Mercator v Sloveniji trenutno zaposluje 10.000 ljudi, s plačilom obveznosti do dobaviteljev pa za zdaj ne zamuja. Foto: BoBo
Mercator v Sloveniji trenutno zaposluje 10.000 ljudi, s plačilom obveznosti do dobaviteljev pa za zdaj ne zamuja. Foto: BoBo
Lex Mercator roma v DZ

Državni zbor bo zakon, v katerem je zapisano, da lahko vlada, če je večinski lastnik družbe sistemskega pomena v postopku zaradi insolventnosti, predlaga imenovanje začasnega izrednega člana uprave, potrjeval po nujnem postopku v torek.

Zakon, ki se ga je že prijelo ime lex Mercator, ima po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška samo eno nalogo, in sicer zavarovati javni interes v družbi sistemskega pomena za državo. "V tem primeru varujemo slovensko podjetje Mercator v odnosu do večinskega lastnika Agrokorja, ki je v težavah," je dodal.

Čeprav zakon v besedilu Mercatorja ne omenja, je trenutno edino slovensko podjetje, ki izpolnjuje merila za družbo sistemskega pomena, to je najmanj ena milijarda evrov letnih prihodkov in najmanj 6.000 zaposlenih na ozemlju Slovenije.

Počivalšek: Zakon ni ustavno sporen
Člani odbora so predlogu zakona, ki ga je vlada pripravila po vzoru hrvaškega zakona za Agrokor, večinoma pritrjevali, a vsi z njim niso bili zadovoljni. "Predlog zakona ni v skladu z ustavo in posega v zasebno lastnino, ki je ena od ključnih zahtev demokratične države," je nasprotoval Marko Pogačnik iz SDS-a. Počivalšek je na očitke odgovoril, da zakon ni ustavno sporen, saj ne posega v lastniško strukturo, prav tako ne krši svobodne gospodarske pobude. Izredni član uprave pa bo skrbel le za to, da večinski lastnik Mercatorju ne bi dajal škodljivih navodil.

Minister je ob tem poudaril, da želi slovenska vlada z zakonom le zaščititi interese družbe sistemskega pomena in tudi njene zaposlene, dobavitelje, druge upnike in manjšinske delničarje pred interesi večinskega lastnika, ki je v postopku insolventnosti oz. prestrukturiranja.

Lex Mercator roma v DZ