BTC!

Frekvence za mobilno telefonijo so - kot vemo - "srebrnina" vsake države, zato se praviloma podeljujejo na javnih razpisih, javnih dražbah, ponudniki pa zanje ponujajo po več deset milijonov evrov. Leta 2014, na primer, je cena frekvenc za mobilno telefonijo v Sloveniji - na dražbi - dosegla 148 milijonov evrov. Dobre tri mesece po izročitvi odločbe za mobilne frekvence, 26. septembra, pa taisti - no, zdaj že nekdanji - minister "nenadoma" dobi novo službo ravno v tistem podjetju, ki je državne frekvence od tega ministra dobilo brez javnega razpisa in - brezplačno?!Zadeva je še toliko bolj neobičajna in sporna, ker frekvence uradno podeljuje Agencija za pošto in elektronske komunikacije (AKOS). Fotografije, posnete na pričujočih fotografijah (1. junija), pa nesporno ustvarjajo vtis, da je minister Koprivnikar svojemu bodočemu delodajalci Jožetu Mermalu želel dokazati, da je vse uredil on, minister.
2. DRŽAVNI DENAR ZA BTCIn ne samo to. Med ministrskim mandatom Borisa Koprivnikarja so se začela tudi nenavadno visoka nakazila njegovega ministrstva za javno upravo na transakcijske račune družbe BTC. Pred prihodom Koprivnikarja je namreč to isto ministrstvo v skupno 13 letih Mermalovemu BTC nakazalo točno 54.708,61 evra ali, če preračunamo, 350 evrov mesečno. Ko je minister za javno upravo postal Koprivnikar, pa je ministrstvo za javno upravo začelo družbi BTC nakazovati tja do 46.000 evrov mesečno?! V enem primeru celo 121 tisoč evrov, prvo nakazilo pa je bilo izvedeno marca 2016.Torej, ne samo frekvence za mobilno telefonijo, minister Boris Koprivnikar je svoj ministrski položaj in vpliv očitno uporabil tudi za to, da je svojemu bodočemu delodajalcu zagotovil še dodatnih 823.339 evrov davkoplačevalskega denarja!To so nakazila državnega denarja iz ministrstva za javno upravo na transakcijske račune BTC, potem ko je minister postal Boris Koprivnikar (vir: Erar)To so nakazila državnega denarja z ministrstva za javno upravo na transakcijske račune BTC, potem ko je minister postal Boris Koprivnikar (vir: Erar)3. LOBIRANJE ZA BTCPa to še ni vse, šlo je očitno za Koprivnikarjevo malo mesto velikih nakupov. Koprivnikar je namreč poleg dodelitve državnih frekvenc brez razpisa in dodatnih nakazil državnega denarja za svojega bodočega delodajalca tudi pridno lobiral - seveda spet na državne stroške! Tako je družbi Magna Steyr, znani po razvpiti lakirnici pod Pohorjem (vir), na povabilo podjetja AV Living Lab, d. o. o., gre pa za hčerinsko družbo BTC, predstavil "dosežke Slovenije na področju digitalne preobrazbe"
Res je, saj ni čisto nič narobe, če minister pomaga slovenskim zasebnim podjetjem, je pa narobe, če pomaga samo enemu podjetju, in to ravno tistemu, kjer ta minister takoj po koncu mandata čisto naključno dobi novo službo?!Podobno je minister Koprivnikar 17. januarja letos na sedež BTC pripeljal tudi evropsko komisarko za digitalno gospodarstvo in družbo, Bolgarko Mariyo Ivanovo Gabriel. Zakaj pa Gabrielove ni odpeljal, denimo, na T2 ali Telekom Slovenije?! Hja, ker ga tam ni, na sedežu BTC pa ga je čakala nova služba ... In junija 2018, ko je minister Koprivnikar odpotoval v Hannover, je med svojo delegacijo spet vključil ravno BTC in AV Living Lab, d. o. o. (spodaj).
Vir:požarreport
kotzi
# 02.10.2018 ob 20:21
stari macek...tebe ne zanima...opozicija ..pozicija..ni vazno....a...mene je sram da to toleriras..sram te naj bo
patriot44x2
# 02.10.2018 ob 18:40
Etčen kader naših levičarjev. S korupcijo proti etiki je njihovo geslo
Samo poglejte njegove šefa v prejšnji službi. Odstopi da je potem zunanji minister poštenje da te kap.
RYAN
# 02.10.2018 ob 17:39
ja kako pa drgač. valjda ne bo pluvu v lastno skledo
Toni88
# 02.10.2018 ob 21:02
KAKO BI MORALA RAVNATI POLICIJA ŠELE Z Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo IN Jožeta Mermala tajkuna , KI NAM JE UGRABIL BTC. Tega Levaka bi moral Luka Mesec razlastiti in njemu podobne in na DOB. In, Stojana Petriča, Zoran Janković, Helena Petrin in Rajko Čvorovič…… 1500 jih je in 300,000 milijard evrov pokradenega denarja.
Škandalozno: Izolski policisti zaradi 49 centov pretepli domačina!?
56-letni Koprčan Vitogoj Kodarin ima za seboj neverjetno slabo izkušnjo z obalno policijo. 21. avgusta letos je sončen torkov popoldan nameraval izkoristiti za športne aktivnosti, s kolesom se je odpravil do Portoroža, a njegov postanek v poslovalnici Hoferja v Izoli, kjer se je hotel na hitro samo okrepčati, se je spremenil v pravo nočno moro. Vse zato, ker je prepozno ugotovil, da je denarnico pozabil doma. “Želel sem kupiti sladoled in jogurt. Ker je bilo vroče, na blagajni pa dolga vrsta, sem, priznam, sladoled pojedel že na poti do blagajne. Toda potem sem ugotovil, da nimam s seboj denarnice, pozabil sem jo v ženinem avtu. Kaj bi drugega naredil, kot vrnil jogurt na polico, prodajalki pa pojasnil, da nimam denarja, a da bom uredil, nekoga poklical, ali pa sam prišel nazaj,” razlaga Kodarin, ki pravi, da se mu zlepa ni zgodilo, da bi v trgovino prišel brez denarnice. Pozabil denar: Prodajalka poklicala poslovodjo, ta pa policijo
