Podravka je zahtevala sklic skupščine Žita. Foto: BoBo
Podravka je zahtevala sklic skupščine Žita. Foto: BoBo

Podravka že ima v lasti 51,54 odstotka delnic Žita, ponudbo za prevzem drugih pa bodo objavili najpozneje v prvem tednu novembra. Večinska lastnica je postala z nakupom omenjenega deleža od Slovenskega državnega holdinga (SDH), Modre zavarovalnice, KD Kapitala, KD Skladov, Adriatica Slovenice in NLB Skladov. Pogodbo o nakupu je s konzorcijem prodajalcev sklenila 21. aprila letos, kupnino pa je poravnala na začetku oktobra. Za vsako delnico je plačala 180,10 evra oziroma skupaj 33 milijonov evrov.

Podravkino zahtevo za sklic skupščine, na kateri bodo odločali o spremembah statuta družbe ter se seznanili z odstopi članov nadzornega sveta in imenovali nove, so v Žitu prejeli v torek. Nadzorni svet Žita ima šest članov, ki jim trenutno predseduje Milan Kneževič.

Uprava bo opravila vse potrebno za sklic skupščine na zahtevo delničarja, so danes prek Ljubljanske borze sporočili iz Žita. Na njej naj bi na predlog Podravke tudi razveljavili sklep o imenovanju družbe UHY Revizija in svetovanje za revizorja za leto 2015, ki so ga sprejeli na junijski skupščini.