Leta 2013 naj bi imel Petrol še večji dobiček. Foto: BoBo
Leta 2013 naj bi imel Petrol še večji dobiček. Foto: BoBo
Prihodnji teden naj bi Petrol prodal svojih 32,6 odstotka Istrabenzovih delnic. Foto: BoBo

Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo se bo povečal za osem odstotkov na 124,8 milijona evrov. Za leto 2013 v Petrolu načrtujejo 4,04 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 9 odstotkov več od ocenjenih prihodkov za letos.

Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo naj bi se povečal na 133,6 milijona evrov, čisti dobiček pa naj bi bil za približno pet milijonov evrov višji od letošnjega in naj bi znašal 58,2 milijona evrov.

Petrol blizu prodaje deleža v Istrabenzu
Kot je povedal predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, je Petrol v zaključni fazi pogajanj s ponudniki za nakup 32,6-odstotnega deleža družbe v Istrabenzu. Pogodbo o prodaji naj bi podpisali na začetku prihodnjega tedna. Berločnik pri tem ni razkril imen teh ponudnikov.

Petrol je javno vabilo k oddaji ponudb za nakup 32,6 odstotka delnic Istrabenza objavil 12. oktobra. Na prodaj je vseh 1.690.305 delnic Istrabenza, ki jih ima Petrol v lasti, ponudniki pa so morali zavezujoče ponudbe oddati do konca oktobra.

Za prodajo deleža v Istrabenzu se je Petrol odločil, ker ta naložba zanj postaja manj strateško pomembna, sredstva iz naslova prodaje naložbe pa je kot potencialen vir smiselno uporabiti za razdolževanje ali za investiranje v naftno ali energetsko dejavnost, so sporočili v Petrolu. Te dejavnosti pa Petrolu prinašajo pozitivne donose in doprinese k večji vrednosti za lastnike oziroma še uspešnejšemu poslovanju Petrola, so dejali v družbi.

2007 je kupil, 2012 bo prodal
Petrol je pod vodstvom Marka Kryžanowskega oktobra 2007 objavil prevzemno ponudbo za Istrabenz, že pred tem pa je imel v lasti slabih 14 odstotkov Istrabenzovih delnic. Najprej je ponudil 100 evrov za delnico Istrabenza, kar sta največja posamična lastnika, Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je bila lastnica 16,4 odstotka koprske družbe, in Kapitalska družba (Kad), lastnica 11,81 odstotka Istrabenza, ocenila kot prenizko ponudbo.

Sod in Kad sta nato le sprejela novo ponudb, in sicer 110 evrov na delnico. Petrol je tako svoj delež v Istrabenzu povečal na skoraj tretjino.