Gospodarstvo

Poudarki

  • V poslanski skupini Levica zahtevajo izredno sejo parlamentarne komisije, ki bi vlado pozvala k zaposlovanju delavcev, ki v Luki delajo prek luških "gazd"
Luka Koper
Revizorji so ob pregledu poslovanja Luke Koper z IPS-podjetji opozorili na pravna tveganja in pomanjkljivosti pri preprečevanju korupcije. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec
Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec opozarja, da se državi zaradi poslovnega modela IPS izmuzne skoraj 20 milijonov evrov z naslova prispevkov in dohodnine. Foto: BoBo
Luka Koper
Delavci v Luki Koper, ki delo opravljajo prek luških gazd, so neprimerno slabše plačani. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Dodaj v

Po opozorilih revizorjev zaradi tveganj pri poslovanju z "luškimi gazdami" še nova seja parlamentarne komisije

Gazde ostajajo realnost delavcev v Luki Koper
21. november 2017 ob 20:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Medtem ko delavci, ki v Luki Koper delajo prek podjetij IPS oziroma tako imenovanih luških "gazd" nadaljujejo 12-urni delovnik v vprašljivih razmerah, se mora Luka Koper zaradi tega poslovnega modela zagovarjati po objavi revizijskega poročila, ki Luko opozarja na tveganja tega poslovnega modela. V poslanski skupini Levica zahtevajo sklic parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

Prejšnji teden objavljeno poročilo revizije, ki jo je opravila revizijska hiša PwC, opozarja predvsem na tveganje, da poslovni model IPS ni v skladu s slovensko zakonodajo, saj o tem še ni odločilo upravno sodišče. Spomnimo, pred dobrim letom dni je inšpektorat pri enem izmed IPS-podjetij – Enconu izdalo prepovedno odločbo z utemeljitvijo, da izvaja dejavnost posredovanja delavcev, torej agencije, za kar nima ustreznih dovoljenj.

V Luki Koper so se družbi Encon in z njo povezani družbi Meol takrat zahvalili za sodelovanje, odločbo inšpektorata pa izpodbijali z upravnim sporom, o katerem upravno sodišče v dobrem letu dni še ni odločilo. Revizorji sicer niso želeli prejudicirati pravne interpretacije okoli tega, ali je poslovni model pristaniških storitev v Luki Koper zakonit, so pa poudarili, da je pravno tveganje, ki mu je Luka Koper zaradi tega modela izpostavljena, veliko sistemsko tveganje, katerega izid je trenutno negotov.

Finančno tveganje zaradi IPS-ov
Revizorji tako opozarjajo na finančno tveganje, saj obstaja tveganje, da bo morala Luka delavcem IPS-ov ponuditi podobne pogoje kot zaposlenim, kot tudi tveganje, da bo Luka Koper morala plačati neporavnane davke in prispevke za določene delavce IPS-ov, pri katerih bi bili izkazani elementi delovnega razmerja.

Nadalje revizorji Luki očitajo, da ni opravila neodvisne ocene vpliva modela IPS na tveganje v zvezi s skladnostjo na področju zdravja in varstva pri delu. Prav tako revizorji Luki očitajo, da niso opravili ocene tveganja korupcije oziroma prevar, in poudarjajo, da so več IPS-ov v preteklosti ustanovili nekdanji zaposleni v Luki. Prav tako pogodbe o izvajanju pristaniških storitev ne vključujejo protikorupcijske klavzule niti si Luka Koper ni pridržala pravice, da morajo biti izvajalci pristaniških storitev revidirani.

Revizorji: Finančnih utemeljitev modela ni
Poslovni model IPS-ov je v Luki Koper že od leta 1995, pri čemer ga nobena uprava ni problematizirala, temveč se je obseg dela prek izvajalcev pristaniških storitev le še krepil. Revizorji ob tem opozarjajo, da so se v Luki Koper za ohranitev obstoječega poslovnega modela sklicevali na analizo, ki jo je opravila družba KPMG in po kateri bi v letu 2010 Luka Koper ob zaposlitvi vseh potrebnih delavcev povečala stroške dela za 12,4 milijonov evrov.

