Gospodarstvo

Poudarki

  • Obravnavali bodo mnenje ustavne komisije
Poslanske skupine lahko do petka predlagajo ustavne pravnike, ki bodo nadgradili predlog ustavnega zakona za NLB. Foto: BoBo
Ustavna komisija danes nazadnje ni glasovala o začetku postopka za dopolnitev ustavnega zakona. Foto: BoBo
VIDEO
Uprava naj zaščiti premož...

Dodaj v

Politiki bodo za ustavni zakon za NLB poiskali še ustavne pravnike

Kako bodo parlamentarci ustavno zaščitili NLB?
9. april 2018 ob 13:18,
zadnji poseg: 9. april 2018 ob 19:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavna komisija se je danes le seznanila z alternativnim predlogom strokovne skupine za dopolnitev ustavnega zakona za zaščito NLB-ja, saj je sklenila, da se sestavo skupine dopolni z ustavnimi strokovnjaki.

Predsedujoči komisiji Milan Brglez kljub predlogu SDS-a na glasovanje ni dal predloga sklepa o začetku postopka za dopolnitev ustavnega zakona.

Strokovna skupina, ki je ocenila predlog dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB-ja pred nezakonitimi sodbami hrvaških sodišč, je med drugim namreč predlagala, da se skupini pridružijo ustavni pravniki, ki bi razrešili nekatere dileme. Poleg tega je ustavna komisija danes sklenila, da strokovna skupina v kratkem pripravi še pisna stališča o osnutku sprememb ustavnega zakona.

Poslanci SDS-a in NSi-ja, ki so v parlament tudi vložili predlog dopolnitve ustavnega zakona, so sicer menili, da bi lahko sestavo strokovne skupine dopolnili tudi po sprejetju predloga za formalni začetek postopka za spremembo, vendar so temu nasprotovali v SMC-ju, Brglez pa tega predloga, ki bi sicer moral biti podprt z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, ni dal na glasovanje.


Jože Tanko
(SDS) je k argumentu, da bi lahko strokovno skupino dopolnili tudi že po sprejetju predloga o začetku postopka za spremembe, dodal, da bi vse ostalo pomenilo nepotrebno zavlačevanje. Temu je nasprotovala Simona Kustec Lipicer (SMC), ki je prepričana, da to ne bo bistveno zavleklo postopka.

"Ne gre za zavlačevanje, temveč iskanje skupne poti," pa je dejal Brglez, ki bo do petka do 12. ure sprejemal predloge poslanskih skupin za imenovanje ustavnopravnih strokovnjakov v skupino.

Na vladi o alternativnem predlogu še niso razpravljali
Poročevalka strokovne skupine Dominika Švarc Pipan je pojasnila, da sicer pozdravljajo pobudo za premislek o dopolnitvi ustavnega zakona za zaščito NLB-ja in državnega premoženja v NLB-ju, vendar so ocenili, da je predlog, da bi Slovenija, če bi prišlo do zaplembe premoženja NLB-ja na Hrvaškem, sprožila kompenzacijske ukrepe z izterjavo premoženja od hrvaških družb, neprimeren za nadaljnjo obravnavo.

"Strokovna skupina nasprotuje ukrepom, ki bi neposredno nalagali ravnanje slovenskim bankam in sodiščem," je navedla.

Zato so predlagali alternativno rešitev, da se v ustavni zakon vnese opredelitev t.i. izjeme javnega reda, na podlagi katere lahko NLB ter sodišča v Sloveniji in v tretjih državah zavrnejo izvršljivost hrvaških sodnih odločb.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, je ocenila, da predlog komisije vsaj posredno odgovarja na nekatere pomisleke. Na vladi sicer še niso razpravljali o alternativnem predlogu, v imenu finančnega ministrstva pa je dejala, da bi lahko predstavljal enega od elementov zaščite NLB-ja.

