Gospodarstvo

Poudarki

  • Lokalna skupnost je nezadovoljna predvsem zaradi občutka izključenosti iz postopkov
Lipica
Kobilarna Lipica po navedbah Zdravka Počivalška ni namenjena privatizaciji Foto: Radio Koper
VIDEO
Minister rešuje zaplete v...

Dodaj v

Počivalšek: Kobilarne Lipica ne bomo privatizirali

Minister miri zaposlene v kobilarni in lokalno skupnost
20. december 2017 ob 21:59
Lipica - MMC RTV SLO

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na sestanku z zaposlenimi v Kobilarni Lipica ter predstavniki lokalnih skupnosti in Civilne iniciative za Lipico zagotovil, da novi zakon o kobilarni sicer predvideva ustanovitev holdinga, a Kobilarna bo kljub temu ostala enovita družba, ki je ne bodo privatizirali.

"Menimo, da smo k revitalizaciji Lipice pristopili odgovorno, konec koncev je tukaj osem milijonov evrov razlogov, da se nam to verjame, saj je to znesek, ki ga je ministrstvo za gospodarstvo vložilo v Lipico v zadnjih dveh letih. Razumemo pa različne poglede nekaterih iz lokalnega okolja na razvoj šole jahanja. Poslušali smo tudi kritike na račun novega trenerskega pristopa," je povedal Počivalšek.

Minister si je popoldne ogledal delo trenerjev, ki po njegovem mnenju delajo dobro, in se pogovarjal z zaposlenimi. "Vendar povsod, kjer pride do sprememb, nastanejo tudi težave," je dejal in zatrdil, da od vodstva Kobilarne Lipica zahteva celoletno delo, in ne "zimskih počitnic", ter vidne dobre poslovne rezultate.

Lokalna skupnost ni zadovoljna
Predstavnikom civilne iniciative je pojasnil, da podpirajo večje število pripustov in zato več konj, ki morajo biti dobro oskrbljeni, pravočasno testirani za delovne sposobnosti ter pravočasno uvedeni v šolo jahanja in dresure. Županu Sežane Davorinu Terčonu je minister tudi zatrdil, da rešujejo problem dvosmernega prometa na cesti, ki Lipico povezuje s Sežano. Denar za naložbo je pripravljen, izvedbe pa še ni zaradi odločitve ministrstva za kulturo, na katero pa so se že pritožili.

Terčon je ministru povedal, da kljub začetnemu navdušenju nad obljubami in komunikacijo tako ministrstvo za gospodarstvo kot tudi vodstvo Kobilarne Lipica vse bolj izgubljata podporo lokalnih skupnosti in javnosti. Prav tako ne podpirajo novega predloga zakona o Kobilarni Lipica, ki je že v parlamentarnem postopku, saj popolnoma izključuje javnost.

"Na začetku, ko je Lipica prešla pod ministrstvo za gospodarstvo, je bilo to deležno vse podpore lokalnih skupnosti. Vendar je pozneje prišlo do šumov, ki se v zadnjem času samo povečujejo. Upam, da bo na koncu vendarle zmagal razum in bo prišlo do dogovora, kajti brez tega ne vidim prihodnjega dobrega sodelovanja," je dejal Terčon. Kljub vsemu so se dogovorili, da se bodo na delovnem sestanku, ki ga napovedujejo na začetku januarja, pogovarjali o vseh odprtih vprašanjih glede zakona, organiziranosti Kobilarne Lipica, ponovni ureditvi dvosmernega prometa proti Sežani in še marsičem.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Radoveden
# 21.12.2017 ob 09:10
Država ne more biti dober gospodar, če v njej noben ne prevzema odgovornosti, ko gre kaj narobe. In kaj narobe gre ves čas, ker tako pač je, ampak če za to ni posledic, tudi ni ukrepov in normalno da bomo tu doživeli še eno mlakužo in stagnacijo in milijone zmetane v jamo brez dna. Če bi postojnsko jamo ne vodil sposoben poslovnež bi zadeva počasi propadla, potem pa bi z nekim dekretom vanjo zmetali milijone in od tega bi jih polovico šlo v tri krasne, čez 10 let bi se pa spet čudili kako se nič ne premakne in spet propada, ker to je naša folklora brez odgovornosti.