"Naša glavna ugotovitev na tem področju je, da odločitev za uvedbo in ohranjanje modela zunanjega najemanja pristaniških storitev ni bila ustrezno dokumentirana ne s strateškega ne s finančnega vidika," še piše v reviziji. Revizorji ob tem opominjajo, da ni podrobnejših argumentov glede tega, katere pristaniške storitve je treba oddati v zunanje izvajanje, kot tudi, da ni podrobnejših analiz, kako imajo področje urejeno v drugih pristaniščih, na katera se v Luki Koper pogosto sklicujejo ob vprašanjih o poslovnem modelu IPS.

"Gazde" ostajajo realnost luških delavcev
Po objavi revizije se bo z izsledki seznanila tudi skupščina Luke, v Luki pa bodo odgovor na ugotovitve revizije podali v prihodnjih dneh. Po poročanju Radia Koper so v Luki Koper ob tem poudarili, da so poslovni model IPS-ov v času trenutne uprave nadgrajevali, izboljševali in spreminjali.

A kljub temu je, kot smo v preteklosti poročali, za same delavce poslovni model IPS tako rekoč nespremenjen in vključuje vprašljive urne postavke, čezmerne nadure in nenehno stanje pripravljenosti pred klicem "gazde". Tako so že pred letom dni nekdanji delavci Meola in Encona po odpovedi pogodbe z Meolom in Enconom morali sprejeti ponudbe drugih "gazd", podobno pa se dogaja tudi zdaj z delavci družbe Konteso, ki ji je Luka po nedavni smrtni nesreči delavca odpovedala pogodbo. Ob tem velja navesti tudi podatek, da obstoječi luški "gazde" še naprej iščejo nove delavce tako prek študentskega servisa kot tudi prek zavoda za zaposlovanje.

Levica zahteva sklic izredne seje komisije
V poslanski skupini Levica so po objavi revizijskega poročila podali zahtevo za sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ, ki je avgusta že razpravljala o Luki Koper, takrat v kontekstu ugotovitev inšpektorata za delo, ki je ugotovil številne kršitve delovne zakonodaje pri posameznih IPS-podjetjih, in finančne uprave, ki je ugotovila, da IPS-podjetja poslujejo prek veriženja podjetij in t. i. "missing traderjev," in se tako izmikajo plačilu davka, nato pa dvigujejo nedokumentirano gotovino.

Tokrat v poslanski skupini Levica opozarjajo, da se vlada s problematiko delavcev IPS-ov v Luki Koper, ki je v večinski državni lasti, ne ukvarja dovolj, saj kljub obljubam premierja Mira Cerarja o ukrepanju ni prišlo do bistvenih sprememb. "Izsledki revizije v celoti pritrjujejo tistemu, kar v Levici nenehno opozarjamo, in sicer da Luka Koper na tak način izvaja damping cen dela," je poudaril poslanec Levice Matej Tašner Vatovec. Pri tem se v Levici sklicujejo tudi na naše poročanje o cenah dela izvajalcev pristaniških storitev, ki od gazd prejemajo praviloma minimalno plačo, preostanek zneska od čezmernih nadur pa jim "gazde" izplačajo prek fiktivnih stroškov.

"Model IPS pomeni za državo izgubo na račun prispevkov"
Vatovec je poudaril, da v Levici zahtevajo zaposlitev vseh delavcev IPS-ov v Luki Koper in menijo, da bi država kot lastnica morala vztrajati pri načelu enakega plačila za enako opravljeno delo. Obenem pa je dodal, da se z obstoječim poslovnim modelom državi izmakne tudi znaten znesek iz naslova davkov in prispevkov, ki bi jih Luka morala plačati za te delavce, če bi bili zaposleni.