Toda ko se je skušal na blagajni dogovoriti, da bo denar prinesel nekoliko kasneje, je hitro ugotovil, da tako zlahka vendarle ne bo šlo. Prodajalka je namreč dejala, da mora poklicati poslovodjo, saj ima takšna navodila. Zato je do blagajne prišel tudi poslovodja, s katerim pa se, tako pravi Vitogoj Kodarin, tudi ni dalo pogovarjati. Poslovodja in varnostnik v Hoferju naj bi namreč od našega sogovornika želela, da z njima stopi v skladišče, česar pa Kodarin ni želel storiti, saj se je bal za svoje kolo, ki je bilo nepriklenjeno zunaj, pred trgovino. Naš sogovornik trdi, da se s Hoferjevim osebjem ni mogel mirno dogovoriti, da bi denar prinesel naknadno. Še več, ker se Kodarin ni hotel podrediti vodji poslovalnice in z njim oditi v skladišče, je le-ta poklical policijo. Kodarin sicer ni dolgo ostal dolžen v poslovalnici, saj mu je na pomoč priskočila gospa za njim v vrsti, ki mu je podarila dva evra, da je lahko dolg, sladoled je stal samo 49 centov, uspešno poplačal. Vse skupaj sta videla tudi policista, ki sta samo v nekaj minutah po klicu poslovodje prišla v trgovino, a kljub plačilu našega sogovornika zlahka nista želela spustiti. Ko se je hotel odpeljati, sta policista skočila nanj
“Policista sta bila stara okrog 30 let. Že ko sta prišla v poslovalnico, sta me ozmerjala z besedami, kot je ‘klošar’,” razlaga Vitogoj Kodarin, razočaran nad prepotentnostjo mladih mož postave. Nikoli ga namreč nihče ni ozmerjal s takšnimi besedami, zato je bilo zanj vse skupaj zelo ponižujoče. Kodarin se je želel posloviti, toda policista sta vztrajala. Želela sta videti njegovo osebno izkaznico, ki pa je, jasno, ni imel s seboj, saj je pozabil denarnico. To je skušal dopovedati tudi obema policistoma, večkrat je ponovil svoje ime in dejal, naj njegove podatke preverijo na postaji. Odšel je iz trgovine, se usedel na kolo in se hotel odpeljati dalje, toda prišel ni prav daleč. Policista sta ga namreč podrla na tla, mu zvijala okončine in ga naposled tudi vklenila v lisice, pri čemer so nastale resne poškodbe rok, pa tudi praske na nogah in glavi. Policista sta Kodarina strpala v vozilo, saj ga še niti približno nista imela namena izpustiti. Potem ko sta ga več ur zadrževala v policijskem vozilu, sta ga odpeljala v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima grdo poškodovano zapestje, a da je sposoben za iti v pripor, zato so ga odpeljali na koprsko policijsko postajo, mu zaplenili kolo, na prostost pa ga, brez kolesa, spustili v poznih nočnih urah. Vir http://no
kotzi
# 02.10.2018 ob 20:19
v italiji so za te frekvence iztrzili 7,5 miljrde evrov..pr nm pa zastonj....haha....zalostno da to zeli opozicija razcistit...samo opozicija...kaj pa pozicija...a....zalostno da so pozicijske stranke sisto tiho..ok zastopm smc...kaj pa druge
divinedante
# 02.10.2018 ob 19:12
Lopov, moral bi se usest za tole svinjarijo. Telekomu pa pobrat koncesijo takoj. Res smo mafijska država. Sram vas bilo SMC, najbolj moralna stranka.
eos
# 02.10.2018 ob 18:12
Ahh, ko bi ljudje vedeli, kaj 5G prinaša.
Sonce.sije1
# 02.10.2018 ob 19:48
Nekaj podobnega je bilo s Simonicem in Telekomom.
Levicarji ga orng lomijo. A je spet JJ kriv?
navigator007
# 03.10.2018 ob 09:00
@Homer
Citiram uradno PR objavo BTC-ja: "The 3.4 to 3.8 GHz band was granted for the period until May 2021 and will primarily be used for cellular technology and solutions"
Prosim, pojasni nam, funkcionalno nepismenim, kje v predstavljenem namenu je opisano testiranje?
galoper
# 02.10.2018 ob 20:42
Vse področje BTC je rezultat državnega vsiljevanja političnih idej za utrditev KP. Bila so Javna skladišča. Nadaljevalo se je z oderuškimi parkiranji in skladiščenji uvozno izvozno usmerjenih pošiljk. Postalo je pretesno in zbetonirali, asfaltirali in pozidali so zeleno površino športnega letališča, kjer so na povečani parkirni površini nadaljevali s pobiranjem parkirnine.
Dobiček iz teh poslov mora zato v državni proračun za blagostanje vseh, ne le peščice.
kotzi
# 02.10.2018 ob 20:28
zakaj bi bil korpivnikar faj n za btc...kaj so njegova znanja..kdo ve..res sprasujem
gesan
# 02.10.2018 ob 20:23
Ma kašna pojasnila neki?
A vi mislite, da vam bo po pravici povedal z roko na srcu v imenu resnice?
Bla bla bla. Trla baba lan!