Politično dokazovanje, kdo ima prav
Problem, o katerem danes govorimo, je nastal, ko se je uprava NLB-ja odločila, da poplača nezakonito sodbo s Hrvaške, je ocenil zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Že obstoječi ustavni zakon po njegovih besedah jasno določa, da NLB ni pravna naslednica Ljubljanske banke, zato NLB ne bi smela poplačati sodb.

Andrej Šircelj (SDS) je izrazil začudenje nad nekaterimi ugotovitvami skupine o neustreznosti predlogov, vendar je, kot je dodal, zdaj bistveno, da se postopek nadaljuje. Janez Janša (SDS) je ob tem izpostavil mnenje, da vlada kot lastnica NLB že ima vse možnosti, da vodstvo banke zaveže h konkretnim rešitvam. "Predlagatelji smo dosegli vsaj en namen, in sicer, da se je vlada končno začela ukvarjati s to problematiko," pa je menil Jernej Vrtovec (NSi), ki od vlade pričakuje hitro opredelitev do predlogov strokovne komisije.

Alenka Bratušek (NP) je dejala, da komisija "danes rešuje, kar se rešiti da, ker je vlada tri leta tiščala glavo v pesek". Tudi Matjaž Han (SD) se je zavzel za nadaljevanje postopka, predsednik SD-ja Dejan Židan pa je še pred sejo komisije ocenil, da lahko DZ rešitev sprejme še pred volitvami. Nadaljevanje postopka je podprl tudi Primož Heinz (DeSUS), nasprotno pa je menil Matej T. Vatovec (Levica), ki je prepričan, da ne gre za zaščito NLB, temveč nabiranje političnih točk.Al. Ma., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
rastislav
# 09.04.2018 ob 13:56
Kaj ti pomaga ustavni zakon če pol zgubiš tožbo na ESČP?
crnuskagmajna
# 09.04.2018 ob 14:20
Prodat!!!!
tone7
# 09.04.2018 ob 13:58
kako bi z dopolnitvijo ustavnega zakona dodatno zaščitila premoženje NLB-ja pred neveljavnimi pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč.
........................................
....................
Zakaj so potrebne dodatne zaščite, če so sodbe NEVELJAVNE??????
Kdo se dela norca iz državljanov?????
FancyBoy
# 09.04.2018 ob 16:19
Cro firme so dolzne kr precej denarja NLB ja. Naj nam prvo to izplacajo.
unitrode
# 09.04.2018 ob 15:44
Pri nas očitno prevladujejo bebci: v parlamentu , vladi itd. Večkrat so bili podani podatki , da hrvaška podjetja dolgujejo nekajkrat več denarja kot NB hrvaškim varčevalcem. Vsi politiki in pravniki, ki so se stem ukvarjali niso znali tega rešiti (niti s pomočjo "jokerja" pri vstopu v EU), torej so popolnoma nesposobni. Glavna akterja pa sta J. Janša (podpisnik iz Mokric) in Pahor (podpisnik aarbitraže). Veste kaj jima je skupno? FDV. In to da sta oba bila kvazikumunista. Z Pahorja se upam zbira peticija za odstop, Janšo pa bi morali volilci odstopiti. Koga se pa zdaj nateguje z teni ustavnimi zakoni razen davkoplačevalce?
Ples
# 09.04.2018 ob 14:19
Strokovna skupina, ki jo je imenovala ustavna komisija DZ-ja, je prvoten predlog SDS-a in NSi-ja predrugačila in pripravila alternativni predlog.

Kot da ne vemo, da je tale alternativni predlog samo obliž na blamažo predvsem sds, ki je že večkrat dokazal bujno domišljijo pri razumevanju zakonodaje, sploh tiste, ki zadeva finance ...

Skratka, izguba časa.
m72
# 09.04.2018 ob 16:52
"Kako bodo parlamentarnci ustavno zaščitili NLB?"

Zaščita bi bila smiselna, če bi bili PROTI prodaji. Sicer je brezveze. Potem naj jo prodajo z dolgovi in terjatvami skupaj.