Spomnimo. Pred časom je predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matič poudaril, da bi v primeru neposredne zaposlitve delavcev pri enakem obsegu dela, kot so ga opravili lani, morala Luka zaposliti od 1.200 do 1.250 delavcev, kar bi stroškovno pomenilo skupno 44 milijonov evrov oziroma 23 milijonov evrov več, kot je Luka Koper lani plačala IPS-podjetjem za opravljene storitve. Država pa si je lani od Luke Koper izplačala samo devet milijonov evrov dividend.

Ali si vlada in SDH nameravata prizadevati za zaposlitev IPS-ov
V poslanski skupini Levica ugotavljajo, da kljub temu tako pri vlade kot tudi pri SDH-ju ni interesa za zaposlovanje delavcev, temveč se razmišlja o uvedbi agencijskega dela, če bo upravno sodišče presodilo, da obstoječi model krši zakon o trgu dela, v nasprotnem primeru pa je Vatovec prepričan, da bo SDH zahteval, da se model IPS ohrani, vendar z uvedbo javnega naročanja, kar bi bilo za delavce še slabše, saj bi na razpisih zmagoval najugodnejši ponudnik.

Zato so v Levici za sejo predlagali tri sklepe, in sicer, da komisija vlado pozove k poročilu o znesku prihodkov iz naslova dohodnine in socialnih prispevkov, če bi se delavci IPS neposredno zaposlili v Luki. Po drugem sklepu bi komisija vlado, SDH in Luko Koper pozvala k omogočanju zaposlovanja delavcev IPS-ov v Luki Koper, s tretjim sklepom pa bi komisija vlado pozvala, naj na račun zaposlitve delavcev IPS-ov prilagodi pričakovanja o letni donosnosti Luke Koper. Vatovec ob tem opozarja, da se na račun dividend izgubljajo milijoni evrov javnih sredstev.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 21.11.2017 ob 21:11
Levica je pač EDINA stranka v Sloveniji, ki se poteguje za delavce, njihove pravice in njihovo dostojno življenje.

Bi imel kaj več zaupanja, če bi njihovi poslanci izhajali iz vrst delavcev, tako pa večina poslancev Levice delavski razred pozna zgolj bolj teoretično.
ciracara
# 21.11.2017 ob 21:00
Samo v Sloveniji so te burke z izkoriščanjem. Praktično je to v vsaki drugi firmi in mi smo sprejeli to za samoumevno.

Delno smo si sami krvi, saj Slovenci začnemo in končamo v eni in isti firmi. Tekom tega časa pa sprejmemo vsako možno odrekanje v prid firmi.
furbo
# 21.11.2017 ob 20:50
Ips i, cistilni servisi, sp in doo pri praznih dobavljalcih, posredniki za zaposlitve - delo se totalno razvrednotilo in nic se ne naredi
boro007
# 21.11.2017 ob 23:12
@vnk

Levica je pač EDINA stranka v Sloveniji, ki se poteguje za delavce, njihove pravice in njihovo dostojno življenje.

Bi imel kaj več zaupanja, če bi njihovi poslanci izhajali iz vrst delavcev, tako pa večina poslancev Levice delavski razred pozna zgolj bolj teoretično.


No to velja za večino parlamenta.

Na napake je potrebno opozarjati. Tole v luki koper je praktično mafijski posel požegnan s strani države.
windmaster
# 22.11.2017 ob 06:19
A ni Luka Koper državna firma? Kako lahko državna firma krši zakon?
kolibri123
# 21.11.2017 ob 21:01
Luka Lukič piše o Luki :) Že ime je garancija za poglobljeno informacijo. Samo tako malo za hec :)
vnk
# 21.11.2017 ob 20:56
Morda bi gospod Lukič tudi raziskal, ali sledeče:

Vatovec je poudaril, da v Levici zahtevajo zaposlitev vseh delavcev IPS v Luki Koper in menijo, da bi država kot lastnica morala vztrajati na načelu enakega plačila za enako opravljeno delo.

je tudi vzdržno za podjetje, glede na samo fleksibilnost dela oziroma variacije obremenitve. Zaenkrat je vse skupaj bolj površno spisano brez neke prave argumentacije razen praznega moraliziranja.