Če je indic, da je "zlorabil" položaj, potem je potrebna popolna preiskava konkretnega primera!
In če se dokaže kakšno klientelistično koruptivno nameščanje, potem...

kaj potem? Ga bomo poslali v zapor kjer bo igral košarko in šah do petka, ko bo šel domov vrt okapat...

Ta država je vreča popoilnega neumja brez dna!
Vsi samo lažejo za svoje višje interese!

No, ne čisto vsi, "samo" velika večina!
kotzi
# 02.10.2018 ob 20:20
btc ima skoraj 70 miljonov evrov dolga...vsaka pomoc je nagrajena...haha...drzavni denar..za btc...zatonj frekbenva..ma kak btc..btc so skladisca...kr neki firma
neskafe
# 02.10.2018 ob 20:11
Pri patriji se mi zdi da se je slo za par milijonov....pa toliko pompa saj je prav da je...
Tu se gre pa za vec kot 10 milijonov pa gre za obrobno temo....
danes
# 03.10.2018 ob 09:48
Nekam dolgo je MMC rabil, da je sploh o tem kaj objavil. Pa si predstavljajte, kaj bi bilo, če bi ta minister bil iz ene druge stranke.
tupamaross
# 03.10.2018 ob 09:19
Prosim, preiščite mi tega človeka na celotni črti, ker se mi
resnično pri njem zdi nekaj zelo slabega. Posebej takrat,
ko je pijan sedel za krmilom, stradala pa je policija, ki ga
je ujela, ker je kot minister imel moč in jo je zlorabil.
oven14
# 03.10.2018 ob 07:43
Ko novica v kateri je glavni igralec bivši minister Cerarjeve vlade sedanje koalicijske stranke pristane le kot obrobna novica na vseh MSM medijih. Z drugo osebo in stranko bi bila to že nekaj dni top news. Aja novinar članka zakaj ne navedete vira tega članka? Ali vam pomagam - aja je na črni listi RTV - Požareport!
Dvomljivec
# 03.10.2018 ob 06:49
Te testne frekvence niso neka strašna dobrina, ker so začasne in namenjene izključno testiranju. Ni jih prav težko dobiti, če le znaš pojasniti kaj bi rad počel z njimi. Za komercialne namene je pa druga zgodba. Sicer nisem ravno simpatizer SMCja, čeprav ko gledam nazaj se mi zdi da sploh niso bili tako slabi, oz zdaj vidim da je lahko tudi slabše s tole levico.
REsnica
# 02.10.2018 ob 22:32
Korupcija!?
Ma neeee....samo slučajno je kot minister pomagal gospodarstvu, čeprav tega ni imel v planu. Pa čeprav je to storil za svojo korist in na škodo državne blagajne. pravi desničar bi moral znati zagovoriti tako radikalno pomoč kapitalisticnemu pohlepu privatni lastnini.
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 20:47
Kakšen pa je to razpis in kakšna je to nekoruptivna zaposlitev, če je gospod muzikontarski minister predal posle novemu ministru šele prejšnji teden, v službi pri BTC pa je že debele tri tedne!? Cerarjevi so res inovatorji leta! Dokler se prah ne poleže pa jo je mojster podurhal v US of A. Najbrž je šel na snemanje albuma v Nashville.
DiscoViking
# 02.10.2018 ob 19:18
seveda iz vele etične stranke bodo lepo tiho, ko ritke. Vi velesposobni novinarji jih pa boste pustili primeru. Ta država je gnila do potankosti.
divinedante
# 02.10.2018 ob 19:14
Pardon, Btc
endvatrilovi
# 03.10.2018 ob 11:30
Slučaj pač, a ne? Se zgodi. To nima nič s korupcijo, kje pa. Dajte no. Pošten človek je pošteno podelil dva dni pred volitvami zastonj in brez razpisa frekvence BTC in se potem tam zaposlil. Pa rihtal posle po svetu. Aja, kdo je že šef BTC? Mermel, F21. Slučaj pač, a ne?
kralj matjaž
# 03.10.2018 ob 08:48
Levičarje objektivni novinarji dobijo z roko v žaklju, ovčke zakričijo, kaj se razburjate, nič ne razumete, nič ne veste bodite tiho.

