Planika je šla leta 2004 v stečaj, ki se je končal šele 10 let pozneje. Foto: BoBo
Planika je šla leta 2004 v stečaj, ki se je končal šele 10 let pozneje. Foto: BoBo

Stečajni upravitelj Andrej Marinc pojasnjuje, da je bilo premoženje Planike ob začetku stečaja v različnih oblikah, unovčena stečajna masa pa znaša 14 milijonov evrov. Z razdelitvijo stečajne mase - dobršen del je bil unovčen že pred petimi leti - je Marinc zadovoljen, saj so poplačali prav vse terjatve zaposlenim, ločitveni upniki so dobili 2,3 milijona evrov, nezavarovani pa 6,2 milijona evrov.

Stečaj Planike je sicer trajal kar deset let, zavleklo pa se je zaradi številnih sodnih postopkov, tudi zaradi tožbe do države za 1,4 milijona evrov neizplačane subvencije (tožbo je Planika dobila, a ji je država le "odpisala" terjatve) in več let trajajočega sodnega procesa med stečajnim upraviteljem in srbsko družbo Panonija trgovina, ki je tik pred stečajem od Planike kupila več nepremičnin v Srbiji, pozneje pa plačala le polovico od 1,8 milijona evrov kupnine, ki se je pred kratkim končal s poravnavo.

Obrat v Turnišču cveti
Medtem ko je stečajni upravitelj proizvodno stavbo kranjske Planike prodal po delih, so proizvodnjo v Turnišču ohranili, družba pa danes uspešno posluje. Vodja turniške Planike Stanko Draškovič je povedal, da je stečaj Planike turniškemu obratu prinesel rešitev, z novimi lastniki so dobili prihodnost. Zdaj 220 delavcev na dan izdela več kot dva tisoč parov obutve višjega cenovnega razreda. Pohodno obutev preko 50-odstotnega lastnika, nemške družbe Meindl, ki priskrbi velik delež naročil, prodajajo tudi vojski v nekaterih evropskih državah.