Obenem pa je dodal, da se z obstoječim poslovnim modelom državi izmakne tudi znaten znesek iz naslova davkov in prispevkov, ki bi jih Luka morala plačati za te delavce, če bi bili zaposleni.

Obenem pa se novica ogiba temu, da bi napisali koliko IPS delavcev je Slovencev in koliko južnih migrantov, ki zbijajo plače. Ampak podatek bi bil verjetno neugoden, zato se ga izpusti. Izsek iz programa levice relevanten v tem kontekstu:

zahtevali bomo, da Slovenija pripozna in zaščiti pravice manjšin in pripadnikov drugih narodov, ki živijo na ozemlju RS (vključno z Romi in pripadniki narodov nekdanje SFRJ);

Torej se na tej točki vprašam ali se sploh gre gospodu Vatovcu za delovna mesta, ki bi jih lahko zasedli Slovenci in prejeli plačilo s katerim bi se dalo dostojno živeti.
cinik
# 22.11.2017 ob 09:06
Žalostno !!!
Še delujočemu in uspešnemu podjetju bi radi naprtili še dodatne delavce , da pa bi okrepili
nadzor nad poslovanjem IPS -gazd oz . direktorjev ,pa država nima denarja.Inšpekcija ima
40 zaposlenih inšpektorjev kateri naj bi nadzorovali preko 200.000 pravnih oseb.
Nadzorniki SDH so na zadnji seji delničarjev skupaj z "malimi" delničarji razdelili celoten dobiček
preteklega poslovanja. Tako Luka ne more več računati na investicijo katero bi sama financirala.
Morala se bo zadolžiti.
Vse je v "politiki" razprodaje vsega kar je državno.
Ne smem napisati !!!
koprive
# 22.11.2017 ob 07:37
Za vse bi bilo dovolj, če ne bi bili eni tako požrešni.

Sploh ni težava kako nahraniti revne ampak bogate, ker hočejo vedno VEČ.
Hopi
# 22.11.2017 ob 08:47
Daj, daj! Vse skupaj je kroženje mačke okoli vrele kaše.

Država sama javno »tiho« šverca "južne brate". Vse po vzgledu
»Cerara&Janša« zahteve od kolegice Merklove.

Merklove, ki jo že velik del evropske javnosti (Avstrija, Poljska,
Madžarska, GB...tudi med nami smo) obsojamo. Po vrhu vsega jo
obsojajo v nje lastni državi. Kjer ji tudi več ne uspeva cenzurirati
proteste javnosti. Pa ne zgolj zaradi tihotapljenja "Južnih...").

-Najprej bi morali zjagati mafijsko vsiljive Južne "gazde". Le ti še
pospešeno švercajo "Južne brate". Zlasti s Kosova.
Tu na Jesenicah poznam dva takšna Južna "gazda". In zelo hitro
razširjata svoje več ali manj »slamnato« podjetništvo. Saj je
fluktuacija njih "južnih delavcev" zelo velika. Bolj ali manj služita
za "čakalnico" priliko pobega čez mejo teh "južnih..."

ZATO nam Avstrija zaostruje mejo! In imamo pri avstrijski vladi
vedno slabše zapisano ime.
In, Avstrija nam je soseda! Ne pa nek bruseljski Merklin ljubljenček
(kot tudi prejšnji Barroso) EPP-jevski Juncker ali pa Merklova sama.
Z Avstrijci bomo še vedno sosedi, ko bodo te "legende" že davno
pod zemljo. Vsaj takšen namen nam je.

