Gospodarstvo
()

Poudarki

  • V družbah izpostavljajo kolektivne pogodbe
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 27 glasov Ocenite to novico!
Denar
Priporočila, naj v podjetjih znižajo regrese, je poslala tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Foto: BoBo

Dodaj v

Pirnat: Predlog vlade o nižjih regresih je v nasprotju z ustavo

Ukrep bi veljal, dokler ne bo višja gospodarska rast
13. april 2012 ob 13:52
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Vladni predlog, da je treba v podjetjih, kjer je država več kot četrtinski lastnik, regrese zaposlenih omejiti na višino minimalne plače, je neustaven, meni pravnik Rajko Pirnat.

Po Pirnatovih besedah je regres letna pravica, ki jo delavec pridobi s pravico do letnega dopusta, kar pomeni, da delodajalec sredi leta vanjo ne more posegati. Predlagane spremembe zakona v omenjeno pravico posegajo za nazaj, kar je kršitev ustave, ki prepoveduje veljavo predpisov za nazaj, pravi.

Lahko pa vlada sklene, da se izplačilo regresa v javni upravi prestavi za en mesec, saj zakonodaja omogoča takšen zamik.

Ukrep, dokler ne bo višja gospodarska rast
Vlada je sicer 5. aprila v DZ vložila predlog sprememb zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih za leto 2012, s katerim predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Prav tako spremembe določajo, da regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne sme preseči 763 evrov bruto ali 584 evrov neto. Predlagani ukrep bi veljal, dokler gospodarska rast ne bo presegla 2,5 odstotka.

V družbah izpostavljajo kolektivne pogodbe
V Zavarovalnici Triglav bodo po poročanju TV Slovenija predlog vlade o omejitvi višine regresa spoštovali. V Telekomu Slovenije pravijo, da bi znižanje zahtevalo spremembo kolektivne pogodbe ali pa aneks k pogodbi, o tem pa se za zdaj še niso odločili. V sindikatu bančnih delavcev bodo takšni odločitvi nasprotovali. V Novi Ljubljanski banki so sicer lani prejeli 1.565 evrov bruto regresa, in to v času, ko so morali davkoplačevalci banko dokapitalizirati.

V Elektro Ljubljana pa se po besedah predsednika uprave Andreja Ribiča s sindikati še pogajajo o višini letošnjega regresa, ki je določena po kolektivni pogodbi. "Priporočila lastnika so lahko priporočila, nadzorni svet in uprava morata delati po zakonu o gospodarskih družbah, spoštovati morata kolektivno pogodbo in te ne moreš kar odpraviti," je dodal prvi nadzornik Andrej Šušteršič.

V Petrolu pa bodo z regresom pohiteli. Po poročanju časopisa Dnevnik si ga bodo izplačali že danes, in sicer 900 evrov bruto, kar je enako kot pretekli dve leti.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo