Ministrstvo za gospodarstvo za zdaj govori o le osmih ugotovljenih nepravilnostih. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za gospodarstvo za zdaj govori o le osmih ugotovljenih nepravilnostih. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za gospodarstvo je zavrnilo pisanje medijev, da je 209 od pregledanih 245 družb kršilo zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski državni lasti (t. i. Lahovnikov zakon), in pojasnilo, da so kršitve ugotovili pri osmih, a da se postopki ugotavljanja in preverjanja usklajenosti pogodb za 209 družb še niso končali.

Zagotovo z zakonom usklajene so pogodbe v 36 družbah, medtem ko osem že ugotovljenih kršitev (glede na to, da so preverjali 245 družb) štejejo med tistih 209, za katere postopki ugotavljanja še potekajo. Ministrstvo je namreč tudi družbe, v katerih so kršitve že ugotovili, zaprosili za dodatna pojasnila. Ta poziv so naslovili na skupno 110 družb.

Kaj manjka pogodbam?
Ministrstvo je ugotovilo, da v nekaterih primerih v pogodbah ni navedena višina osnovne plače, manjkajo pojasnila o drugih prejemkih, dodatkih k osnovni plači, odpravninah, določitvah in izplačilih spremenljivega prejemka idr. Ponekod manjkajo nekateri aneksi in osnovne pogodbe.

Ministrstvo se je pregledov pogodb poslovodstva lotilo v okviru razkritja nepravilnosti pri izplačevanju plače direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu, kar je stolčke spodmaknilo poštnim nadzornikom. Nekateri direktorji naj bi si plače po razkritju znižali kar sami, in sicer v Loteriji Slovenije in NKBM-ju.

Za previsoke plače direktorjev omenjenih družb so odgovorni nadzorniki, ki jih lahko vlada oglobi z od 4.000 do 5.000 evrov. Ali bo 'krive' nadzornike tudi razreševala (tako kot je razrešila nadzornike Pošte Slovenija), še ni znano.