Diners Clubu, ki ga vodi nekdanji predsednik smučarske zveze Tomaž Lovše, je Banka Slovenije odvzela dovoljenje za plačilne transakcije. Foto: BoBo
Diners Clubu, ki ga vodi nekdanji predsednik smučarske zveze Tomaž Lovše, je Banka Slovenije odvzela dovoljenje za plačilne transakcije. Foto: BoBo
Družba ima približno 80.000 uporabnikov njenih plačilnih kartic. Foto: BoBo
Dinersove kartice neuporabne
Blokada 80.000 kartic Diners Cluba

Banka Slovenije (BS) je na svoji spletni strani objavila, da je svet Banke Slovenije 14. maja sprejel odločbo, s katero je družbi Diners Club SLO odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev.

Imetnikom plačilnih kartic Diners Cluba SLO je z današnjim dnem onemogočena nadaljnja uporaba kartic za izvajanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot v tujini. Prejemniki plačilnih kartic pa morajo onemogočiti sprejemanje plačil s karticami Diners Club, ki jih je izdal kateri koli izdajatelj plačilnih kartic Diners Club, tudi s sedežem zunaj Slovenije.

Razlog za odvzem licence je dejstvo, da Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi ima sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, so sporočili iz Banke Slovenije.

Diners Club Slovenija ni izvedel naloženih ukrepov skladno z odredbo, ki so jo izdali, so še sporočili iz BS-ja. "Banka Slovenije je že pred časom družbi izdala odredbo, ki je bila usmerjena v omejitev dejavnosti družbe, ki niso povezane z opravljanjem plačilnih storitev, z namenom odprave kršitev pogodbenih obveznosti v odnosu do uporabnikov plačilnih storitev," so poudarili.

Odvzem dovoljenja po navedbah BS-ja ne vpliva na pravice in obveznosti v zvezi z izvršenimi plačilnimi transakcijami v razmerju med družbo in uporabniki plačilnih storitev. Terjatve in obveznosti plačilnih transakcij, ki so jih opravili imetniki plačilnih kartic Diners Club, ostanejo v veljavi in se izpolnijo skladno s pogodbami, ki so jih uporabniki sklenili z Diners Clubom SLO.

"Problem je nedokončana transakcija ob prodaji Diners Cluba Italija"
V Diners Clubu so v odzivu na odvzem licence v sporočilu za javnost zapisali, da je razlog za odvzem licence to, da Diners Club "ni zmogel pravočasno izpolniti posebne zahteve BS-ja, saj je bila izpolnitev te odvisna od prejema kupnine ob prodaji podjetja Diners Club Italija in njegove podružnice Dinit."

Ta transakcija še ni končana, je pa v zaključni fazi, zagotavljajo v Diners Clubu, kjer so še zapisali, da je Diners Club edina slovenska finančna institutcija, ki je v zadnjem obdobju prejela takšno odločbo, "in to kljub temu, da izpolnjujemo kapitalske zahteve". Dodali so še, da je v Sloveniji po uradnem seznamu BS-ja deset bank, ki pa kapitalskih zahtev ne izpolnjujejo.

Tomaž Lovše, lastnik Diners Cluba Slovenija, je gostoval v Odmevih, kjer se je opravičil vsem uporabnikom in uporabnicam Diners Cluba Slovenija. Najprej je dejal, da je uporabnikov danes 80.000, ko je kupil to družbo, pa jih je bilo 24.000. Ponovno je poudaril, da Diners Club SLO ustreza vsem kapitalskim zahtevam BS-ja, da te zahteve celo "močno, močno" presega. Dejal je, da nobena od desetih bank, ki teh zahtev ne izpolnujejo, ni bila kaznovana s tako drastičnim ukrepom kot Diners Club Slovenija.

BS jim je leta 2012 naložil dodaten ukrep, in sicer vračila določenih naložb, ki jih je Diners Club Slovenija imel v bilanci, preden so dobili dovoljenje BS-ja leta 2011, je dejal Lovše. To so hoteli čim prej izvršiti. Tako je želel prodati posel v Italiji in podružnico v Izoli, iz tega naslova pa bi po besedah Lovšeta dobili dovolj kupnine, da bi to zahtevo BS-ja lahko izpolnili. Hčerinsko družbo je kupila peta največja ameriška banka, je dejal Lovše, in BS naj bi vedel, da so za to dobili 1.700.000 evrov kapitalskega dobička. Kupnina naj bi bila nakazana v ponedeljek.

Diners Clubu Slovenija je bilo zamrznjeno premoženje, terjatve do njihovih članov, ki jih "niso mogli uporabiti za normalno bančno poslovanje". Zato so počasi začeli zamujati trgovcem, je dejal Lovše.

Lovše: BS je tako ravnal verjetno zaradi medijske odmevnosti
Lovše je dejal, da je Diners Club Slovenija sicer najbolj varna finančna institucija v Sloveniji, a da v teh zaostrenih razmerah "ne boste našli nikogar, ki ne bi zamujal s plačevanjem svojih obveznosti." Lovše je še dejal, da je BS tako ravnal "verjetno zaradi medijske odmevnosti". Razlogi so lahko tudi osebni, je impliciral Lovše. "Če želi nekdo izločiti Tomaža Lovšeta, je to en razlog, če pa nekdo želi prizadeti 80.000 uporabnikov, ki veste, da so z našimi storitvami izjemno zadovoljni, potem je to nekaj drugega," je dejal.

BS bi lahko ukrepal tudi na lažji način, je dejal Lovše. Dodal, da bodo uporabili "vsa pravna sredstva za čimprejšnjo razrešitev neprijetnega nastalega položaja".

Diners Club Slovenija, ustanovljen leta 1993, je v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na Deviškem otočju, ki jo obvladuje Tomaž Lovše. S kartico Diners Club je mogoče plačevati na več kot 21.000 prodajnih mestih v Sloveniji in na več kot 15 milijonov prodajnih mest po vsem svetu.

Dinersove kartice neuporabne
Blokada 80.000 kartic Diners Cluba