Banka Slovenije bo pri jamstvu bančnih vlog imela osrednjo vlogo. Foto: Reuters
Banka Slovenije bo pri jamstvu bančnih vlog imela osrednjo vlogo. Foto: Reuters

Nova ureditev je po besedah ministrstva potrebna, ker trenutna ni povsem jasna. Tako ni jasno določena institucija, odgovorna za jamstvo za vloge, postopek izplačil pa je zapleten.

Znesek zajamčene vloge, se pravi vloge, ki naj bi jo imetnik v vsakem primer dobil izplačano, se po novem predlogu v primerjavi z dosedanjo ureditvijo ne spreminja in bo ostal pri 100.000 evrov. Mogoča bodo tudi zajamčena izplačila nad 100.000 evrov, če gre za zneske, ki so med drugim posledica nakupa oz. prodaje stanovanjske nepremičnine, če gre za izplačila iz naslova socialnega, zdravstvenega ali življenjskega ali premoženjskega zavarovanja, izplačila invalidnine, odškodnine in drugo.

Sistem bo do leta 2024 postopno tudi skrajšal roke za izplačila. Zdaj ta znaša do 20 delovnih dni od dneva začetka stečajnega postopka nad banko in tako bo veljalo do konca leta 2018. Od 2019 do konca 2020 se bo rok skrajšal na do 15 delovnih dni, od 2021 do konca 2023 na do 10 delovnih dni, nato pa na do sedem delovnih dni.

Vendar bo upravičen vlagatelj lahko v obdobju do konca leta 2023 vseeno vložil zahtevo za predčasno izplačilo, in sicer za kritje življenjskih stroškov v vrednosti minimalne plače. Zastaralni rok za zahtevo izplačila je pet let po objavi obvestila Banke Slovenije o nerazpoložljivosti vlog.

Banke bodo morale plačevati v sklad za vloge
Predlog zakona predvideva tudi Sklad za jamstvo vlog, za njegovo vzpostavitev je zadolžena Banka Slovenije, voden pa bi bil ločeno od preostalega premoženja centralne banke. V njem naj bi bilo vsaj 0,8 odstotka vsote vseh zajamčenih vlog pri bankah v Sloveniji. V sklad bodo banke plačevale redne letne prispevke, njihova višina bo določena na podlagi profila tveganosti posamezne banke.

Če v skladu ne be dovolj denarja za celotno plačilo kritja zajamčenih vlog, bo lahko Banka Slovenije bankam naložila še vplačilo izrednih prispevkov, ki na eno banko v enem letu ne bo smel presegati 0,5 odstotka zajamčenih vlog pri tej banki. V izrednih razmerah bo izredno plačilo lahko še višje, a največ v vrednosti enega odstotka zajamčenih vlog pri posamezni banki.