Trošarine bodo višje pri pivu in žganih pijačah. Foto: Reuters
Trošarine bodo višje pri pivu in žganih pijačah. Foto: Reuters
Jutri višje trošarine

Trošarine na alkohol in alkoholne pijače so se nazadnje zvišale 1. julija 2010. S tokratnim zvišanjem se bo v državni proračun po izračunih finančnega ministrstva dodatno nateklo nekaj manj kot milijon evrov na mesec oz. 11,1 milijona evrov na leto.

Pri pivu so se trošarine torej zvišale za 10 odstotkov, pri vmesnih pijačah in etilnem alkoholu pa za 20 odstotkov. Na vino trgovcem še naprej ni treba obračunavati trošarin. Trošarine na cigarete so se z zdajšnjih 83 evrov zvišale na 86 evrov za tisoč kosov. Zato se je zavojček najbolj prodajanih cigaret v povprečju podražil za 10 centov.

Za okoli 120.000 odjemalcev primorske elektrodružbe E3 je od danes dražja tudi električna energija. Cena se je za gospodinjstva dvignila za dobrih devet odstotkov, znesek na položnici pa bo v povprečju višji za dva evra.

V uredbi o določitvi zneska trošarine za alkohol in alkoholne pijače, objavljeni na spletni strani ministrstva za finance, je v obrazložitvi navedeno, da 66. člen zakona o trošarinah daje vladi pooblastilo, da lahko v skladu z ekonomsko politiko z zakonom določene zneske trošarine na alkohol in alkoholne pijače poviša do 50 odstotkov.

Zvišanje trošarine in s tem drobnoprodajnih cen alkohola bo k inflaciji prispevalo 0,05 odstotne točke.

Jutri višje trošarine