Nesprejemljivo je, da nimamo javne predstavitve mnenje o milijardnem projektu, je sporočil evropski poslanec. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nesprejemljivo je, da nimamo javne predstavitve mnenje o milijardnem projektu, je sporočil evropski poslanec. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Teš 6
Šesti blok se gradi, poroštva visijo v zraku. Foto: BoBo

Lojze Peterle, poslanec v Evropskem parlamentu (NSi/EPP), je pozdravil umik zakona o državnem poroštvu za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Kot je dejal na tiskovni konferenci, je projekt drag, ni v skladu z evropsko strategijo za nizkoogljično Evropo, stroški za elektriko pa bodo zelo visoki. Prepričan je, da "nas projekt pelje v Grčijo, toda ne na dopust".
Alternativa: Teš 4 in 5 ter zeleni razvoj
Zavrača trditve, da ni druge alternative. "Možne so alternative linije razvoja na Teš 4 in 5, tako da ni res, da ne bi bilo alternative," je dejal. Meni, da bi se morala vlada umakniti s projekta in podpirati zeleni razvoj. "To je lahko energetska alternativa," je poudaril. "Država bi morala skrajno odgovorno obravnavati ta projekt," meni.
Opozarja tudi na to, da danes še ni mogoče poznati cene projekta. Govori se sicer o 1,5 milijarde evrov, toda sam meni, da je bolj verjeten znesek dve milijardi evrov.

HSE IN Teš: Prenova blokov 4 in 5 bi bila neracionalna
V HSE in Tešu pa medtem pravijo, da bi bila prenova blokov 4 in 5 neracionalna, saj sta bloka tehnološko zastarela, imata slabe izkoristke in preveč obremenjujeta okolje. "Če bi želeli podaljšati njuno življenjsko dobo, bi ju morali ekološko sanirati in povečati njune izkoristke, za kar bi bila potrebna vlaganja v višini več kot 450 milijonov evrov, a učinkovitost in izkoriščenost še vedno ne bi bila zadostni," so poudarili in dodali, da je "nesmotrnost takšne investicije potrdilo več domačih in tujih strokovnjakov ter institucij".

"Predračunska vrednost investicije v nadomestni blok 6 znaša po stalnih cenah 1,058 milijarde evrov, po tekočih cenah pa 1,174 milijarde evrov in ne 1,5 milijarde evrov, kot trdi evropski poslanec," so še v sporočilu za javnost izpostavili v HSE in Tešu.

O Tešu 6 ne bo javne predstavitve mnenj
Umik obravnave predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6 z dnevnega reda parlamentarnega odbora za finance označuje za odgovorno ravnanje. Ne strinja pa se s tem, da ne bo javne predstavitve mnenj. "Zame kot demokrata je nesprejemljivo, da DZ noče imeti javne razprave o 1,5 milijarde evrov," je dejal.

Odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko je 23. maja z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, kar so sicer predlagale koalicijske poslanske skupine SDS, Državljanska lista, SLS, DeSUS in NSi. Odbor je predlog podprl z osmimi glasovi za, dva pa sta bila proti.

Predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6 je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). DZ je sicer o predlogu zakona 19. aprila opravil splošno razpravo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.