Predlog zakona na nepremičnine predvideva tudi izvršbo, če lastnik davka ne bo poravnal. Foto: MMC RTV SLO
Predlog zakona na nepremičnine predvideva tudi izvršbo, če lastnik davka ne bo poravnal. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije, nepremičnine
Te dni je na okencih v pisarnah Geodetske uprave precejšnja gneča. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije, nepremičnine
Kakšne bodo davčne stopnje? Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije, nepremičnine
Gostje v oddaji pogledi Slovenije so tokrat govorili o vrednostenju nepremičnin, ki bo podlaga za davek na nepremičnine. Foto: MMC RTV SLO

V tokratnih Pogledih Slovenije je beseda tekla o vrednotenju nepremičnin. Lastniki so namreč pred dnevi od Geodetske uprave RS (Gurs) prejeli informativni izračun vrednosti njihovih nepremičnin, kar bo podalaga za davek. Izračuni so bili pogosto napačni (dobili so jih celo pokojni) in so povzročili nemalo zmede in slabe volje. Zato so mnogi že v prvih dneh, ko je bilo to mogoče, podali svoje pripombe na podatke. To bo sicer osebno, po pošti ali prek spletne aplikacije mogoče storiti do 25. novembra. V primeru napačnih podatkov je predvideno tudi do nekaj več kot 600 evrov kazni.

Ob neplačilu davka mogoče celo izvršbe
Poleg tega pa 11. člen predloga celo določa, da je treba davek plačati, četudi bi to ogrozilo preživetje davčnih zavezancev in njegovih družinskih članov. V primeru neplačila namreč lahko sledi izvršba oz. prodaja nepremičnine.

Osnutek predloga zakona o davku na nepremičnine lahko preberete tukaj.

Ob tem je Bogdan Čepič iz SD-ja pojasnil, da glede na veljavni zakon o davčnem postoku obstaja tako možnost obročnega plačila kot odloga plačila. "Noben lastnik dveh ali treh nepremičnin, ki ne bo plačal davka, pa ne bo mogel prodati te nepremičnine," je dejal. Pritrdila mu je tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, ki je poudarila, da davek bremeni nepremičnino.

Bodo uresničene napovedi, da bodo najbolj obdavčeni bogati?
Poleg tega je na vprašanje voditelja Uroša Slaka, ali bo spremenjeni predlog zakona izključil člene o izvršbi nepremičnine v primeru nezmožnosti plačila davka, bolj obdavčil bogatejše, znižal vrednotenje (to je bilo namreč narejeno na podlagi tržne vrednosti nepremičnin v času konjukture) in omogočal pritožbo na višino davka, dejala, da bodo zadeve preučili. "Namen javne razprave je izboljšati besedilo," je dodala.

Glede pritožb lastnikov nepremičnin o napačnih podatkih je namestnik generalnega direktorja Gursa Anton Kupic dejal, da krivde za to ne gre v celoti pripisati njim, ampak delno tudi lastnikom, saj nepremičnine niso ustrezno registrirane. "Napake bomo seveda popravili, in če je zadeva v zemljiški knjigi že popravljena, bo to naš uradnik popravil, ne da bi ljudje predložili kakšen dokument," je zatrdil.

"Vlada bi se morala za napake opravičiti"
Z njim se ne strinja predsednik odbora za finance pri strokovnem svetu SDS-a Anton Šircelj. Po njegovih besedah gre za nečloveške postopke in vlada bi se morala po njegovih besedah za napake državljanom opravičiti. Čepič pa je ob tem spomnil, da je to projekt, ki se je začel izvajati v času vlade Janeza Janše. Poleg tega pa bodo pripombe po njegovih besedah skušali upoštevati. "Pri tem se bo skušalo prisluhniti ljudem. Cilj je pravična in poštena obdavčitev," je dodal.

Poleg tega, da so informativni izračuni naslovljeni na napačne lastnike, pa se je celo zgodilo, da so bile hiše v isti ulici ovrednotene precej različno. Direktor urada za množično vrednotenje na Gursu Dušan Mitrovič je v zvezi s tem pojasnil, da podatki temeljijo na tržni vrednosti nepremičnin. Modeli bodo po njegovih besedah ustrezno spremenjeni glede na razmere na trgu.

V studiu je bil gost tudi župan občine Trnovska vas Alojz Benko, ki pravi, da občani ne bodo zmogli plačevati davka. "Gre za narobe svet, saj bodo najrevnejši deli plačevali največ davka," je opozoril. Po besedah Vraničarjeve pa davek odraža realno stanje. "Predvideli smo različne stopnje po različnih občinah. Da bi bili prihodki občine nekje enaki, smo pri nižji vrednosti določili višje davčne stopnje," je dejala in opozorila na možnost občin, ki same določajo davčno stopnjo, ki pa ne sme biti manj kot 0,03-odstotna.

Najbolj obdavčena bo glede na predlog občina Šalovci
Najbolj obdavčena občina v Sloveniji bo po predlogu občina Šalovci. Ob tem je Šircelj dejal, da se vlada ne zaveda, da so država ljudje. "To, da so imeli za izhodišče enak priliv občin, je absurd. Upoštevati bi morali socialni, ekološki in življenjski dejavnik. To, da morajo ljudje nekje živeti," je dejal.

"Kdor ima lahko hišo, lahko tudi plača 80 centov na kvadratni meter"
Podpredsednik Združenja lastnikov nepremičnin Edo Pirkmajer pa pravi, da bo šel davek za obnovo in gradnje občinske infrastrukture, kar je prav. "In kdor si lahko privošči nepremičnino, plačevanje elektrike, vode, potem bo lahko plačal tudi 80 centov na kvadratni meter," je dejal.

Pirkmajer podpira odločitev o ureditvi razmer glede nepremičnin, "ampak projekt je bil slabo zastavljen". Poleg tega pa nisem še slišal, koliko bo davek pomagal državi pri izhodu iz krize. Za zdaj se mi zdi, da samo obremenjuje ljudi in javno upravo. Je vredno v tem času vlagati toliko napora v te zadeve," se je spraševal.