Peko je znova na robu likvidnosti. Foto: MMC RTV SLO
Peko je znova na robu likvidnosti. Foto: MMC RTV SLO

V Osimpexu poudarjajo, da bi Peku zagotovili kapital, nujen za posodobitev proizvodnje linije, za osvežitev tržnega nastopa in za vstop na nove trge. Ob tem bi Peku zagotovili navzočnost v trgovskih centrih, v katerih najdemo tudi velike mednarodne korporacije s področij obutvene in tekstilne dejavnosti, pri čemer so nekatere mednarodne korporacije že izkazale interes za sodelovanje.
Osimpex, ki je že od svojega nastanka leta 1990 v lasti Željka in Nade Biloš, se ukvarja s proizvodnjo in veletrgovino z izdelki in polizdelki iz železa in jekla. Leta 2009 je svojo dejavnost razširil tudi na lastništvo in upravljanje trgovskega centra Portanova. Oblikovano ima mrežo poslovalnic v Osijeku, Slavonskem Brodu, na Reki in v Zagrebu. Zainteresiran pa je za prevzem celotnega Peka, in ne le njegovih posameznih delov.
Ob tem so prepričani, da je v interesu države, lastnikov in zaposlenih v Peku, da ima podjetje lastnika, katerega cilji so povečanje vrednosti podjetja, ohranitev delovnih mest in širitev poslovanja. Znano je, da država, Družba za svetovanje in upravljanje, Gorenjska banka in SKB banka prodajajo celoten delež v Peku. Ti ob tem opozarjajo, da se z iskanjem mudi, saj nimajo dovolj likvidnostnih sredstev niti za nakup materiala za pripravo nove kolekcije.