Kobilarna Lipica po navedbah Zdravka Počivalška ni namenjena privatizaciji Foto: Radio Koper
Kobilarna Lipica po navedbah Zdravka Počivalška ni namenjena privatizaciji Foto: Radio Koper
Minister rešuje zaplete v Lipici

"Menimo, da smo k revitalizaciji Lipice pristopili odgovorno, konec koncev je tukaj osem milijonov evrov razlogov, da se nam to verjame, saj je to znesek, ki ga je ministrstvo za gospodarstvo vložilo v Lipico v zadnjih dveh letih. Razumemo pa različne poglede nekaterih iz lokalnega okolja na razvoj šole jahanja. Poslušali smo tudi kritike na račun novega trenerskega pristopa," je povedal Počivalšek.

Minister si je popoldne ogledal delo trenerjev, ki po njegovem mnenju delajo dobro, in se pogovarjal z zaposlenimi. "Vendar povsod, kjer pride do sprememb, nastanejo tudi težave," je dejal in zatrdil, da od vodstva Kobilarne Lipica zahteva celoletno delo, in ne "zimskih počitnic", ter vidne dobre poslovne rezultate.

Lokalna skupnost ni zadovoljna
Predstavnikom civilne iniciative je pojasnil, da podpirajo večje število pripustov in zato več konj, ki morajo biti dobro oskrbljeni, pravočasno testirani za delovne sposobnosti ter pravočasno uvedeni v šolo jahanja in dresure. Županu Sežane Davorinu Terčonu je minister tudi zatrdil, da rešujejo problem dvosmernega prometa na cesti, ki Lipico povezuje s Sežano. Denar za naložbo je pripravljen, izvedbe pa še ni zaradi odločitve ministrstva za kulturo, na katero pa so se že pritožili.

Terčon je ministru povedal, da kljub začetnemu navdušenju nad obljubami in komunikacijo tako ministrstvo za gospodarstvo kot tudi vodstvo Kobilarne Lipica vse bolj izgubljata podporo lokalnih skupnosti in javnosti. Prav tako ne podpirajo novega predloga zakona o Kobilarni Lipica, ki je že v parlamentarnem postopku, saj popolnoma izključuje javnost.

"Na začetku, ko je Lipica prešla pod ministrstvo za gospodarstvo, je bilo to deležno vse podpore lokalnih skupnosti. Vendar je pozneje prišlo do šumov, ki se v zadnjem času samo povečujejo. Upam, da bo na koncu vendarle zmagal razum in bo prišlo do dogovora, kajti brez tega ne vidim prihodnjega dobrega sodelovanja," je dejal Terčon. Kljub vsemu so se dogovorili, da se bodo na delovnem sestanku, ki ga napovedujejo na začetku januarja, pogovarjali o vseh odprtih vprašanjih glede zakona, organiziranosti Kobilarne Lipica, ponovni ureditvi dvosmernega prometa proti Sežani in še marsičem.

Minister rešuje zaplete v Lipici