Družbe pod skupino Laško imajo skupno za 340 milijonov evrov dolga. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Družbe pod skupino Laško imajo skupno za 340 milijonov evrov dolga. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mercator
Banke se zanašajo na kupnino iz prodaje Mercatorja Agrokorju. Foto: BoBo

Sporazum o prestrukturiranju in mirovanju ureja zaveze skupine Pivovarna Laško do upnikov do konca leta 2016, je družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Razdolževanje bo potekalo z izplačili iz denarnega toka osnovne dejavnosti družbe, iz kupnine za Mercator ter prodaj družb Radenska, Birra Peja in Delo.

Denar iz prodaje deleža v Mercatorju upniki pričakujejo do julija letos. Konec letošnjega leta pričakujejo poplačilo iz kupnine za preostale, neosnovne dejavnosti.

Sredi leta 2015 načrtovana dokapitalizacija
Tretji ključni mejnik je razdolžitev iz naslova dokapitalizacije, ki je načrtovana za sredino leta 2015.

In če gre kaj narobe - recimo, da se prodaja Mercatorja izjalovi? "Če prvi mejnik ne bi bil izpolnjen, je treba tretji mejnik izpolniti v krajšem roku. Prestrukturiranje s tem ne bi bilo prekinjeno, se pa super večina upnikov lahko odloča o drugačnih možnostih," so zapisali v družbi.

Neizpolnjevanje določil sporazuma, vključno z načrtom odplačil iz denarnega toka osnovne dejavnosti in mejnikov dezinvestiranja, povzroči prenehanje sporazuma, samo če tako odloči super večina upnikov, so dodali.

Prestrukturiranje družbe so pripravljali skozi celotno lansko leto. Koncept zagotavlja stabilnost in vzdržno razdolžitev, upnikom prinaša dokaj hitro poplačilo dolgov ter maksimizira vrednost družbe za lastnike, zagotavljajo v Pivovarni Laško.
Prodaja se je okrepila
Družbe pijačnega dela skupine Laško so lani povečale prodajne količine na tujih trgih za 10,2 odstotka v primerjavi z letom 2012. Prodaja vseh pijač v letu 2013 je znašala 3,9 milijona hektolitrov, kar je za 2,8 odstotka več kot v letu 2012.

Skupina je ustvarila 267 milijonov evrov prihodkov iz prodaje ter znižala neto zadolženost za 27,4 milijona evrov, so sporočili iz podjetja.