Tovarna nogavic Polzela zaposluje okoli 265 delavcev, Foto: BoBo
Tovarna nogavic Polzela zaposluje okoli 265 delavcev, Foto: BoBo

Polzelski župan Jože Kužnik je v pismih predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika države Boruta Pahorja prosil, naj po svojih močeh pomagata pri deblokadi poslovnih računov Tovarne nogavic Polzela. Župan je prepričan, da mora biti državi kot večinski lastnici Polzele v interesu nemoteno poslovanje družbe.

Občini grozi socialna katastrofa
Kužnik je ocenil, da bi bil morebitni stečaj Polzele, ki zaposluje okrog 265 delavcev, socialna katastrofa za polzelsko občino, pa tudi precejšen strošek za lastnika tovarne. Še posebej v luči stečaja tovarne Garant Polzela pred temi leti, je dejal župan.

Poudaril je, da je tovarna, ki ima blokirane račune od konca julija zaradi neplačanih prispevkov, v tem trenutku že pridobila nova naročila na zahodnih trgih, prav tako je pridobila nekaj naročil, ki so bila sicer odpovedana.

"Z novim vodstvom tovarne in drugačnim pristopom k vodenju družbe bo možno tovarno ne le sanirati, temveč tudi v prihodnje poiskati nove trge in uspešno poslovati. Torej bo za morebitni stečaj družbe v celoti odgovorna država kot večinski lastnik, ki pa si tega enostavno v tem trenutku ne more privoščiti," pravi Kužnik.

Računajo na pomoč države
Vršilec dolžnosti predsednika uprave Polzele Peter Kunstič je v četrtek povedal, da si prizadeva ohraniti družbo in pri tem računa na pomoč države. V ta namen je že pripravil nekaj ukrepov in bo med drugim predlagal tudi dokapitalizacijo družbe.

Država je lani Polzeli odobrila za milijon evrov državne pomoči. Januarja je nato v okviru prisilne poravnave 923.000 evrov terjatev do Polzele pretvorila v kapital in pridobila 27-odstotni delež.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je v kapital družbe pretvorila za pol milijona evrov terjatev in pridobila 38-odstotni delež. Upniki z zavarovanimi terjatvami so takrat dobili več delnic kot upniki z navadnimi terjatvami.

Bank of America Merrill Lynch je medtem konec marca v paketu s terjatvami do ACH, Adrie Airways in Elana od DUTB odkupila za 1,82 milijona evrov terjatve do Polzele, ki pa naj bi jih želela po pisanju časnika Dnevnik državi prodati za en evro.

Delavci, ki so bili do konca prejšnjega tedna na podaljšanem kolektivnem dopustu, so do 25. avgusta na čakanju doma, julijske plače pa v torek niso prejeli.