Vém, da niso samo Jesenice šverc čakalnica. Mnogo takšnih
mafijsko vsiljivih »slamnatih« "gazde" je po Sloveniji. In tile "gazde"
človeško neusmiljeno bogatijo.
Podobno zvodnikom prostitucije. Kjer tudi vlada fluktuacija
prostitutk na "druga" šverc delovna mesta. Kjer prav tako vlada
onemogočanje, mobing, ustrahovanje prostitutk samih.

Ravno tako "gazde" izvajajo onemogočanja, mobinge,
ustrahovanja njih prišvercanih ("južnih...) delavcev samih.

Vse to zaradi NAMERNO narejenih raznih "zakonskih lukenj".

Pri nas pa je žrtev: povečevanje brezposelnosti mladih (njih
brezciljno dolgočasno pohajkovanje), povečevanje prekernih
del in povečevanje nelojalne - jumping - konkurence med
našimi privatniki in prišvercanih mafijskih "gazde".

Ja, prav imajo tisti, ki tako humanitarno opevajo, da smo vsi
krvavi pod kožo. Pa še kako res krvavo smo krvavi pod kožo!

Tu sem zgolj omenil delček, že izpod vode svetlikajoče se,
ledene gore načina zaposlovanja pri nas v Sloveniji. ...v
sramoto in v socialno problematiko domorodcev pogrezajoče se.
KLIPAN
# 22.11.2017 ob 07:34
@vnk
"Bi imel kaj več zaupanja, če bi njihovi poslanci izhajali iz vrst delavcev, tako pa večina poslancev Levice delavski razred pozna zgolj bolj teoretično."

A mi prosim poveš stranko, katerih poslanci izhajajo iz vrst delavcev???
Lahko še delaš pisne akrobacije, dejstvo je samo eno-za delavce se najbolj zavzema Levica.
A si mogoče kdaj slišal, da se je za delavce zavzel rec. SDS?
mmeeddoo
# 22.11.2017 ob 05:55
To je generalno stanje gospodarstva v Sloveniji. Dobički lastnikov se kujejo na tem kar se delavcu premalo plača. In to do te mere, da je delavcu onemogočeno človeku primerno življenje.

... mediji pa še naprej govorijo o "koncu krize", o socialni pravičnosti in pozitivnem gospodarstvu.
Mici92
# 21.11.2017 ob 23:02
Pred leti je luka za uro težkega fizičnega namenila 20 eur/h...
(35-45 ton banan preko hrbta na dan !)

Delavec je dobil 3.5 eur/h.(Rum.Bolg.Bosna..)

kam je šla razlika (za senviče ?!?)

SRAMOTA
Gepard007
# 21.11.2017 ob 21:53
A temu izkoriščanju se ne da naredit konca? Cmerar še kar išče rešitve?!!
KLIPAN
# 22.11.2017 ob 09:22
@KajtiMar
"KLIPAN in njegovi samo teoretično poznajo pomen besede delo ... na to temo lahko bluzijo neomejeni cajt"

