Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.197 točk) se je po visoki ponedeljkovi rasti v torek znižal za tretjino odstotka. Foto: Reuters
Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.197 točk) se je po visoki ponedeljkovi rasti v torek znižal za tretjino odstotka. Foto: Reuters
Ben Bernanke
Predsednik Zveznih rezerv Ben Bernanke želi videti nižjo brezposelnost, preden bo razglasil dokončno zmago nad krizo. Foto: Reuters
Bank of America
Tečaj delnic Bank of America se je v torek znižal, vendar so te delnice letos pridobile kar 75 odstotkov (druga največja rast med vsemi 500 delnicami, ki sestavljajo indeks S&P 500), tako da popravek navzdol ni presenetljiv. Foto: Reuters

Takratnemu predsedniku Evropske komisije se je marca 2010 zareklo, da je Grčija že prestala najhujše obdobje finančne krize in da preostale evropske države ne bodo šle po njeni poti. Kaj se je zgodilo potem, je znano - Portugalska in Irska sta potrebovali finančno pomoč, Grčija se je pogreznila v še hujšo krizo, njen zlom pa je preprečil nov obrok finančne pomoči.

Donos nemških obveznic navzgor, italijanskih navzdol?
Monti predvideva, da bo cena italijanskih obveznic še naprej naraščala, njihov donos pa posledično drsel navzdol. Podobno kot italijanski premier tudi njegova nemška kolegica Angela Merkel ugotavlja, da evropska dolžniška kriza popušča in predvideva, da bo donosnost nemških obveznic porasla, saj bodo obveznice izgubile status varnega pribežališča.

Bernanke: Prezgodaj je še govoriti o zmagi

Oglasil se je tudi predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke, ki pa je manj optimističen glede smernic v ameriškem gospodarstvu. "Prezgodaj je še, da bi razglasili zmago." Prvi mož Feda poudarja, da je brezposelnost v ZDA še vedno previsoka, zato ne izključuje nadaljnjih likvidnostnih ukrepov za spodbujanje rasti. Trgi že dlje časa špekulirajo, kdaj bo Fed najavil nov krog odkupovanja obveznic.

Finančne krivulje na Valu 202:

Zakaj kitajski delniški trg ni sledil rasti razvitih borz?



Applove delnice pri novem rekordu

V New Yorku so včeraj delniški indeksi sestopili z najvišjih ravni v zadnjih štirih letih, so pa še vedno pridobivale nekatere delnice z visoko tržno kapitalizacijo. Applove so pri 616 dolarjih dosegle nov rekord. Tržna kapitalizacija Appla znaša že 573 milijard dolarjev. V tem četrtletju so se delnice podražile za 52 odstotkov in so na 10. mestu med delnicami, ki sestavljajo S&P 500.

V Franciji 1,3-odstotna rast BDP-ja
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.081 točk) je v ponedeljek padel za pol odstotka, v torek pa za 0,2 odstotka. Vseeno je letos za osem odstotkov v plusu in je na dobri poti k največji rasti v prvem četrtletju od leta 1998. Žal gospodarska rast evropskih držav ne sledi rasti delniških trgov. V Franciji je BDP v zadnjem lanskem četrtletju porasel za 1,3 odstotka, kar je malce pod pričakovanji.

Nafta cenejša
Cena nafte vrste brent se je danes znižala na okrog 124 dolarjev, saj obstaja verjetnost, da v ZDA sprostijo strateške rezerve. Američanu predsedniku Obami zamerijo visoke cene goriva, to pa vpliva tudi na nižje zaupanje potrošnikov in na nevarnost inflacije. Podporo nafti medtem še naprej daje zlasti napetost med Iranom in Zahodom, pa tudi nasilje v Južnem Sudanu.

Povpraševanje po zlatu še vedno narašča
Zlato, ki je včeraj "napadlo" mejo 1.700 dolarjev, je zdrsnilo na 1.680 dolarjev. Čeprav cena zlata že več kot 10 let nezadržno narašča, je povpraševanje po fizičnem zlatu še vedno večje od ponudbe.

Po podatkih World Gold Councila se je v tretjem četrtletju lanskega leta povpraševanje v primerjavi z istim obdobjem leto prej povečalo za šest odstotkov, na 1.071 ton, ponudba pa se je povečala le za dva odstotka, na 1.034 ton. Pomemben igralec na trgu so centralne banke, ki so v tretjem četrtletju leta 2011 kupile toliko zlata kot še nikoli v tem stoletju.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

ZAV. TRIGLAV

+5,19 %

14,20 EUR

GORENJE

+1,67 %

6,10

TELEKOM

+1,62 %

69,10

PETROL

+0,09 %

172,20

LUKA KOPER

-0,52 %

9,50

KRKA

-0,75 %

50,13

MERCATOR

-1,54 %

125,00

NOVA KBM

-2,64 %

3,65


Krki grozi padec pod 50 evrov
Na Ljubljanski borzi je bilo v sredo s Krkinimi delnicami za 1,4 milijona evrov prometa (drugi najvišji letošnji promet), cena pa se z vsakim dnem bolj približuje 50 evrov. Tokrat so se najnižji posli sklepali pri 50,1 evra. Delnice Zavarovalnice Triglav in Gorenja, ki so se letos močno podražile, so bile spet na pozitivni strani tečajnice. Cena Triglava je porasla do 14,2 evra, s čimer so te delnice samo letos poskočile za več kot 40 odstotkov.

Delnice na Ljubljanski borzi podcenjene
"Po določenih kazalnikih so slovenske delnice izrazito podcenjene. Če se bo dobiček podjetij zvišal, imajo delnice veliko prostora za rast. Gorenje, na primer, trenutno kotira le pri 0,24-kratniku knjigovodske vrednosti, Nova KBM pri 32, Luka Koper pri 50. Poslovanje Gorenja se izboljšuje, pravijo, da jim gre tudi v Rusiji bolje," je za MMC povedal analitik Karl Lipnik.