V Petrolu so zadovoljni s poslovnimi rezultati. Foto: BoBo
V Petrolu so zadovoljni s poslovnimi rezultati. Foto: BoBo

Prihodki od prodaje so znašali 2,9 milijarde evrov, kar pomeni, da so bili za pet odstotkov višji kot v lanskem devetmesečju.

Kosmati poslovni izid je bil z 251,1 milijona evrov za dva odstotka višji kot v devetih mesecih lani, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je s 100 milijoni evrov prav tako za dva odstotka presegel rezultat iz lanskega devetmesečja. Čisti poslovni izid je bil s 44,3 milijona evrov za šest odstotkov višji kot v devetih mesecih

Matična družba imela 12 odstotkov višji čisti dobiček
Matična družba je medtem v obdobju od januarja do konca septembra pridelala 34,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 12 odstotkov več kot v devetih mesecih lani. Prihodki od prodaje matične družbe so bili s skoraj 2,4 milijarde evrov na približno enaki ravni kot v istem obdobju lani. Kosmati poslovni izid je bil skoraj 185,9 milijona evrov za tri odstotke višji kot lani.

Stroški iz poslovanja so na ravni skupine znašali skoraj 184,5 milijona evrov, na ravni matične družbe pa malo manj kot 128,8 milijona evrov. V obeh primerih je to približno na enaki ravni kot v lanskem devetmesečju.

Dobri rezultati glede na razmere
V Petrolu sicer poudarjajo, da je skupina glede na zahtevne gospodarske razmere dosegla dobre poslovne rezultate - največja trga, Slovenija in Hrvaška, se namreč že nekaj let spoprijemata z zaostrenimi gospodarskimi razmerami, ki se kažejo v padcu gospodarske dejavnosti, slabi plačilni disciplini, nelikvidnosti in stečajih podjetij, zniževanju zasebne porabe ter rasti brezposelnosti. Razmere se še ne izboljšujejo, ampak se celo še zaostrujejo, poudarjajo v družbi.

Konec septembra je bilo v skupino vključenih več kot 470 bencinskih servisov, od tega jih je v Sloveniji 316, na Hrvaškem 96, v Bosni in Hercegovini 37, v Srbiji osem, v Črni gori šest in na Kosovu sedem.