Združena pivovarna bo dobila novo ime, in sicer Pivovarna Laško Union. Foto: BoBo
Združena pivovarna bo dobila novo ime, in sicer Pivovarna Laško Union. Foto: BoBo
Pivovarna Laško dobila nove nadzornike

Dosedanji člani nadzornega sveta Pivovarne Laško Goran Brankovič, Janez Škrubej, Peter Groznik in Jože Bajuk so nekaj dni po sklenitvi o prodaji večinskega deleža pivovarne, sklenjene 13. Aprila med konzorcijem prodajalcev Laškega in družbo Heineken, podali odstopne izjave. Skupščina je bila danes z njihovimi odstopi seznanjena.

O novih nadzornikih bo odločala tudi skupščina Pivovarne Union, kjer so z izjemo Bulhakove predlagani za nadzornike isti ljudje kot v Pivovarni Laško, ki je večinska lastnica Pivovarne Union. V zvezi z novimi nadzorniki Pivovarne Union je na mizi tudi predlog malega delničarja Roberta Žnidarja, ki namesto Liebla za nadzornika predlaga sebe.

Novo ime: Pivovarna Laško Union
Na skupščini Pivovarne Laško so bile sicer potrjene tudi spremembe statuta, po katerih bo imela uprava namesto dosedanjega petletnega po novem sedemletni mandat, v upravo in nadzorni svet pa bodo lahko imenovani člani organov vodenja in nadzora v Heinekenu ali njenih odvisnih družbah. O takšnem sklepu bodo odločali tudi delničarji Uniona.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je po pisanju časopisa Delo v nagovoru delničarjem Laškega napovedal skupno poimenovanje pivovarn v Laškem in Ljubljani, in sicer se bo prihodnja skupna pivovarna imenovala Pivovarna Laško Union.

Poplačani dolgovi
Heineken je 15. oktobra nakazal 119,5 milijona evrov kupnine za 53,43-odstotni lastniški delež v Laškem. Nekaj dni pozneje so objavili namero za prevzem, v teh dneh pa je pričakovati še objavo prevzemne ponudbe. S tem bo Pivovarna Laško dokončno prešla pod okrilje nizozemskega pivovarskega velikana.

Skupina Pivovarna Laško je pot pod okriljem novega lastnika začela brez dolgov do bank. Heineken je namreč Laškemu zagotovil 141 milijonov evrov za poplačilo bančnih posojil, Unionu pa 44 milijonov evrov.

Pivovarna Laško dobila nove nadzornike