OZS opozarja na metodologijo za izračun stroškov omrežnine. Foto: MMC RTV SLO
OZS opozarja na metodologijo za izračun stroškov omrežnine. Foto: MMC RTV SLO

V OZS-ju ob tem opozarjajo na metodologijo za izračun stroškov omrežnine. Ta, menijo v zbornici, ne temelji na dejanski porabi vode, temveč pri tem ključno vlogo igra velikost vodomera.

Zaradi tega so se po uveljavitvi pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja in pozneje uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja predvsem mikropodjetja in majhna podjetja začela spopadati s težavami.

Uporabniki so vodomerne priključke namreč vgrajevali, ko pravilnik in uredba še nista veljala, in niso bili opozorjeni, da bo velikost vodomernih priključkov vplivala na višino fiksnega dela stroška omrežnine oziroma kanalščine.

Prej 220, zdaj 920 evrov
Kot sporočajo iz zbornice, je iz konkretnih izračunov razvidno, da način obračunavanja finančno obremenjuje predvsem manjše porabnike vode. OZS tako navaja primer samostojnega podjetnika, ki opravlja dejavnost žagarstva in montaže ter ima zaradi zahtev požarne zakonodaje hidrantno mrežo. Podjetnik je pri mesečni porabi 47 kubičnih metrov vode prej plačeval 220 evrov, po uveljavitvi uredbe pa ob približno enaki porabi vode 920 evrov.

Kot drug primer izpostavljajo območno obrtno zbornico Ajdovščina, ki ima poslovne prostore, v katerih sta hidrant s požarno vodo in vodomer premera 50 milimetrov. Leta 2009 je mesečno za ta hidrant pri nični porabi vode plačevala 19,95 evra, leta 2010 52 evrov, do letos se je ta strošek dvignil na 57 evrov, od aprila pa znaša zaradi nove uredbe ta strošek 118 evrov mesečno.

Zato "OZS zagovarja spremembe v načinu obračunavanja stroškov omrežnine z namenom zmanjšanja obremenitve pravnih in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost," poudarjajo na OZS-ju.

"Merilo naj bo dejanska poraba vode"
Kot merilo naj se upošteva dejanska količina porabljene vode, saj so sicer velika razhajanja, poudarjajo na OZS-ju. Cena je namreč odvisna od zmogljivosti vodovodnega priključka in vrednosti infrastrukture v posamezni občini.

"Metoda za izračunavanje omrežnine pri oskrbi s pitno vodo ne zagotavlja poštenega oblikovanja cen za zavezance, saj faktorji omrežnine ne odražajo razmerja med dejanskimi stroški omrežnine glede na posamezne vodomere," še sporočajo iz OZS-ja.

Kot so dejali, so si že v letu 2011, v času priprave nove uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, prizadevali za predpis, ki bi na pravičen način predpisal podlage za obračunavanje stroškov, a so bili pri tem večinoma preslišani.