Potem pa se vprašaš, zakaj je tako v državi.
semaino
# 02.10.2018 ob 22:15
Najprej sodelujes z njimi, jim nakazes kar je potrebno za tvoje delo in takoj ves, da se bos zaposlil v gospodarstvu. In potem to.

Ni cudno, saj Forum21 se naprej melje in je v odlicni formi.
Ples
# 02.10.2018 ob 18:34
Še malo pravega novinarskega poročanja

No, tole je novinarjev komentar, ne poročanje.

Tole svaljkanje po položajih je pa sramota in prav želim si, da končno nekoga začopatijo, ne glede na desno ali levo.
Radenm
# 02.10.2018 ob 18:28
OK, a bi mi kdo lahko razložil, kje je bila "svinjarija", kako smo bili oškodovani, kdo je bil oškodovan, in za koliko?

A se to ve, ali se preiskuje, ali špekulira?
lukey90
# 02.10.2018 ob 18:03
Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institut jih pa ne zanima a ne?

Fousija ker je dobil dobro službo.
Homer.
# 03.10.2018 ob 14:22
@navigator007
Navajaš informacije, ki so zavajajoče. "Granted" pomeni zgolj dodelitev in nič drugega.
Vse ostale podatke lahko dobiš na straneh AKOS:
1) odgovor novinarjem Dnevnika:
https://www.akos-rs.si/dnevnik:-podelitev-frekvenc-za-testiranje-5g-tehnologije

kjer jasno piše da gre za začasno dodelitev za največ 3 leta

2) Izdana radijska dovoljenja BTC:
https://www.akos-rs.si/frekvence?search=search&page=1
&stevilka_odlocbe=&imetnik=25191
&rk_storitev=vse&lokacija=&o
ddajna_frekvenca_od=&oddajna_frekven
ca_do=&sprejemna_frekvenca_od=&s
prejemna_frekvenca_do=&enota=2&r
egistracija_lt=-1&klicni_znak_ld=-1&registracija_ld=-1&mmsi_stevilka=

kjer je razvidno, da je izdano radijsko dovoljenje:
1) 703 in 758 MHz - od 28. 05. 2018 do 31. 01. 2019
2) 3410 MHz - od 28. 05. 2018 do 28. 05. 2021

kar je skladno z zakonom, ki pravi:
"V primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru Evropskih razvojnih projektov lahko agencija izda ODRF za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let."

In če bi prebral celotno objavo BTC, bi prebral tudi to:
“In implementation of the fifth generation mobile technologies Slovenia is among the leaders in Europe. We are aware that by introducing modern IT infrastructure we will attract the most innovative companies, therefore we are among the first to enable the acquisition of frequencies for testing of 5G networks

Da ne govorimo o tem, da BTC d.d ni mobilni operater in temu primerno ne more dobiti mobilnih frekvenc za stalno uporabo.
Če pa bo to en dan postal, pa se bo moral prijaviti na razpis.

