Po več letih negativne gospodarske rasti naj bi se gibanje v letošnjem letu obrnilo navzgor. Foto: MMC RTV SLO
Po več letih negativne gospodarske rasti naj bi se gibanje v letošnjem letu obrnilo navzgor. Foto: MMC RTV SLO

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je izboljšala napoved za Slovenijo, letos maja je napovedala ničelno rast predvsem na račun gospodarske rasti v prvem in drugem četrtletju, ki je bila boljša od pričakovanj, in robustnega izvoza.

Vendar v EBRD-ju opozarjajo, da poteka prestrukturiranje podjetij, ki je ključno za dolgoročno rast, počasneje od pričakovanj, pri čemer upajo, da se bo ta proces pospešil z oblikovanjem nove vlade. Opomnili so tudi, da se kreditiranje slovenskega gospodarstva precej krči.

Čeprav je EBRD napoved za Slovenijo izboljšal, je ta še vedno precej manj optimistična od trenutnih gospodarskih kazalcev. Slovenski BDP se je v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi s prvim četrtletjem zvišal za en odstotek, glede na drugo trimesečje lani pa za 2,8 odstotka. Skupaj se je gospodarska dejavnost v prvem polletju okrepila za 2,5 odstotka.

Različne napovedi različnih institucij
Mednarodni denarni sklad in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj Sloveniji napovedujeta 0,3-odstotno gospodarsko rast v letošnjem letu, Urad za makroekonomske analize in razvoj govori o 0,5-odstotni krepitvi BDP-ja, Banka Slovenije pa pričakuje 0,6-odstotno povečanje gospodarske dejavnosti, Evropska komisija pa napoveduje celo 0,8-odstoten dvig BDP-ja.

Predsednik EBRD-ja Suma Chakrabarti je na strateškem forumu na Bledu izrazil zadovoljstvo, da so se razmere v Sloveniji izboljšale in da so se v letošnji gospodarski napovedi za Slovenijo zmotili.

Hkrati je opozoril, da mora biti Slovenija bolj odprta za tuje naložbe kot v preteklosti. EBRD je v prihodnjih letih pripravljen investirati v Sloveniji, vendar mora nova vlada nadaljevati reforme in ekonomsko politiko prejšnje vlade.

Podrobnosti o možnih investicijah v Sloveniji ni razkril, je pa nakazal, da bi lahko EBRD, ki je letos znova odprl pisarno v Sloveniji, sodeloval pri privatizaciji v bančnem sektorju in prestrukturiranju nekaterih prezadolženih podjetij.