Podravka za delnico Žita ponuja 180,10 evra, v lasti pa ima sicer že 51,54-odstotni delež. Foto: BoBo
Podravka za delnico Žita ponuja 180,10 evra, v lasti pa ima sicer že 51,54-odstotni delež. Foto: BoBo

Podravka za delnico ponuja 180,10 evra, kolikor je aprila za delnico odštela tudi konzorciju prodajalcev za nekaj več kot polovični delež Žita. Delnice Žita sicer kotirajo v standardni kotaciji Ljubljanske borze, v sredo pa se je tečaj delnic oblikoval pri vrednosti 178 evrov.

Podravkina prevzemna ponudba sicer velja do 23. novembra. Podravka je 51,54 odstotka Žita kupila od Slovenskega državnega holdinga (SDH), Modre zavarovalnice, KD Kapitala, KD Skladov, Adriatica Slovenice in NLB Skladov, za nakup pa je odštela okoli 33 milijonov evrov.

Podravkina prevzemna ponudba se nanaša na preostalih 172.406 delnic Žita. Hrvaški prevzemnik obljublja, da bo Žito dobilo možnost rasti na številnih tujih trgih, kjer je Podravka navzoča. Slovenski trg ob tem postaja eden od najpomembnejših trgov hrvaške družbe. Skupina Podravka se bo s tem prevzemom povzpela na sam vrh živilske industrije na slovenskem trgu s približno 119 milijonov evrov skupnih prihodkov letno.

Dokapitalizacija za nakup Žita
Podravka je za nakup Žita izvedla tudi dokapitalizacijo. V dveh krogih je tako zbrala 67 milijonov evrov, pri dokapitalizaciji pa je sodelovala tudi hrvaška država in tako v družbi obdržala kontrolni delež. Hrvaška vlada je sicer napovedala, da bo po končani dokapitalizaciji svoj delež v Podravki prodala takoj, ko bo stanje na trgu bolj ugodno in bodo lahko ustvarili prihodke za državni proračun.

Vlogo hrvaške države in pokojninskih skladov pri dokapitalizaciji Podravke je v zadnjih tednih večkrat problematiziral slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je zatrdil, da bodo transakcijo preverili. Sloveniji se namreč odpira možnost, da zadevo kot sum nedovoljene državne pomoči prijavi Evropski komisiji.