Za sedaj tetstira 5G komunikacijo z vozili. Kar pomeni bazna postaja in mobilna postaja, ki komunicirata medseboj. Za to so dobili dovoljenje in nič več.
Še več, iz podatkov je razvidno da na frekvenci 3410 MHz gre za enosmerno komunikacijo iz bazne postaje v mobilno, saj le bazna postaja ima radijsko dovoljenje
Homer.
# 03.10.2018 ob 07:53
Spoštovani funkcionalno nepismeni!
Preberite še enkrat: Testitanje
To je začasna dodelitev frekvenc za nekaj mesecev za namen preizkušanja, ki se po pravilu da brezplačno.
Ko se bodo operaterji odločili za gradnjo omrežja G5, bodo frekvence seveda zakupili in plačevali "frekvenčnino"
Tako je in je bilo in je zapisano v zakonu!
navigator007
# 02.10.2018 ob 22:34
Prenapihnjeni koruptivni bednik. Lepo, da ga nihče ne preiskuje, res smo poštena družba enakih možnosti.
gesan
# 02.10.2018 ob 20:24
Najbolj etična stranka na planetu!
---------------------------------------
in to ne edina!
Poznamo še eno bolj "etično"!
Orionstar
# 02.10.2018 ob 18:34
PROTI!!!

5G je škodljivo EMV, višjih energij, katerega si ne želite okrog vaših domov!

Potrebno bo veliko takšnih oddajnikov na pol manjših drogovih.
Nižje valovne dolžine nosijo več energije, ki spreminja polariteto celic.
Vojska zmeraj bolj ugotavlja, kako koristni so lahko EMV za 1000 in 1 način bojevanja!
Veliko znanstvenikov in zdravniške stroke je PROTI postavljanju takšnih oddajnikov, saj so dokazali, da so škodljivi za zdravje!

KJE JE ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE??

http://www.wi-cancer.info/antenna_sickness.aspx
https://www.dailymail.co.uk/health/article-5784487/The-roll-5G-wireless-service-massive-health-experiment-public-health-expert-warns-a.html
pietetnik
# 02.10.2018 ob 21:26
Nedolžnost breje ovce?
Tao3
# 02.10.2018 ob 20:23
Folk sploh ne ve kaj komentira. Saj niso dobili frekvence v uporabo, samo v testiranje za 90 dni. In dobila so ga VSA podjetja, ki so se prijavila BREZPLAČNO. Kaj trosite neumnosti tukaj komentatorji? Sploh berete članek? Pa še prosili so podjetja, da so se sploh prijavila ...
Binder Dandet
# 02.10.2018 ob 18:11
To pa ja ni nic cudnega, ce minister podeli ugodnost podjetju, par mesecev kasneje se pa tam zaposli. V zda in eu se vsi clani administracij zaposlijo v upravah bank in multinacionalk. :)
stari maček
# 02.10.2018 ob 20:05
Opozicija naj svojo vodjo malo potipa,ne to pa že ne.
stari maček
# 02.10.2018 ob 20:09
Opozicijskaposlanka zaposli sina od velikega,ta pa ženo.
In vse tiho je bilo.
Poslanka EU in.tam zapisli sina od.....
Homer.
# 02.10.2018 ob 19:23
Se mi zdi, da večina tukajšnjih komentatorjev sploh ne ve za kaj gre.
Testiranje je pač nekaj kar že v imenu pove, da (še) ne gre za komercialno uporabo. Ti, ki so dobili frekvence so bili zainteresirani, ostali pač ne.
Verjetno je menda jasno, da npr A1 ne potrebuje testiranja v Sloveniji, saj to že počne v kaki drugi državi.
Namesto da bi začasni dodelitvi frekvenc ploskali, saj gre za neko novo tehnologijo, tukaj vlačite neke politične floskule SDS (Logarja)

Morda bi si še enkrat prebrali pojasnilo AKOSa:
.....so ob sodelovanju ministrstva za javno upravo konec leta 2016 in znova v letu 2017 dali več pobud za prijavo projektov za prva testiranja ter prihodnjo rabo tehnologije 5G.
Ali z drugimi besedami, so skoraj prosili, da se kdo prijavi........
sedaj pa nakladate o nekakšni korupciji........
nepokorni
# 02.10.2018 ob 18:19
Saj bi v BTC zaposlili tudi koga iz SĐS, ampak zaenkrat ne rabijo kreditov iz Bosne.
Kazalo