In potem nekateri vijejo da je pomembno da vsi plačujejo davke. Ja, seveda, če bo na drugi strani tudi odgovornost, ne pa oklepanje položajev in stolčkov in basanje tega kar je bilo vplačanega skozi davke naprej v privat žepe.
IndyBob
# 21.12.2017 ob 10:08
Ni treba privatizirat, samo dajte v koncesijo Batagelju za 20 let, tako kot Postojnsko jamo. Nenadoma bo turistov vec kot konjskih fig in dobicka kot solate.
vplaznik
# 21.12.2017 ob 12:15
Zakaj nič ne pišete o Gorenju kjer vre!!! Katastrofalno poslovanje, Bobinac pere denar preko ruskega nogometa in še kup drugih lumparij, tam je okostnjakov za celo halo in krivo je izključno lastništvo.
Skippy
# 20.12.2017 ob 23:58
In kako točno bi naj v državnih podjetjih imel sposobne ljudi? Kadre ti nastavlja politika, plače so mizerne za najboljše poklice itd.
zapravico
# 21.12.2017 ob 11:58
Vse crkne kar je pod državno upravo
qayxc
# 21.12.2017 ob 08:11
Kobilarna je lahko državna, vse okoli, Gostinstvo, turizem ipd pa bi morali sprivatizirati, kar se tam dogaja je smešno, prideš na kosilo pa ti ga postreže študent, ki tega še nikoli ni delal.
navigator007
# 21.12.2017 ob 12:05
Oh, nikar privatizirati! Je že bolje za konje, če so odvisni od trajanja revizijskega postopka za razpis za dobavo sena.
dStroj
# 21.12.2017 ob 12:03
@KLIPAN
Dokazov za slabo državno lastništvo je kolikor hočeš. Če upoštevaš še kadrovsko stanje v Sloveniji, samo še največji ideološki zaslepljenci zagovarjajo državo. IT'S TIME TO STOP!
sagoza
# 20.12.2017 ob 23:13
Počivašek še naprej vleče dobre poteze, a problem je le nesposobnost, ki je rak rana vseh podjetij v državni lasti in privatizacija rešuje prav ta problem. samo poglejte MMC na primer, v tej štali je toliko nesposobnežev da še konj nebi preživel v njej.
Skippy
# 21.12.2017 ob 16:29
@KLIPAN
ti si populist. Nekaj argumentov na tvoje klasične komentarje:
1. državnim podjetjem gre tako dobro, ker gre globalni ekonomiji tako dobro.
2. medtem ko države beležijo zgodovinsko nizko brezposelnost, imamo mi še kar 30.000 več brezposelnih kot pred 10. leti. Le zakaj? Zaradi vaših komunistično določenih previsokih minimalnih plač.
3. naša državna podjetja poslujejo na monopolnem nacionalnem trgu. Kakor hitro se pojavi konkurenca, propadejo.
4. edino pravo merilo je poslovanje kot državno podjetje in potem kot privatno podjetje. Začuda so potem privatna podjetja nekaj krat bolj učinkovita.
Radoveden
# 21.12.2017 ob 21:23
@KLIPAN
če mrtvo mačko vržeš iz stolpnice se na pločniku tudi malo odbije nazaj v zrak, pa zato še ni živa.
odzajcatč
# 21.12.2017 ob 17:26
..sam tale lipica je kot grčija....
prasecpolitik
# 22.12.2017 ob 19:10
Ja seveda ne bodo privatizirali saj je to zlata jama, ampak ne za državo ampak za posameznike.
Isto je NLB, slovenske železnice itd...
Ivo Lola
# 22.12.2017 ob 17:49
Počivalšek: Kobilarne Lipica ne bomo privatizirali

Kdo mu še verjame? Morda predšolski otroci?
m72
# 22.12.2017 ob 00:15
"Počivalšek: Kobilarne Lipica ne bomo privatizirali"

Edino pravilno. Štalo, ki je tam nastala, pa le skidajte!
dejneseri
# 21.12.2017 ob 12:03
qayxc; da ti strezejo studenti nima popolnoma nobene veze s privat/neprivat.

to ma vezo s tem, da je student poceni.

ko bodo zaposlovali solane/izobrazene natakarje, bo drugace.

ampak to ni odvisno od tipa lastnistva.

nesteto privat lokalov ravno tako "zaposljuje" studente, ki ti na mizo vrzejo skodelco crne vode namesto kave.
KLIPAN
# 21.12.2017 ob 09:46
@Radoveden
"Država ne more biti dober gospodar, če v njej noben ne prevzema odgovornosti, ko gre kaj narobe."

Aja??
Kako pa potem zagovorniki prodaje vsega kar je slovenskega komentirate dejstvo, da še NIKOLI do sedaj podjetja, ki so v državnem lastništvu oz. imajo del državnega lastništva letos poslujejo z največjimi dobički od osamosvojitve??
Očitno vaša teorija ne drži, kar kažejo vsi rezultati in številke.
Kazalo