To pa je ugotovitev.
Ker druge stranke, rec. sds pa imajo v parlamentu same delavce, a ne?
Ali se samo meni zdi, da je ravno predsednik te stranke že 30 let na davkoplačevalskih plečih?
Ampak oni se razumejo na potrebe delavcev, Levica pa ne in samo bluzi??
FancyBoy
# 22.11.2017 ob 08:58
Beseda gazda ni v nasem slovarju. Aja ne, v alpski Bosni sm.
Bivši uporabnik
# 21.11.2017 ob 22:38
Jaz pa upam, da bodo ti mladi od ta levih vendarle dosegli, da se sedanje stanje spremeni na boljše. Sloveniji in vsem nam je v sramoto to, kar se zdaj dogaja v tem podjetju v državni lasti. Nimam se za levičarja ali za desničarja, rad bi le nekaj več spodobnosti v tej zafurani državi.
škovacin
# 22.11.2017 ob 12:30
Kaj pa Levica meni o Slovenskih Železnicah? Tam so tudi zaposlovali vse po vrsti, zdaj jih je 1450 preveč. Kaj naj Luka počne z 2000 delavci čez poletje (junij, julij, avgust, september), ko je pretovor za pol manjši?
In 1 vprašanje za IPS: Luka vsako leto preko javnega razpisa zaposli približno 50 delavcev. Se je kdo od vas prijavil na kakšnega, poslal prošnjo? Ste naredil kaj sami, da vam bo boljše?
tore
# 22.11.2017 ob 11:05
Men se zdi, da je problem zaradi nestalnega dela. Če pridejo ladje je delo, če ne ga pač ni. Zato Luka dnevno rabi od cca 200 do 700 zunanjih delavcev, poleg svojih 1100. Najbrž tudi vsi redno zaposleni nimajo dela, če ni ladij.
Če bi delovno zakonodajo naredili bolj prožno, bi veliko problemov rešili. Vsekakor pa ne velike razlike v dnevnih potrebah po delovni sili.
Sicer pa, kakšen je pa delovni čas novinarjev. A mar kdo še dela od 7 - 15 ure. Bi rekel da ne. Delaš dokler ne narediš, tako kot vsak sp, obrtnik, kmet, vinogradnik ... , še celo politiki podaljšajo delo v večerne ure.
hizli tren
# 22.11.2017 ob 07:52
Parlamentarna komisija...
To je kot da bi se v vrtcu otroci sestali in skušali rešiti tanproblem.
Parlamentarne komisije bi morale biti prepovedane.
Rtvrtv
# 21.11.2017 ob 22:01
Druga švica, v rokah bruslja, zda in vatikana.
vnk
# 22.11.2017 ob 16:50
A mi prosim poveš stranko, katerih poslanci izhajajo iz vrst delavcev???
Lahko še delaš pisne akrobacije, dejstvo je samo eno-za delavce se najbolj zavzema Levica.
A si mogoče kdaj slišal, da se je za delavce zavzel rec. SDS?


Nisem član nobene stranke, me še nobena ni dovolj pritegnila s programom in obnašanjem v političnem prostoru. Isto nisem zvest na volišču nobeni stranki ali strani, tako da ni nobene potrebe, da me obtožuješ pisnih akrobacij in kot primer navajaš SDS, za katere še nikoli nisem volil. Ko poslušam predstavnike ZL v javnosti pač v njihovi retoriki ne prepoznam delavskega razreda, žal. Zato pravim, da je njihov stik z delavskim razredom zgolj teoretičen.
Bivši uporabnik
# 22.11.2017 ob 10:39
'Levica' zahteva nadzor državnih financ. Sploh so pa tile gazde čisto skladni z njih vizijo, po kateri si upravitelj sme prilastiti kapital, s katerim upravlja (kakor v socializmu). Ko se ščiti družbo z oblastjo, ne pa tudi pred njo. Ko se je v bistvu sploh ne prizna, pa čeprav se trdi, da se jo. Ko se enači oblast in ljudstvo ipd.

Po naši ustavi je Država upraviteljica, mi imamo pa vzajemni kapital z ustavo državni (ne pa javnega). Subjekt upravitelj Država si vse lasti, komplet identiteto celote (družbe davkoplačevalske celote). Države kot celote ali družbe pa ločeno ne ščiti nihče in pa nič. Pred upravitelji in oblastjo nič in nihče. Kako le bi celoto npr. ščitilo kakšno lastniško pravo, če si pa že v ustavi prilasti upravitelj vse. Ko celote pravno potem ne morejo braniti niti stroke. Saj pravno imajo koga oz. brnijo upravitelja, oblast, avtomatsko. Tudi tele gazde na koncu, v bistvu.