Do NLB moramo predvsem postaviti terjatev v višini vsote vseh dokapitalizacij, ki mora biti v 10. letih poravnana državnemu proračunu in pika. Pol pa se lahko naprej pogovarjamo.
sportivko
# 09.04.2018 ob 14:41
"Kako bodo parlamentarnci ustavno zaščitili NLB?"

ZAKAJ? .. da ga bomo zopet 10x dokapitalizirali?
pozitiva
# 09.04.2018 ob 14:29
Z ustavo bomo zaščitili 28 letno krajo državnega premoženja! Sramota brez primere! Za to bi morali vsi na ulice, ne pa tipkati po tipkovnicah
krosnjar
# 09.04.2018 ob 14:25
Če bodo NLB prodali, se pripravite na vrtanje lukenj v pokojninske stebre... Tovarišija si bo vedno tlakovala pot... Z zakoni in vlado.
Sorrento
# 09.04.2018 ob 22:19
Leta 2100: NNNNNNNNNLB d.d., Ljubljana
peacebok
# 09.04.2018 ob 21:55
NSi spet predlagal neustavne zakone? Pa saj temu Toninu in Horvatu nič ne rata in potem bi vladali :)
atlet400
# 09.04.2018 ob 20:17
Kdaj bodo pa politiki poiskali ljudi, ki so dajali slabo krite kredite in smo ta dolg poravnali davkoplačevalci. V razvitih državah bi takšni vodilni ljudje kazensko odgovarjali, pri nas so pa še vedno na visokih pozicijah.
sloko
# 09.04.2018 ob 19:23
Prodamo NLB hrvatom za simbolični 1€. Hrvati bodo pokali od zadovoljstva, mi se pa znebimo še ene luknje brez dna, kot smo se merkatorja.
galoper
# 09.04.2018 ob 16:25
Ustava ni mednarodni pravni akt. Za presojo se uporabljajo predpisi, ki so veljavni na dan dogodka, oziroma novejši, če so ugodnejši za oškodovanega.
Guliarth
# 09.04.2018 ob 14:37
Ne damo NLB, dokler ne plača kar smo vložili, kar bi lahko iztožili, potem prodajte.
SamoRes
# 09.04.2018 ob 14:27
"Našli smo takšno rešitev, pri kateri sta obe strani zmagovalca. Slovenija se veseli sodelovanja s prijateljsko Hrvaško tudi znotraj EU-ja," je končal Janša in stisnil roko Milanoviću.
Lovec
# 09.04.2018 ob 14:09
Bo kdo odgovarjal s strani uprave, DUTB-ja, vlade ?

Kaj na to poreče novinar Prapotnik, kot vidni uslužbenec za nek čudodelni proces oziroma za ravnanje v skladu z ?

Volite še enkrat isto pa boste videli, kaj se še vse lahko da. SD z Kardeljevo doktrino, res krava vam je crknila, kako hudo, jaz pa sem imel še toliko idej.
Lovec
# 09.04.2018 ob 14:06
Primer izplačil in odziva vlade kaže na znanje koorporetivnega upravljanja te vlade in leve politične opcije. Vsi trije predsedniki bodo na vprašanje zakaj ni nobeden reagiral in začel delati na tem pred 6 meseci gledali v nebo in iskali mesec pri belem dnevu.
Novi obrazi volilci36%.
Je pa to še en primer do kam seže žlehnoba in pohlep tistih, ki so dobili v upravljanje NLB, ki je že v samem začetku služila kot bankomat NAŠIH in vzporedne ekonomije.
Tudi dve dokapitalizaciji ne bodo odprle volilcem oči. Volili bodo volilno opcijo, ki želi večje davke, novo dokapitalizacijo in presekati izvoz.
Bravo.
SamoRes
# 09.04.2018 ob 14:26
Zopet so Hrvati nategnili Janšo, zdaj pa moramo reševati

Premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Zoran Milanović, sta na Mokricah podpisala memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke v okviru nasledstva. Janša je po podpisu dejal, da memorandum rešuje še zadnje odprto vprašanje, ki je stalo na poti ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU.
Kazalo