Peko mora dokončati izdelavo 25.000 parov čevljev, materiala pa zmanjkuje. 9. maja so sicer ocenili, da bo materiala dovolj za nemoteno delo do konca meseca. Foto: MMC RTV SLO
Peko mora dokončati izdelavo 25.000 parov čevljev, materiala pa zmanjkuje. 9. maja so sicer ocenili, da bo materiala dovolj za nemoteno delo do konca meseca. Foto: MMC RTV SLO


Očitno zadeve ni mogoče urediti tako hitro, kot bi si želeli in bi bilo za Peko potrebno, so pojasnili v podjetju Consensus, ki v Sloveniji predstavlja Osimpeks. Glede lastništva Peka "ni še nič novega".
Na DSU-ju so na vprašanje o razlogih, zakaj pogodba še ni podpisana, odgovorili, da dejavnosti usklajuje Slovenska odškodninska družba (Sod), kjer pa so pojasnili le, da "aktivno izvajajo vse aktivnosti v zvezi s podpisom pogodbe".

Slovenske družbe morajo izvesti pravne postopke
"Upam, da državni pravniki zadeve čim prej rešijo in da bo pogodba kmalu podpisana," pa je dejal predsednik uprave Peka Janez Sajovic, ki ni seznanjen s formalnopravnimi postopki, ki jih morajo pred podpisom pogodbe izpeljati Slovenska odškodninska družba, DSU, Gorenjska banka in SKB banka kot prodajalci ter Osimpex kot kupec.

V Peku tako informacij o dolgotrajnih postopkih nimajo, prav tako tudi ne odgovora na vprašanje, ali lahko Osimpex Peko dokapitalizira pozneje kot 20. maja, ko poteče rok za vplačilo novih delnic za dva milijona evrov vredno dokapitalizacijo, ki so jo obstoječi lastniki soglasno potrdili na skupščini 9. maja. Jasno je le, da je podpis kupo-prodajne pogodbe pogoj, da Osimpex Peku da prvo kapitalsko injekcijo.

Svež denar za plače, dolgove in material
Že ob izglasovanju dokapitalizacije je Sajovic poudaril, da bi sveža sredstva v Peku potrebovali v 14 dneh. S tem bi vsaj delno poplačali obveznosti do dobaviteljev, bank in države. Poravnati morajo tudi prispevke za zaposlene, ki jim bo Peko tudi za april lahko zagotovil le akontacijo plače.

Proizvodnja v podjetju medtem teče, saj so mu dobavitelji, potem ko sta vlada in državni zbor 26. aprila vendarle dala zeleno luč za prodajo Peka, zagotovili nekaj materiala. Do konca maja bo tako v proizvodnji še obutev iz kolekcije pomlad/poletje. Zelo velika težava za nadaljnji obstanek Peka pa bi bila, če ta v kratkem ne dobi sredstev za nakup materiala za začetek izdelave jesensko-zimske kolekcije, opozarja Sajovic.

"Lahko se še kaj zaplete"
Predsednik nadzornega sveta Peka Robert Ličen je ob izglasovani dokapitalizaciji povedal, da so razmere še vedno kritične. Upa, da bo pogodba čim prej podpisana. Na vprašanje, ali obstaja nevarnost, da prodaje ne bo, pa pravi: "Glede na to, da sem videl že vse živo, verjamem, da se tudi tukaj lahko še kaj zaplete."