V ZRN so npr. v aferi Treuhand ugotavljali, da socialistični družbeni kapital v resnici sploh še ni bil družbeni. Pri nas si ga je lastilo subjekt upravitelj Združeno delo, kasneje pa subjekt upravitelj Država in seveda analogno upravitelji... So komu zavezani? Nikomur!

Ta 'levica' sicer sledi načelom iz filma Stara škola kapitalizma Želimirja Žilnika, ki se v dotičnem filmu sprašuje, zakaj ob tranziciji niso opredelili društva (družbe). A se ukvarja on potem ukvarja samo še z vprašanjem še enega akterja v upravljanju (družbe kot upravitelja). Ko potem nekega novinarja enostavno zakopljejo v njivo. V resnici pa sploh ne gre za to!

Družbo bi dejansko morali tudi mi ob tranziciji šele opredeliti kot subjekt - a končno kot lastnico vzajemnega kapitala, ki pa sama ne bi bila upraviteljica s tem kapitalom v vzajemni lasti. V tem je keč. Česar pa mislim, da tudi naša kao levica sploh ne dojame! Ko bi se podobno kot v ZRN (ne kot v kakšni bivši socialistični NDR) vzajemni kapital v ustavi ločilo od upraviteljev in se jim s tem lastniško-pravno preprečilo, da si ga kar lastijo. Ločilo ustavnopravno tako, da se opredeli makro pravno osebi lastnika. Ko se davkoplačevalsko celoto opredeli kot upnico Državi. Ko si NOBEN upravitelj, četudi je sam v vzajemni lasti, ne lasti in ne prilašča kapitala, s katerim potem zgolj upravlja. In to nekomu zavezano. Ko celota s tem šele postane subjekt lastnik in je šele s tem ščitena pred VSAKO OBLASTJO. Lastniško-pravno. Ko se s tem dobi pravno osnovo, da jo brani vse in da jo branijo lahko tudi stroke. Tudi pred subjektom upraviteljico Državo. Tudi pred tajkuni, tudi pred temi gazdami. Ljudi!

Upravitelj si podredi celoto. Državljani smo lastniki države, obenem nas pa ta Država (upravitelj) kot celoto pravno predstavlja. Ščiti pred sabo? To vse je desni model ureditve. Naša levica pa v bistvu prav tako desna, kakor vse ostalo. Ko se celoto ščiti z oblastjo, ne pa celote tudi pred oblastjo, pasivno in pa lastniško-PRAVNO. Pravna država NI vladavina. Tajkune ipd. in tudi te gazde imamo pa v bistvu zato, ker jih konstituira že kar ustava. Kdor je bolj oblasten in se bolj postavi nad druge, ta vse dobi. Ko si oblast in upravitelji vse smejo prilaščati. To je dediščina od prej,. Če se desna opcija, ko si upravitelj prilasti kapital in pravno identiteto tistega, s katerega kapitalom upravlja, ko ga taji, zbaše tudi na levo (ko socializem kot desno opcijo, oblastno, vrinemo ali porinemo tudi na levo), se ve kaj se dobi. Vse desno, desnico na levi, desni, spodaj, zgoraj ... oblastnost skratka.

Dokler ne bomo dojeli, da socializem ni leva opcija in da socializem oblast in ljudstvo pravno enači, češ da je ljudstvo na oblasti (kar je pa nonsens in kar potem privede do oblastnosti, ko se oblasti da s tem vsa pooblastila in se ljudstvo oblastno dobesedno izrine), pa kar trdi sedaj tako naša pozicija kot opozicija, sami pretendenti za oblast, nam ni nobene rešitve!

