Avstrijski podjetji Supernova in MTK sta Grep, ki gradi center Stožice, dokapitalizirali s petimi milijoni evrov, ki naj bi si jih sposodili od slovenskih podjetji EP Invest in Jamida. Slednje je bilo včasih v lasti nekdanje Jankovićeve podžupanje Jadranke Dakić. Foto: BoBo
Avstrijski podjetji Supernova in MTK sta Grep, ki gradi center Stožice, dokapitalizirali s petimi milijoni evrov, ki naj bi si jih sposodili od slovenskih podjetji EP Invest in Jamida. Slednje je bilo včasih v lasti nekdanje Jankovićeve podžupanje Jadranke Dakić. Foto: BoBo

Avstrijska graditelja trgovskih centrov MTK in Supernova sta se v družbi Grep, ki gradi šprtno-trgovski center Stožice, pridružila Gradisu in Energoplanu v začetku leta 2008, ko se je iz posla umaknila srbska Delta, je poročal časnik Večer.

Supernova in MTK sta sodelovala v dokapitalizaciji Grepa
Supernova in MTK sta z vplačilom vsak po 1,25 milijona evrov dobila po 12,5 odstotka lastništva v Grepu. Dva meseca po vstopu avstrijskih podjetij v družbo pa je sledila dokapitalizacija, za katero sta prispevali še vsako po 2,5 milijona evrov, ki sta si jih glede na podatke iz poslovnih registrov sposodlila pri slovenskih podjetjih EP Invest in Jamida.

EP Invest in Jamida sta vsaki od avstrijskih družb posodila po 1,25 milijona evrov. V zameno za skupno pet milijonov evrov sta pri obeh slovenskih upnikih zastavili večji del svojih deležev v Grepu. Krediti pa v bilancah Jamide in EP Investa niso bili navedeni ne pod postavkami o finančnih naložbah ne med številkami, ki opisujejo njune denarne tokove. So bila posojila torej navidezna, se sprašujejo v Večeru.

V Supernovi in MTK-ju navedb ne komentirajo. Tudi v EP Investu oz. njegovem lastniku Energoplanu molčijo.

Za obema podjetjema, ki sta Avstrijcem posodila denar, namreč stojita prav Energoplan in Gradis. To pomeni, da sta si Supernova in MTK od partnerjev v Grepu sposodila skupaj pet milijonov evrov in jima skozi dokapitalizacijo denar isti dan vrnila.

Med vpletenimi tudi Dakićeva, nekdanja prva finančnica MOL-a
Bilance (tiste, ki so javno dostopne) obeh slovenskih podjetji pa ne izkazujejo teh denarnih tokov. A Avstrijci so Jamidi in EP Investu vseeno izplačali milijone, ki naj bi jima jih dolgovali. Iz poslovnih registrov je namreč razvidno, da avstrijski deleži v Grepu pri obeh upnikih niso več zastavljeni.

Med vpletenimi je tudi nekdanja lastnica Jamide, nekdanja prva finančnica na Mestni občini Ljubljana pri Zoranu Jankoviću Jadranka Dakić, ki molči. Dakićeva je bila prvotno skupaj z možem Miodragom Dakićem lastnica Jamide. Družbo je poleg neposrednega lastništva obvladovala tudi preko svoje ciprske družbe Hanney Investments Ltd.

Dakićeva je bila od 18. oktobra do 10. novebra 2006 lastnica tretjine delnic ciprske družbe. To pa je prvi primer podjetja iz davčne oaze, ki je bilo v lasti člana najožje ekipe sodelavcev Zorana Jankovića. On je namreč Dakićevo večkrat označil za najboljšo finančnico v državi. Janković in Dakićeva pa sta skupaj sodelovala že v upravi Mercatorja, ne samo na MOL-u.

"Z možem sva bila lastnika družbe Jamida do 15. novembra 2006, zato verjetno razumete, da o sedanjem stanju te družbe in njenih dejavnostih nisem seznanjena," je dejala Dakićeva, ki je 8. novembra lani iz osebnih razlogov odstopila z mesta ljubljanske podžupanje.

A njena pojasnila le delno držijo, saj je Miodrag Dakić kot zastopnik Jamide prenehal delovati šelel 6. novembra 2008. Za pojasnila pa je bil nedosegljiv tudi zdajšnji zastopnik Jamide Simon Snedic.