V Muri se že več mesecev otepajo nelikvidnosti. Foto: MMC RTV SLO
V Muri se že več mesecev otepajo nelikvidnosti. Foto: MMC RTV SLO

Izvršni odbor Sindikata Aha Mure je že imenoval stavkovni odbor in napovedal opozorilno stavko, ki se bo začela 25. aprila ob 10.30 in bo trajala dve uri. Opredeljevanje članov o sodelovanju v stavki bo izvedel do torka, predlaga pa tudi čim prejšnja pogajanja z vodstvom družbe o rešitvi nastalih težav.

Predsednica Sindikata Aha Mure Jolanka Horvat, je povedala, da se v sindikatu zavedajo resnosti položaja in možnih posledic, saj je velika večina članov ekonomsko odvisna od plače, ki jo prejema za delo, saj drugih prihodkov nima, skoraj 80 odstotkov delavcev pa prejema minimalno plačo.

Od vodstva pričakujejo, da bo dobilo ustrezna sredstva, ki bodo zagotovila plačilno sposobnost družbe, od odgovornih v državi pa pričakujejo takšno gospodarsko politiko, ki bo omogočala financiranje podjetij, ki imajo zagotovljen trg in tekoče stabilno poslovanje.

Horvatova je omenila, da naj bi zaposleni pogajanja o izplačilu plač za marec z vodstvom začeli že v petek. Vodstvo podjetja tega ni ne potrdilo ne zanikalo, vse odgovore pa je obljubilo prihodnji teden na novinarski konferenci.

Potrebni so ukrepi vlade
Sekretar sindikata tekstilno-usnjarske predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman opozarja, da je v predelovalnih dejavnostih veliko podjetij s podobnimi težavami, zato so potrebni ukrepi vlade, ki jih napoveduje. Skoraj nobena od bank namreč ni sposobna zagotavljati normalnega kreditiranja poslovanja, čeprav družbe imajo program in tekoče poslujejo.

Sindikalisti še dodajajo, da imajo dovolj govorjenja, da bodo za to poskrbeli, in pričakujejo dejanja, pri čemer posebej opozarjajo na podjetja, katerih proizvodnja je sezonskega značaja

Mura marca spet v težavah
Čeprav je nova lastnica Mure Mojca Lukančič napovedala, da se obdobje suhih krav za Muro končuje, očitno ni tako, piše Večer. Po decembrskih težavah z izplačilom božičnice in zamaknjenim plačilom simbolične stimulacije za prisotnost na delu je podjetje marca ponovno zašlo v težave.
Direktor Matjaž Hudopisk je zaposlenim v pisnem sporočilu pojasnil, da se lastniki skupine Aha dogovarjajo s konzorcijem bank o premostitvenem posojilu, ki naj bi podjetju pomagal pri likvidnostnih težavah.
Kreditni odbori bank se bodo sicer sešli ta in prihodnji teden, ko naj bi tudi dobili celotna dogovorjena sredstva. Zaradi tega bodo marčevske plače izplačane z zamikom, v vmesnem času pa bodo poskušali pridobiti sredstva prek drugih virov, je zapisal Hudopisk.
Durs je sicer že sredi marca Aha Muri blokiral transakcijske račune. Predsednik sveta delavcev Damjan Kidrič je pojasnil, da je med delavci čedalje več tesnobe, odgovornost za nastale težave pa je preložil na trenutne lastnike – Lukančičevo in Nigela Petra Buxtona.