Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je potrdil zavezo, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča. Foto: MMC RTV SLO
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je potrdil zavezo, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča. Foto: MMC RTV SLO
Počivalšek obiskal hoške kmete

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je potrdil zavezo, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča, zato verjame, da bodo kmalu našli rešitve za vsa odprta vprašanja, tako da zakona o razlastitvi niti približno ne bo treba uporabiti.

"Pred nami je intenzivno obdobje, ko bomo najprej dorekli površine in vsebino, nato pa bomo govorili o vrednosti," je dejal minister, ki konkretno o potencialnem investitorju še vedno ne želi govoriti, čeprav ni zanikal, da je bil ta teden tam na obisku. Zatrdil je, da pri pogovorih napredujejo, zato verjame, da bodo vse skupaj lahko v relativno kratkem času tudi javno objavili.

O bojaznih, da bi Sloveniji projekt speljala kakšna druga država, je Počivalšek dejal, da ta vselej obstaja, prav zato pa morajo biti dobri in hitri ter čim prej opraviti vse potrebno za vzpostavitev proizvodne cone. O pomislekih kmetijskega ministra Dejana Židana, da se takšen projekt dela na najkakovostnejši zemlji, je dejal, da gre za projekt vlade, pri tem pa verjame, da bodo tudi v prihodnje vse potrebno opravili skupaj.

Židan je sicer pred koalicijskim vrhom dejal, da mu je jasno, da si regija želi novih delovnih mest, zato upa, da bodo usklajevanja potekala v korist delovnih mest in zaščite naravnih virov. V prihodnje pa predlaga drugačen pristop, po katerem bi popisali vse neizkoriščene obstoječe poslovne cone ter vnaprej določili potencialne zemljišča, ki so sprejemljiva tudi iz okoljskih in kmetijskih vidikov.

V Hočah želijo čimprejšnji odkup
Hoški župan Marko Soršak, ki vodi postopke glede odkupa zemljišč, je dejal, da z gospodarskim ministrom delita podobno mnenje, to pa pomeni, da je potrebno kmetom omogočiti, da ohranijo vsaj takšno površino zemljišč, ki jo obdelujejo sedaj.

Odziv lastnikov zemljišč je po njegovih besedah dober, trenutno pa je v ospredju iskanje dogovora z okoli desetimi, ki želijo nadomestna zemljišča. Pogajanja še potekajo, župan pa pravi, da je končni izplen odvisen od države, saj bo ta zagotovila denar in nadomestno zemljo.

O tem, kdaj bo vse skupaj dokončno jasno, ni želel govoriti, vsekakor pa se trudijo, da bi do tega prišlo čim prej, a je to odvisno od vseh deležnikov na državni ravni, pa tudi od tistih, ki imajo državno zemljo trenutno v zakupu, da pristanejo na druge rešitve. Pri tem gre predvsem za zemljo, ki jo imata v najemu Perutnina Ptuj in zapori v Rogozi.

Skeptični kmetje
Rado Lobnik
, eden izmed kmetov, ki ga je obiskal minister Počivalšek, je sicer zadovoljen z odnosom, vseeno pa meni, da bo preteklo še kar nekaj Drave, preden bodo prišli do dogovora, predvsem kar se tiče menjalnega razmerja.

Z za zdaj dano ponudbo se namreč še ne strinja, saj ima sam v lasti 7,5 hektarja na tem območju, še dodatnih pet, brez katerih bi ostal, pa v najemu, zato zanj menjava v predlaganem razmerju ne pride v poštev.

Počivalšek obiskal hoške kmete