V ustavi se opredeli ljudstvo oz. bolje: davkoplačevalsko celoto (kar je več, saj so to potem tudi predniki, zanamci, pravne in fizične osebe), kot pravno osebo, ki sama ne upravlja, je pa lastnica vzajemnega kapitala. Da je ta ščiten pred upravitelji, tuzd8 pred Državo. Ko lastniško pravo potem skrbi, da se ljudi ne ropa! Ne nekqa oblast in ne nek upravitelj nad ostalimi upravitelji! Vzajemni kapital bi moral biti ustavnopravno tudi pri nas ločen od upraviteljice Države. Že v sami ustavi. Podobno kot v ZRN. V kapitalizmu, a ne radikjalnem, oblastnem in desnem (čeprav tak vse bolj tudi tam postaja).

In celoto bi se res moralo ločeno pravno opredeliti - a zgolj kot lastnico, ki sama NE upravlja direktno. Ko nima lastne oblasti in si oblast ali upravitelj ne prisvaja vzajemnega kapitala, kjer se pa vse začne... Tale 'levica' pa trdi, da ja, da družba upravlja. Podobno kot socialisti prej. Podobno kot radikalci, ki so se jim socialisti upirali. Ko se je z oblastjo jurišalo nad oblast. Dobesedno fajtalo za oblast! Ko imaš potem samo še enega dodatnega akterja na oblasti. V bistvu spet nikomur zavezanega. V bistvu nikomur. Če se oblast in ljudstvo enači ali trdi, da ljudstvo vlada, potem ljudstva v bistvu ni več. Imaš le še oblast in oblastnost! Isto kot prej inb še huje. Pa ne dojamejo tega...

Vzajemn in kapital je bolje da je v ustavi lastniško javni, od neke v ustavi opredeljene davkoplačevalske celote, KI PA NE UPRAVLJA SAMA, ne pa da je tam kar državni ali last subjekta upravitelja Države ali pa last upraviteljev v nadaljevanju... Zasebniki ne bodo priznali celote, Država pa tudi ne, če se jo zataji kar v ustavi. In to butasto zataji, da bi se upraviteljem olajšalo prisvajanje in da bi naj s tem celoto celo pa pri6nali. se je ne da. Na ta način, da se jo v ustavi taji, nikakor sploh ne. In mi imamo to zatajevanje celote pa še naprej kar v ustavi. Da celote ne bi tajili. Tako oslarijo! Ko imamo s tem protiustavno že kar samo ustavo! Kar je seveda pa pri tej splošni zaplankanosti težko dokazati! In ko zato potem ti in podobni problemi obstajajo in bodo. Pa fajt za oblast, obenem ko bo narod še naprej hiral.
KajtiMar
# 22.11.2017 ob 08:58
KLIPAN in njegovi samo teoretično poznajo pomen besede delo ... na to temo lahko bluzijo neomejeni cajt
arbiter
# 28.11.2017 ob 09:08
28. decembra nameravajo zamenjat upravo Luke. Me zanima, kako bo novi politično postavljeni SMC direktor, npr. kakšen Dragonja, Leben ali žlahta od Gašperšiča poskrbel za te delavce in jih zaposlil, sploh pa povečal dobiček, ki je za SMC kao premajhen. Se že veselim.
itak
# 24.11.2017 ob 17:07
Ja sej boste zamenjali vodstvo no..., ni treba tega članka ze cel tedn na naslovnici vlačiti
gregori
# 24.11.2017 ob 09:52
Ne samo v Libiji - tudi drugje se kupuje sužnje
JavniWC
# 23.11.2017 ob 19:34
Kako je stik levice z delavci zgolj teoretičen, če pa so predlagali konkretne izboljšave kot je dvig minimalne plače? Da so drugi politično glasovali proti temu pa niso krivi oni.

Tisti, ki ste pisali laži o tem, da Levica podpira samo tujce, imate zdaj enega izmed mnogih primerov pred noso, da temu ni tako. Na primer utajen denar preko gazd, na kar med drugim opozarjajo, je denar slovenskih davkoplačevalcev, ali ni???
KLIPAN
# 21.11.2017 ob 21:07
Levica je pač EDINA stranka v Sloveniji, ki se poteguje za delavce, njihove pravice in njihovo dostojno življenje.
Kazalo