"Politika - to ne velja samo za dosedanjo vlado - lahkotno menja svoje odločitve ali odločitve prejšnje politične garniture. S tem povečuje nestabilnost in transakcijske stroške, kar odganja investitorje," opozarja izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc. Foto: BoBo
Združenje nadzornikov je zmotila tudi po njihovem mnenju neprimerna praksa vlade v primeru prodaje družbe Mercator in v primeru vplivanja na organe SDH-ja v povezavi s skupščino NLB-ja. Foto: BoBo
Gertrud Rantzen
Nad dogajanjem v državi so zaskrbljeni tudi v Slovensko-nemški gospodarski zbornici, ki jo vodi Gertrud Rantzen Foto: AhkSlo
Hladen tuš za tuje vlagatelje

Negativni odzivi na četrtkovo odločitev vlade, da se do imenovanja nove vlade ne sme končati noben postopek privatizacije in se hkrati ne smejo začeti novi, se nadaljujejo. V Združenju nadzornikov Slovenije opozarjajo, da odločitev tisti člen zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki pravi, da SDH v skladu s sprejeto strategijo v DZ-ju z naložbami, ki jih upravlja, razpolaga samostojno in ni vezan na nobena soglasja ali omejitve, za kar je uprava SDH-ja tudi odškodninsko odgovorna.

Sklep je tudi po mnenju ameriške gospodarske zbornice in Združenja Manager v nasprotju s tem zakonom. Glede na to, da je SDH s polnimi pooblastili zaživel sredi junija, je nenavaden. Potencialnim vlagateljem se tako ponovno sporoča, kako v Sloveniji razumemo "najvišje strokovne in etične standarde ter zahtevno vlogo korporativnega upravljanja", kot svoje poslanstvo na spletni strani opredeljuje SDH, so opozorili v Združenju Manager.

"Politika - to ne velja samo za dosedanjo vlado - lahkotno menja svoje odločitve ali odločitve prejšnje politične garniture. S tem povečuje nestabilnost in transakcijske stroške, kar odganja investitorje," je še ocenila izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc.

Treba se je držati "jasnih pravil igre"
V AmCham Slovenija so dodali, da bi moral SDH postopke voditi samostojno in na podlagi ekonomskih kriterijev. "Take odločitve in izjave vlade so neodgovorne in škodljive. Posledice bodo veliko bolj dolgoročne in nezaželene, kot se zdi na prvi pogled. Odrazijo se lahko v nižjih cenah, ponujenih za deleže, ali pa celo umiku vlagateljev," so poudarili. Po njihovem mnenju so "jasna pravila igre" ključna, teh pa se je treba držati. "Že sprejete odločitve in zaveze za privatizacijo morajo biti dosledno izvedene, saj sicer ogrožajo vse nadaljnje postopke in ponovno omajejo zaupanje v resnost naše države," je opozorila izvršna direktorica AmChama Ajša Vodnik.

"Medvedja usluga"
Zaradi dogajanja v državi so zaskrbljeni tudi v Slovensko-nemški gospodarski zbornici - njena predsednica Gertrud Rantzen je dejala, da so prejeli več klicev nemških potencialnih investitorjev, ki so bili zmedeni in negativno presenečeni. "Vlada je Sloveniji s to odločitvijo naredila medvedjo uslugo, saj je ta po kakovostno izvedenem procesu prodaje družbe Letrika pridobila zaupanje nemških investitorjev, sedaj pa se je to spet omajalo," je menila in dodala, da vlagatelji kljub temu po volitvah pričakujejo nadaljevanje procesa.

V tej zbornici in združenju nadzornikov so ocenili še, da s takšnim ravnanjem vlada krši posamezna načela smernic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za korporativno upravljanje družb v državni lasti, ki govorijo o vlogi države kot lastnice.

Nadzorniki: Neprimerna praksa pri prodaji Mercatorja
Združenje nadzornikov pa je zmotila tudi po njihovem mnenju neprimerna praksa vlade v primeru prodaje družbe Mercator in v primeru vplivanja na organe SDH v povezavi s skupščino NLB. "Vsakršno javno izražanje stališč predsednice in članov vlade o tem štejemo za vmešavanje, ki ga lahko razumemo kot populistično nabiranje političnih točk za ceno kršenja načel dobrega korporativnega upravljanja družb v državni lasti," so poudarili.

Hladen tuš za tuje vlagatelje